Jie ne tik turėtų atstovauti vietos žmonių interesams, bet ir sudarytų pusę ar net didesnę dalį komisijos, renkančios seniūną, rašo "Lietuvos rytas".

Panevėžio rajonas - paskutinis apskrityje, kuriame dar nėra pradėtas kurti seniūnaitijų tinklas. Metų pradžioje rajono taryba, viename posėdžių nutarusi, kad seniūnaitijos nieko gera neduos, šį klausimą iš darbotvarkės išbraukė jo nesvarsčiusi.

Tada rajono savivaldybės administracija sulaukė Vyriausybės atstovo Panevėžio apskrityje Leono Alesionkos raginimo vykdyti Vietos savivaldos įstatymą. Dabar jis nutarė kreiptis į teismą.

Praėjusią savaitę posėdžiavusi rajono taryba svarstė seniūnaitijų steigimo klausimą. Dauguma - 17 - tarybos narių pasisakė prieš šios institucijos kūrimą. "Už" balsuojančiųjų nebuvo, o 5 politikai susilaikė.

Tarp susilaikiusiųjų - rajono meras Povilas Žagunis. Dienraščiui jis sakė, kad kaip rajono vadovas supranta prievolę vykdyti įstatymus. Tačiau seniūnaitijų kūrimui nei jis, nei kiti tarybos nariai nepritaria. Esą nauja institucija dubliuotųsi su sėkmingai rajone dirbančiomis 62 kaimų bendruomenėmis ir gyventojams neduotų jokios naudos.

Meras tikisi, kad po kelių mėnesių seniūnaitijų kurti nereikės, nes Seime jau rengiamos įstatymo pataisos dėl jų panaikinimo.

Leonas Alesionka, Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje, teigia, kad Vietos savivaldos įstatymo pataisos įsigaliojo jau seniai.

"Kitų rajonų savivaldybės administracijos, nors ir vėluodamos, pradėjo steigti seniūnaitijas. Tik Panevėžio rajonas vilkina. Dar sausį girdėjau, kad norima siūlyti Vietos savivaldos įstatymo pataisas ir nebekurti seniūnaitijų. Bet dabar jau gegužė, o tokių pataisų nėra", - kalbėjo jis.

L.Alesionka tikino Panevėžio rajono savivaldybės tarybos sprendimą apskųsiantis Panevėžio apygardos administraciniam teismui.