Ačiū Dievui, Lietuvoje vyravo vėsoki orai. Paros vidutinė temperatūra buvo 2-4 laipsniais žemesnė už vidutinę daugiametę (priminsime, kad mūsų šalyje paros vidutinė daugiametė temperatūra antrajame gegužės dešimtadienyje yra 11-13 laipsnių). Dėl šios priežasties viršutinis dirvožemio sluoksnis nespėjo staigiai išsausėti.

Padėtį žada neilgam pataisyti savaitgalio, ypač penktadienio orai. Šiuo metu netoli Lietuvos slinks ciklonas, kuris prieš tai susidarys ties Danija. Penktadienio naktį su šiltuoju frontu, penktadienio dieną su kontrastingu šaltuoju šalyje numatoma nemažai lietaus. Vietomis lis ir smarkiai, didesnė tikimybė centriniuose ir rytiniuose Lietuvos rajonuose.

Daugelyje rajonų lietaus kiekis per parą gali siekti 13-18 milimetrų, o tai reiškia, kad į kvadratinį metrą žemės pripils 13-18 litrų vandens. Sunku pasakyti, ar užteks to žemdirbiams, bet gaisrų pavojų miškuose tikrai gerokai sumažins: savaitgalį daugelyje šalies rajonų gaisrų pavojus jau bus nedidelis. Trumpai palis dar ir šeštadienį, sekmadienį didesnio lietaus jau nebenumatoma.

Penktadienį Lietuvą pasieks aktyvus ciklonas. Lis, vietomis smarkiai. Kai kur griaudės perkūnija. Vėjas pietų krypčių, 7-12 m/s. Temperatūra naktį 8-13, dieną 15-20 laipsnių.

Šeštadienio naktį kai kur, dieną daug kur trumpi lietūs, vietomis su perkūnija. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 7-12 m/s. Temperatūra naktį 5-10, dieną 12-17 laipsnių.

Sekmadienio naktį kai kur trumpai palis, dieną be didelio lietaus. Vėjas šiaurės vakarų, vakarų, 7-12 m/s. temperatūra naktį 5-10, dieną 15-20, pajūryje 12-14 laipsnių.

Šaltinis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją