Šios organizacijos atstovai kreipėsi į miesto merą Andrių Kupčinską, siūlydami savo pilietinę pagalbą prižiūrint tvarką mieste. "Asociacijos nariai yra veiklūs ir aktyviai sportuojantys kauniečiai, norintys prisidėti prie saugumo ir tvarkos gimtajame mieste palaikymo", - teigiama merui adresuotame pasiūlyme.

Asociacija siūlo savivaldybei parengti bendradarbiavimo susitarimą, kuris numatytų galimybes asociacijos nariams aktyviai ir visuomeniniais pagrindais talkinti Viešosios tvarkos poskyrio darbuotojams.

Šių metų kovą veiklą pradėjusiam savivaldybės Viešosios tvarkos poskyriui patikėtos prevencijos ir kontrolės funkcijos. Poskyrio specialistai prižiūri tvarką per viešus renginius mieste, kontroliuoja, kaip seniūnijų gyventojai laikosi savivaldybės teisės aktų: ar tinkamai prižiūri gyvūnus, ar neteršia aplinkos, nestato savavališkos reklamos skydų ir panašiai. Ši tarnyba bendradarbiauja su policija, prireikus, jai perduoda gyventojų skundus dėl galimų teisės pažeidimų.

Per mėnesį Viešosios tvarkos poskyrio darbuotojai užfiksavo keletą viešosios tvarkos pažeidimų, surašė 4 administracinės teisės pažeidimų protokolus už išorinės reklamos, gyvūnų laikymo ir švaros taisyklių pažeidimus.

Apie Kauno lietuviškosios savigynos asociaciją nieko nežinojęs miesto meras A. Kupčinskas pirmadienį Eltos paklaustas, ar priims paramą, sakė: "Kodėl gi ne? Jei tik pagal teisės aktus tokia organizacija gali talkinti tvarką mieste prižiūrinčioms tarnyboms, mielai priimsime".

Pasak mero, savivaldybės administracijos direktoriui nurodyta išsiaiškinti galimo bendradarbiavimo su asociacija aplinkybes, jei jos palankios - aptarti bendradarbiavimo sąlygas ir parengti atitinkamus dokumentus.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Remigijus Stukas Eltai taip pat patvirtino apie minėtą organizaciją nieko negirdėjęs. Jo žodžiais tariant, kiekvienas pilietiškai nusiteikęs žmogus gali tapti policijos rėmėju, nebūtina jam būti "aktyviai sportuojančiu kauniečiu", kokiais prisistato rašte miesto merui Kauno lietuviškosios savigynos asociacijos nariai.

Minėtos asociacijos prezidentas Arūnas Kunigonis, beje, jis - ir sveikuolis, masažistas, Aikido vedantysis treneris, Eltos korespondentei paaiškino dar kovo mėnesį išsiuntinėjęs į teritorinius policijos komisariatus organizacijos pasiūlymą talkinti pareigūnams, tačiau nė vieno atsakymo nesulaukė. Anot Kauno Lietuviškosios savigynos asociacijos (ji įkurta 2006 metais) vadovo, tarp šios organizacijos sportininkų yra dirbančių saugos tarnybose žmonių. Asociacija neretai padeda įvairių renginių organizatoriams prižiūrėti viešąją tvarką, tad sugebėtų tai daryti ir gatvėse ar aikštėse.