Signatarai Romualdas Ozolas ir Zigmas Vaišvila antrindami teigia, esą norima suformuoti nemąstančias visuomenes. Savo ruožtu politologas Vytautas Rubavičius kritikos strėles laido ne Briuselio, o lietuvių, kurie nesugeba išnaudoti ES suteikiamų galimybių suverenumui stiprinti, adresu.

"Bus įdomu, kai ES bus įvesta diktatūra"

"Tamsiosios jėgos nori įnešti į mūsų protus chaosą ir suirutę. Tai - liberalai anarchistai, globalistai ir kosmopolitai. Jie naudoja socialinį spaudimą, kad pasiektų sau reikiamą elgesį. Jie nori pakeisti mūsų elgesio kultūrą, vertybes, gyvenimo normas ir pozicijas", - trečiadienį savo surengtoje diskusijoje apie narystę ES kalbėjo V. Valkiūnas.

Anot jo, "kad galėtų mus valdyti, ES globalistai formuoja naudingą sau pasaulėžiūrą - vartotojišką bandos mąstyseną". "Didele mase norima nustelbti lokalų mentalitetą su sava kultūra ir papročiais. Visus suvienodinus, privertus veikti pagal vieną šabloną lengviau valdyti, paversti vienodai mąstančia mase, išnaudoti savanaudiškiems tikslams. Globalistus - tarpnacionalines kompanijas - domina tik tos masės pinigų kiekis. Pinigai - tai jų kraujas", - aiškino parlamentaras.

"Be disciplinos organizacija negali priešintis chaosui. Bus įdomu, kai visoje ES bus įvesta disciplina, o gal diktatūra? ES negalės veikti, jei dalyviai nebus vieningi. Reikia stiprinti kontrolę, kad organizacija netaptų dezorganizuota", - kalbėjo V. Valkiūnas.

Jo žodžiais, mūsų kultūra ir tautinis išskirtinumas bus išgelbėti, jei ES struktūros skirs vis daugiau laiko administraciniam darbui, - esą kitkam neliks laiko.

Politikas teigė, jog "ES karštligiškai kuria bendrą filosofiją, kurią palaikytų kiekvienas narys - savanoriškai, su propagandos pagalba ar prievarta, priverčiant paklusti bendriems įstatymams, direktyvoms". "Direktyvų leidėjai sudievinami: "Jei čia iš direktyvos, per daug ir nesiginčysime". Taip šiandien sakė (Seimo narys konservatorius) Jurgis Razma", - piktinosi parlamentaras.

Jis citavo italų politinį veikėją Niccolo Machiavelli, kuris teigė, kad stipriai ir galingai tautai reikia laisvės ir nepriklausomybės - tuomet esą nebus manipuliuojama visuomene: "Jei tautą žymi skurdo ir menkavertiškumo įvaizdis ir juo manipuliuojama, tauta iš tikrųjų tampa menkaverte ir nesugeba išsaugoti savo gerovės bei galios".

V. Valkiūnas ironizuodamas vadino "ES propagandistus" šaunuoliais: "Kaip psichologas galiu pasakyti: jie ištampo mūsų protus. Kai tik atsipalaiduojate, liberalanarchistai įleidžia šaknis kaip virusas. Bet kas tuomet esame mes, kurie pasiduodame? Esame ištežėliai, kad negalime pasipriešinti."

"Mes, Lietuva, padarėme priverstinę klaidą, įstodami į ES. (...) Ar gali adekvačiai ir racionaliai mąstyti žmonės, esantys priklausomi?" - retoriškai klausė parlamentaras.

Vartotojiškumą pagimdė ne ES, o kapitalizmas

Diskusijoje dalyvavęs politologas V. Rubavičius ragino kaltės dėl vartotojiškumo įsigalėjimo neversti Bendrijai: "Vartotojiškumas yra esminis kapitalo logikos bruožas. Nereikia manyti, kad čia yra ES užkrauti dalykai."

Būdamas ES plėtros šalininkas, jis pripažino, kad šis procesas turi daug vidinių prieštaravimų. Denacionalizavimo politika "sumenkina valstybių galias ir gana sąmoningai". Bendrija esą yra nelegitimus darinys, neturintis konstitucijos, tik vyksme išsirutuliojęs į valstybinį darinį.

Anot V. Rubavičiaus, blokas gyvuoja "labai stiprių ir vis stiprėjančių valstybių su stipriu suverenitetu aplinkoje". Kaip pavyzdį jis paminėjo Rusiją, "kuriai Baltijos šalių nepriklausomybė esanti jų kliedesys, kuris anksčiau ar vėliau bus panaikintas", Kiniją, JAV. Tokioje aplinkoje esą neįmanoma puoselėti ES vertybių nestiprinant europinio suvereniteto.

"Klausimas, kurį būtų galima iškelti kalbant apie ES suverenitetą, - kur daugiau valstybinio suverereniteto - Lietuvoje, Baltarusijoje ar Šiaurės Airija? Kuri valstybė yra laisviausia?" - retoriškai klausė politologas. "Nuo meškos bėgame, ant šiaurės hienos užbėgome", - atkirto V. Valkiūnas.

Pranešėjas taip pat kėlė klausimą, kam stiprinti naudojama valdžia - suverenitetui ar suverenumui, kitaip tariant, tautai. "Nepaisome suvereno. Jei visa valstybės politika buvo nukreipta, kad emigruotų 500-700 tūkst. žmonių, suverenas sustiprėjo ar susilpnėjo? Jei visa valstybės politika buvo neplėtoti savivaldos, suverenas stipresnis ar silpnesnis?" - svarstė V. Rubavičius. "Mes kol kas neturime suvereno - konstitucinis suverenas neįgyvendinamas, nes neturime savivaldos", - pridėjo jis.

Politologo žodžiais, deleguojant suverenitetą kai kuriose srityse Briuseliui, dalis jo grąžinama atgal regionams. "Ar Lietuva naudojasi galimybėmis stiprinti savivaldą? (...) Mes neturime regioninės politikos. ES regionų politika teikia galimybes tarpnacionalinius konfliktus (klasikinis pavyzdys yra Ispanija) denacionalizuoti, pervesti į aktyvų bendravimą ES erdvėje. Jei, pavyzdžiui, Žemaičių partija arba mūsų valdžia tampa karinga, ES tikslas yra perkelti konfliktą į europinį lygmenį, leidžiant regioniniams dariniams veikti tiesiogiai ES lygmeniu", - kalbėjo jis.

V. Rubavičius ragino ne saugoti tautinį tapatumą, o kurti jį kasdieniu darbu: "Jei jis kuriamas, yra gyvybingas, o jei pradedame saugoti, darome save muziejiniais reliktais."

"Mus dabar muša euru"

Signataras, buvęs vicepremjeras R. Ozolas taip pat pažymėjo, kad "ES yra nelegali kaip valstybė". Bendrijos kūrėjai, esą pasimokę "iš tarybinių veikėjų klaidų", veikia iš apačios, "naudodamiesi mūsų nesugebėjimu suvokti".

"Stalinas sakė: my ne budem byt' ničiom, my budem byt' rubliom" (rus. "mes nemušime niekuo, mes mušime rubliu"). Mus dabar muša rubliu - euru", - piktinosi eksparlamentaras ir teigė, jog kas anksčiau buvo vykdoma karinėmis priemonėmis, dabar vykdoma ekonominėmis.

Bendrija, anot R. Ozolo, egzistuoja "aptingusiems europiečiams, paklaikusiems nuo gerovės". Tiesa, jis priminė kadenciją baigusio prezidento Algirdo Brazausko dar 1993 m. ištartus žodžius, esą didžiausias mūsų pažangos priešas yra radikalus nacionalizmas. "Tokia dvasia ėjome į ES, kurią kūrė eurokomunistai, prisitaikę prie naujos situacijos, pamatę, kad eurokomunizmo programa yra tinkama paimti Vidurio Europos žemes", - aiškino signataras.

Kitas signataras Z. Vaišvila savo ruožtu tikino, kad ES yra instrumentas nemąstančiam visuomenės nariui išauginti ir globalizmui įgyvendinti, o tai esąs Vokietijos, Prancūzijos bei kai kurių kitų šalių gamintojų noras.

"Finansai sprendžia viską. Jei tikrai ES deklaruoja vertybes tam, kad jos būtų įgyvendintos, tegul siūlo naujieji europarlamentarai keisti sistemą, ginti tautines, krikščioniškas vertybes", - ragino jis.

Z. Vaišvila apgailestavo, kad europarlamentarai negali dalyvauti sprendimų priėmime - lemiamas žodis šiuo atveju priklauso frakcijoms, kurios sudaromos neegzistuojančių partijų pagrindu. Signataras pasigedo instrumento nacionaliniams interesams ginti.