Tiesa, kartu savivaldybės atstovai tvirtina, esą taupymas nėra pokyčių tikslas, o kokia konkrečiai suma sumažėtų išlaidos, neskelbia.

Sostinės restruktūrizacijos planas, kurį savivaldybės atstovai antradienį pristatė žiniasklaidai, trečiadienį turėtų būti pateiktas Tarybai. Planuojama, kad Tarybos nariai jį svarstys apie mėnesį, o pokyčiams įgyvendinti, jei juos palaimins politikai, prireiks dar trijų-keturių mėnesių.

Manoma, kad restruktūrizacija užtikrins efektyvesnę ir skaidresnę savivaldybės veiklą, paliks mažiau landų korupcijai. Esą turėtų sumažėti biurokratijos, bus dubliuojama mažiau funkcijų, buhalterinė veiklą vykdoma centralizuotai, sprendimai priimami greičiau. Daugiau funkcijų žadama perduoti seniūnijoms.

Kad miestas būtų saugesnis ir švaresnis, žadama sustiprinti Civilinės saugos ir viešosios tvarkos departamentą. Planuojama įkurti naują Švietimo departamentą, atskiriant kultūros ir sporto veiklas, o savivaldybės struktūra turėtų tapti paprastesnė.

Nebuvo tikimasi sumažinti darbuotojų

Po restruktūrizacijos gyventojai esą greičiau gaus reikiamą informaciją, bus greičiau ir lanksčiau priimami sprendimai, verslininkams reikės trumpiau laukti, kol bus tvarkomi dokumentai.

"Sumažėjus darbuotojų skaičiui, sutaupytas lėšas bus galima skirti svarbioms miesto reikmėms", - skelbia restruktūrizacijos rengėjai. Planuojama, kad valdymo išlaidos sumažės iki 30 proc.

Tačiau paklausus, kiek konkrečiai tikimasi sutaupyti, mero patarėjas Darius Indriūnas pareiškė, kad "taupymas nėra tikslas, tikslas yra efektyvinti veiklą".

Anot jo, rengiant planą nebuvo tikimasi sumažinti darbuotojų: "Neatmetėme galimybės, kad jų skaičius didės. Bet, įvertinus funkcijas, žmonių skaičius turėtų sumažėti 200-300."

"Svarbiausia - ne kiek atleisime, o kaip dirbsime, - spaudos konferencijoje aiškino meras Vilius Navickas. - Dalis funkcijų bus perduodamos tokioms įmonėms, kaip "Vilniaus vandenys, "Vilniaus kapitalinė statyba", "Grinda". Reforma laukia kitų įmonių. Iki šiol autobusų ar troleibusų maršrutą planuodavo "Susisiekimo paslaugos", pačios autobusų ar troleibusų įmonės ir dar du-trys žmonės. Bet galiausiai matydavome vieno žmogaus parašą ir visi jį kopijuodavo."

Kalbėdamas, kas laukia atleidžiamų žmonių - darbas savivaldybės bendrovėse, Darbo birža, V. Navickas patikino: "Niekas niekur nenuplaukia, visi eina dirbti."

Anot mero, pirmiausia bus stengiamasi darbuotojus perkelti iš vienų pareigų į kitas (pavyzdžiui, iš savivaldybės departamento į įmonę), ir tik neradus tokių galimybių žmogus bus atleidžiamas, o kartu gaus išeitinę kompensaciją.