Generalinės prokuratūros Civilinių bylų skyriaus prokuroras Kęstutis Vagneris praėjusią savaitę išplatino viešą laišką su siūlymais, kaip būtų galima išvengti priverstinių nemokamų atostogų.

Prokuroras laiške priekaištauja, neva Generalinė prokuratūra nepasinaudojo 2003 metais tuometinio Lietuvos teisės universiteto (dabar Mykolo Romerio universiteto - BNS) pagal tarptautinę programą bendrai su prokuratūros darbuotojais atliktu tiriamuoju darbu ir parengtu projektu "Parama kuriant Generalinės prokuratūros vidaus veiklos audito sistemą". Šiame dokumente pateikti siūlymai, kaip pertvarkyti Generalinės prokuratūros valdymą bei sumažinti jo išlaidas.

K.Vagneris siūlo sujungti neprocesinius padalinius, išskyrus ūkinius ir finansinius, į vieną tarnybą, perduoti teisinį, su procesiniais veiksmais nesusijusį ir kitokį administracinį darbą prokuroro padėjėjams, apsvarstyti informacinių technologijų korpuso vaidmenį prokuratūroje.

Teisėsaugininkas taip pat ragina pasinaudoti Europos Komisijos finansuojamais konkursiniais "Dvynių" projektais. Jo nuomone, laimėjusi konkursą, Generalinė prokuratūra galėtų siųsti teisėsaugininkus kelti kvalifikaciją pagal šiuos projektus ir taip sutaupyti. Be to, iš "Dvynių" projektų lėšų, anot jo, galima skirti pinigų ir institucijos vidaus poreikiams tenkinti.

Prokuroras taip pat siūlo atsisakyti Eurojusto (Europos Sąjungos teisinio bendradarbiavimo padalinio) atstovo siuntimo į Hagą, Olandiją, nes esą pareigūnas savo funkcijas gali atlikti ir Lietuvoje.

Be to, K.Vagnerio nuomone, ne visiems pareigūnams tarnybiniam naudojimui reikalingi mobilieji telefonai.

Galiausiai teisėsaugininkas norėtų išsiaiškinti, ką prokurorų veikloje reiškia sąvoka "kūrybinė veikla". "Svarbu, kad tokia veikla būtų atliekama ne darbo metu ir neprieštarautų teisės aktų reikalavimams", - tvirtina prokuroras.

Jo manymu, pedagoginė veikla turėtų būti skatintina, o tuo metu, kai prokurorai ja užsiima, turėtų būti žymimas "nedarbo laikas".

Prokuratūros profesinės sąjungos pirmininkas Dainius Pažarauskas išreiškė pritarimą kolegos iniciatyvai, nors dėl konkrečių K.Vagnerio siūlymų nepasisakė.

Pasak D.Pažarausko, Lietuvos prokuratūros kolegijos posėdyje turėtų būti apsvarstyti prokuratūros darbuotojų siūlymai. Jis ragino ir kitus prokurorus reikšti nuomonę.

Generalinis prokuroras Algimantas Valantinas savo ruožtu BNS teigė, kad K.Vagnerio siūlymai, kaip ir kitų darbuotojų, yra svarstomi, tačiau daugelis jų esą "sisteminio struktūrinio pobūdžio ir reikalauja platesnių diskusijų".

"Mano galva, tokie sprendimai negali ir neturi būti priimami veikiant ekonominei situacijai ir tik siekiant trumpalaikio taupymo efekto", - A.Valantino žodžius BNS perdavė prokuratūros atstovė spaudai Aurelija Juodytė.

Pasak generalinio prokuroro, sunkmečiu prokuratūra siekia kuo ekonomiškiau naudoti turimus resursus, tarp jų - ir mažindama mobiliųjų telefonų limitus bei atsisakydama už vienos dienos darbo užduotį išvykus mokėti komandiruotpinigius.

"Esame peržiūrėję daugelio paslaugų teikimo sutartis, pavyzdžiui, pašto, kanceliarinių prekių tiekimo, fiksuotojo ryšio, teisinių ir informacinių leidinių prenumeratos. Perkamų paslaugų buvo arba iš viso atsisakyta, arba jų kaina sumažinta 40-70 proc. Gerokai sumažinome mobiliųjų telefonų limitus, įteisinome, jog vienos dienos trukmės tarnybinė užduotis ne darbo vietoje nelaikoma komandiruote ir nėra mokami komandiruotės pinigai", - tikina generalinis prokuroras.

Anot jo, šiuo metu panaikinti visi laisvi etatai, nemokamos jokios skatinamosios išmokos, sumažintas tarnybinių automobilių skaičius, dėl ko esą sutaupoma 53 proc. šioms paslaugoms skirtų ūkio išlaidų.

"Artimiausiu metu vidiniais ištekliais ketiname išspręsti šiuo metu iš išorės samdomų apsaugos darbuotojų klausimą", - teigia A.Valantinas.

Gegužę peržiūrėjus šių metų biudžetą Generalinės prokuratūros finansavimas sumažintas 13,8 mln. litų. Nuo 126,769 mln. litų - iki 112,898 mln. litų.