Ispanijos sostinėje Madride gyvenanti M. Martinez Gonzalez pirmąkart į Vilnių atvyko rudenį. Nuo rugsėjo dizaino studentė atlieka praktiką įmonėje „Gaumina“. Vilnius jai pasirodė spalvingas, čia mergina surado porą gerų draugų, daug padėjusių svetimame mieste.

Apšaukdavo juodaode, inde

Pirmieji nesklandumai prasidėjo po trijų savaičių. „Nežinojau, kad čia yra rasistų. Ne kartą iš žmonių girdėjau esanti arabė. Kiti prieidavo ir sakydavo „man nepatinka juodaodžiai“. Visų pirma, aš ne juodaodė, o jei ja ir būčiau, kur problema?“, - nesupranta M. Martinez Gonzalez.

Kartą mergina lankėsi koncerte Kaune. Ją palydėjo replikos „naciai“ ir „Lietuva lietuviams“. Kitas jaunuolis ją išvadino „juodaode“. „Kai pasakiau, kad esu iš Ispanijos, tai man atsakė, kad atrodau kaip indė“, - kalbėjo M. Martinez Gonzalez.

Kartą paryčiais namo į Krokuvos gatvę ji nusprendė grįžti pėsčiomis. Gatvės buvo tuščios, tačiau iš kažkur atsiradęs jaunuolis ėmė sekti iš paskos. Išsigandusi mergina ėmė bėgti. Laimė, viskas baigėsi gerai. Po incidento ji nusprendė visad naudotis taksi paslaugomis. Visgi Vilnių ji laiko saugiu miestu ir vieta, kur žmonės gerbia vieni kitus. Tuo mergina įsitikino ne kartą viešose vietose palikusi paltą, apyrankę – juos vėliau rasdavo tose pačiose vietose.

Kontrolieriai nusitempė į policiją

M. Martinez Gonzalez pasakoja Vilniuje pamačiusi, kad čia viešasis transportas visiškai nepritaikytas užsieniečiams. Ji aiškina nesuprantanti, kodėl žmonės spoksojo vien dėl to, kad ji troleibuse skaitė knygą.

Ispanei ne ką geriau sekėsi ir įsigyti autobusų bilietus. Kartą Vilniaus autobusų stotyje ji norėjo nusipirkti bilietą į Sankt Peterburgą. Mergina žinojo kelionės laiką ir kitas detales. Su kasininke M. Martinez Gonzalez pasisveikino lietuviškai, bet pradėjus kalbėti angliškai, pardavėja esą tiesiog atsuko nugarą - visiškai ignoravo. Prie kito langelio laukė ta pati situacija. Tik informacijos skyriuje ispanei pagelbėjo jauna mergina. Kol nusipirko bilietą, stotyje M. Martinez Gonzalez sugaišo pusę valandos.

O kartą autobuse ji pasakoja pasijutusi kaip sovietiniame bunkeryje per programą „1984. Išgyvenimo drama“. M. Martinez Gonzalez teigia kontrolierių buvusi sulaikyta balandžio pabaigoje 26A maršruto autobuse.

Mergina pasakoja turėjusi ir nuolatinį bilietą, ir Ispanijos ambasados išduotus dokumentus, patvirtinančius jos studento statusą bei pranešančius apie pavogtą studento pažymėjimą. Kontrolieriams pateiktas ir originalas ispanų kalba, ir dokumento vertimas lietuvių kalba.

Pasak pašnekovės, ji buvo nuvesdinta į 1-ąjį policijos komisariatą, kur, kaip ir autobuse, viena kontrolierė šaukė bei agresyviai ir žeminančiai elgėsi.

„Policijos komisariate ieškodama išeities mobiliuoju telefonu bandžiau susisiekti su Ispanijos ambasada. Pranešus kontrolierėms, kad skambinu į ambasadą, jos pasimetė, paprašė neskambinti ir liepė man išeiti“, - kalbėjo M. Martinez Gonzalez.

Dėl to ispanė pavėlavo į svarbų susitikimą. Padedama draugės, dėl incidento ji parašė skundą savivaldybės įmonei „Susisiekimo paslaugos“.

„Nesupratau, kaip tai įmanoma. Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009. Tai viena priežasčių, kodėl čia atvykau. Tai neatitiko mano lūkesčių, iki kultūros sostinės dar toli“, - nuotykius su kontrolieriais ir stotyje komentavo pašnekovė.

Pasivadino „nace“

M. Martinez Gonzalez nuomone, Lietuvoje problematiška net viešoje vietoje gerti kavą, mat visur – didžiulis spoksojimas.

„Keista, kad jie stebisi mano tamsumu – juk čia daug į soliariumą vaikštančių merginų. Jos labiau panašios į ispanes nei aš“, - sakė mergina.

Pasak jos, užsieniečiui neįmanoma išsikviesti taksi – atsiliepusios vyresnės operatorės tiesiog padeda ragelį. Jos esą nežino net elementariausių atsiprašymo, kad negali kalbėti užsienio kalba, frazių.

Ispanė aiškina patyrusi, kad Lietuvoje užsieniečiui neįmanoma susirasti ir buto.

Kartą klube ji išgirdo itališką keiksmą „Va'fan'culo“ (reiškiantį „Fuck you“ – DELFI). Atsakius, kad ji ne italė, o ispanė, užgauliotojas pareiškė nemėgstantis tamsiaodžių. Tai išgirdęs M. Martinez Gonzalez aplankyti iš Kanarų Salų atvykęs draugas teiravosi, ar jai tikrai Lietuvoje viskas gerai.

Kartą su kolega iš Ispanijos M. Martinez Gonzalez iš praeivio išgirdo „Heil Hitler“ („Tegyvuoja Hitleris“ – DELFI). Praeivis taip pat pareiškė esantis nacis.

„Atšoviau taip pat esanti nacė, skaičiusi „Mein Kampf“ („Mano kova“ – DELFI), buvusi Berlyne ir paklausiau, ar jis ten buvęs. Nesu nacė - tai buvo vienintelė galimybė parodyti, kad jis kvailas ir atšoktų“, - prisiminė ispanė.

M. Martinez Gonzalez taip pat lankėsi Lenkijoje, Rusijoje, Estijoje ir Latvijoje. Anot jos, panašių situacijų pasitaikė tik Latvijoje.

„Manau, užsieniečiams Lietuvoje vis dar sunku. Suprantu, esate jauna šalis, atsiveriate Europai, tad imigracija atrodo keistai. Tačiau toks elgesys keistas. Gal po penkerių metų bus kitaip“, - svarstė pašnekovė.

Apie Lietuvoje patiriamus vargus mergina nepasakoja tėvams. „Jiems sakau, kad lietuviai nėra pripratę prie užsieniečių. Noriu jiems parodyti, kad man Lietuvoje gerai, tačiau kai grįšiu, pasipasakosiu“, - sakė M. Martinez Gonzalez.

Į Lietuvą dar žada sugrįžti

Žiemą studentei net buvo kilę minčių grįžti į Madridą. Tačiau čia ją sulaikė draugai ir mėgstamos vietos. Visgi situacija nuo vasario susitvarkė - M. Martinez Gonzalez nuomone, tai lėmė ir pasikeitęs oras.

Pasibaigus praktikai, šią savaitę M. Martinez Gonzalez turėtų grįžti į Madridą. Tačiau dabar ji teigia Lietuvoje esanti patenkinta ir nebenorinti išvykti. Lietuvoje ji aplankė Trakus, Druskininkus, Kauną, Neringą, Klaipėdą, Palangą, natūralumu ir švara sužavėjo Neringa. Lietuvoje ispanė matė ir kormoranų, ir lapių. Vilniuje ją žavi Belmontas, Vingio parkas ir lengvai pasiekiama natūrali gamta.

Grįžusi į Ispaniją, M. Martinez Gonzalez draugams patars Lietuvą aplankyti pavasarį arba vasarą, susipažinti su Senamiesčiu, Trakais ir nebijoti žmonių spoksojimo. Pašnekovė aiškina, kad Lietuva stipriai skiriasi nuo kitų šalių ir ją verta aplankyti.

„Taip, viską kartočiau“, - klausiama, ar žinodama apie gresiančius incidentus, iš naujo ryžtųsi praktikai Lietuvoje, sakė ispanė, planuojanti į Lietuvą dar grįžti.