Jauni vyrai atgabenti be sąmonės

Praėjusios šventės mūsų miesto medikams buvo intensyvaus darbo metas. Per praėjusį savaitgalį Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotojai sulaukė maždaug 400 kvietimų. Vieniems žmonėms suteikta ambulatorinė pagalba, kiti paguldyti į miesto ligoninę. Daugelio negalavimų priežastis - pernelyg gausus maistas ir ypač alkoholis.

Mūsų dienraščio kalbintas Panevėžio ligoninės Neurochirurgijos skyriaus vedėjas Gediminas Miliūnas buvo įsitikinęs, jog praėjusios šventės gausios alkoholio. Mediko manymu, žmonės turi pinigų ir tik taip supranta švenčių šventimą.

Dar G.Miliūnas, neslėpdamas ironijos, įžvelgė, jog panevėžiečiai per šv. Velykas alkoholiu greičiausiai aplaistė ir stojimą į Europos Sąjungą. Šį savaitgalį į Neurochirurgijos skyrių paguldyta per 10 pacientų. Anot vedėjo, žmonės patyrė įvairiausių traumų: buitinių, muštynių.

Vyko ir šeimyniniai konfliktai. G.Miliūno nuomone, šeimyniniai nesutarimai paliudijo, jog nuo meilės iki neapykantos - vienas žingsnis.

Šventinį savaitgalį trys jauni vyrai, kuriems per trisdešimt metų, paguldyti ir į Intensyviosios terapijos skyrių. Vedėja Eugenija Reinikovienė sakė, jog pacientai atgabenti jau be sąmonės.

Sugrįžęs namo išvartė baldus

Kone daugiausia darbo turėjo Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties medikai. Vyriausiasis gydytojas Raimundas Galiauskas teigė, jog per šventes būta apie 400 kvietimų.

Pašnekovas kalbėjo, esą dienos metu greitosios medikus daugiausia kvietėsi vyresnio amžiaus žmonės dėl kasos, tulžies uždegimų, akmenligės paūmėjimų, širdies ritmo, kraujospūdžio sutrikimų. Anot R.Galiausko, tai greičiausiai įvyko dėl pernelyg gausaus ir riebaus maisto, kurio iki švenčių vengta arba ribota.

Kaltas buvo ir alkoholis. Vyriausiasis gydytojas informavo, esą 71 metų vyras apsinuodijo alkoholiu bei medikamentais. Dar R.Galiauskas sakė, jog panašaus amžiaus sutuoktiniai greitosios medikus kvietėsi dėl šeimyninio konflikto, po kurio vienam jų buvo supjaustyta ranka.

Kitų šeimyninių konfliktų metu daugiausia pasitaikė galvos bei krūtinės sumušimų. Neišvengta ir sugėrovų tarpusavio muštynių, kurios baigėsi pjautynėmis, kirstinėmis žaizdomis. Pasak R.Galiausko, jaunesniems žmonės medikų pagalbos labiau prireikė vakaro metu arba naktį.

Vieną praėjusio savaitgalio vidurnaktį greitąją kvietėsi šeima, nes dvidešimt aštuonerių metų vyras girtas sugrįžo į namus ir ėmė kelti triukšmą. Išvartė baldus, išmėtė gėles. Keturiasdešimtmetis vyras girtas tiesiog griuvo kambaryje ir prakirto galvą.

Penkiasdešimt penkerių metų vyrą dėl alkoholio ištiko epilepsijos priepuolis. Pasak R.Galiausko, epileptikams apskritai negalima vartoti alkoholio.

Moterys mažai nusileido vyrams

Praėjusį pirmadienį greitoji brigada buvo pakviesta trisdešimtmečiui vyrui, nes jį kamavo pagirių sindromas. Vyras tris dienas be perstojo gėrė.

Švenčių dienomis pasitaikė girtų asmenų, sumuštų kavinėse, baruose, gatvėje. Taip pat nuvirtusių nuo laiptų bei susižalojusių arba sumuštų ir paliktų laiptinėse. Greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas sakė, jog vieno namo laiptinėje buvo rasta net girta moteris kruvina galva.

R.Galiausko tikinimu, šįsyk per šventes moterys mažai nusileido vyrams. Medikų brigada buvo pakviesta į vienus namus, nes girta keturiasdešimtmetė buvo apimta isterijos priepuolio, koneveikėsi.

Paklaustas, ar per šias šv. Velykas turėjo daugiau darbo nei per kitas šventes, pašnekovas tikino, jog kvietimų rekordas vis dėlto pasiekiamas per Jonines ir Naujuosius metus.

R.Galiauskas teigė, jog darbo buvo daugiau net gripo epidemijos metu. Tąsyk per vieną dieną greitosios medikai sulaukdavo apie 100 kvietimų. Vien vaikų būdavo apie 30.

Tęsėsi komplikacijos po gripo

Mūsų dienraštis kalbino ir Infekcinių ligų ligoninės gydytojus. Intensyviosios terapijos skyriaus vedėjos pavaduotoja Violeta Mačiekienė teigė, jog per šventes apsinuodijusių sunkios būklės pacientų nepasitaikė.

Suaugusiųjų skyriaus gydytojas Valdas Markuckas tikino, jog buvo paguldyta keletas žmonių, kuriems nustatyta žarnyno infekcija. Tačiau tokių pacientų pasitaiko ir šiokią dieną, tad sunku spręsti, ar dėl to kaltos šventės.

Dar gydytojas sakė, jog per šventes paguldyta žmonių, sergančių plaučių uždegimu. Tai dar besitęsiančios komplikacijos po gripo.