Šįkart verčiant iš 43 tomų sudarytos bylos puslapius teismui užkliuvo prieš kelerius metus G.Petriko išsakyti teiginiai, esą jis yra davęs kyšius anuometiniams aukštiems valdžios pareigūnams. Tarp tokių esą buvo netgi tuometinis šalies prezidentas Algirdas Brazauskas ir premjeras Adolfas Šleževičius.

Apie tai G.Petrikas žiniasklaidai yra papasakojęs 2006-aisiais būdamas JAV kalėjime. Jis teigė ne vien per tarpininkus, bet ir tiesiogiai mokėdavęs stambias pinigų sumas, kurių didžiausia siekė 120 tūkst. JAV dolerių. Esą tai būdavę pinigai ne už kokią nors konkrečią paslaugą, o tiesiog dėl ramybės, nes tuo metu galiojo taisyklė: jei nori dirbti - turi mokėti.

Teismui pacitavus spaudoje publikuotus jo žodžius, G.Petrikas pasinaudojo advokato pašnibždomis ištartu patarimu ir atkirto, esą tokios kalbos neturi nieko bendra su jam pareikštais kaltinimais.

"Noriu pabrėžti, kad aš tuo nesu kaltinamas ir tokių pavardžių mano kaltinime nėra. Nematau čia jokio ryšio ir jokios prasmės gilintis į tuos žodžius. Tuo metu buvau Amerikoje, ten visai kitokia demokratija ir žodžio laisvė. Gali net apie prezidentą sakyti ką nori, išskyrus, kad ketini jį nušauti", - kalbėjo kaltinamasis.

Čia pat įsiterpė ir G.Petriką ginantis advokatas Vytautas Sviderskis, pabrėžęs, kad jo klientas neprivalo atsakinėti į klausimus, kurie tiesiogiai nesusiję su pareikštais kaltinimais.

Teisėjas, o vėliau ir prokuroras į tokius G.Petriko žodžius atkirto priminimu, kad jis kaltinamas lėšų iššvaistymu, todėl natūraliai iškyla klausimas, ar dalis pinigų nebuvo atseikėti minėtiems politikams. Tuomet teismas dar sykį pakartojo klausimą: "Ar mokėjote pinigus valdžios atstovams?"

Kelis sykius teisiamasis bandė išsisukti, sakydamas, kad savo pasakojimų apie duoklę valdžios viršūnėms negali nei patvirtinti, nei paneigti.

Bemaž trečią sykį teismui pakartojus tą patį klausimą, G.Petrikas galiausiai sukonkretino savo versiją: "Tų teiginių nepatvirtinu. Niekada jokių holdingo pinigų nesu paėmęs, tad negalėjau jų ir niekam perduoti."

Toliau sekė kitas teisėjo Kęstučio Dargužio klausimas: "Jei sakote svetimų pinigų nešvaistęs, iš ko uždirbote tiek milijonų asmeninių lėšų?"

Čia kaltinamasis dar sykį išdėstė savo verslo istoriją: "Visa mūsų šeima pradėjo nuo patentų. Siuvome, vežėme į Rusiją ir parduodavome. Po to prasidėjo kooperatyvai. Vienoje mano ir verslo partnerio įmonėje dirbo apie 200 žmonių, siuvusių sportinius kostiumus."

G.Petrikas atskleidė ir kitas savo verslo paslaptis. Pasiskolinęs iš banko stambias sumas rubliais, jis versdavo juos į JAV dolerius ir šia valiuta suteikdavo paskolas už 10 proc. mėnesinių palūkanų: "Po pusmečio, kai ateidavo laikas grąžinti pinigus bankui, man tereikėdavo iškeisti tik kokius 20 proc. visų dolerių, kad gaučiau reikiamą sumą rublių. Taip leido daryti tuomet buvusi hiperinfliacija. Bankai kažkodėl į tai nekreipdavo dėmesio."

46 metų G.Petrikas įtariamas, kad 1995 metais, būdamas banko Lietuvos valstybinio komercinio banko tarybos pirmininku bei asociacijos "Grupė Rytai, Baltijos šalys, Vakarai" (EBSW) prezidentu, iš anksto susitaręs ir veikdamas bendrininkų grupėje su kitais jau nuteistais asmenimis, organizavo didelės vertės banko turto - per 16,2 mln. litų iššvaistymą.

Dėl iššvaistytų pinigų civilinį ieškinį yra pareiškęs Lietuvos valstybinio komercinio banko teises perėmęs Turto bankas. Jis iš kaltinamojo siekia prisiteisti daugiau nei 16 mln. litų ir daugiau nei 2 mln. litų delspinigių.

G.Petrikui gresia laisvės atėmimas iki 7 metų. Dalis G.Petriko bendrininkų jau nuteisti anksčiau.

G.Petrikas JAV buvo sulaikytas Lietuvos prašymu 2004-ųjų pavasarį. Lietuvos prašymu jį sulaikė JAV Federalinių tyrimų biuro pareigūnai.

Kurį laiką lietuvis bylinėjosi dėl ekstradicijos, rašė skundus, tačiau vėliau jis pranešė sutinkąs būti išduotas. 2007-ųjų rugsėjo 20 dieną G.Petrikas pargabentas į Lietuvą.

Lietuvos teismai paskelbė neturintys pagrindo nustatyti ar pratęsti suėmimo, nes G.Petriko suėmimo JAV laikas viršija įstatymais nustatytą maksimalų terminą. Įtariamajam buvo paskirtas namų areštas. Prokurorų teigimu, G.Petrikas laikosi namų arešto sąlygų.

Jeigu G.Petrikas kurioje nors byloje bus pripažintas kaltu ir nuteistas kalėti, JAV kalėjime belaukiant ekstradicijos praleisti metai bus įskaityti į bausmės laiką.

G.Petrikas iš Lietuvos pabėgo 1997 metais. Amerikoje jis gyveno svetima pavarde, vertėsi akinių nuo saulės prekyba.