Įtarimai dėl jos legalumo kilo paaiškėjus, kad ši duomenų bazė nėra įregistruota inspekcijoje, apie jos valdymą ir tvarkymą nėra pateikta žinių.

Įstatymas griežtai nustato, kokie duomenys apie Lietuvos žmones gali būti kaupiami, kaip jie turi būti naudojami, ir nurodo vieną vietą, kur gali būti kaupiama asmens tapatybę (vardas, pavardė, gimimo laikas, adresas, šeimyninė padėtis, asmens kodas) apibūdinanti informacija. Tai - Gyventojų registras, kurį - valdo specialiai įsteigta tarnyba. r.

Buvo sukurtas antrininkas

Gal policijos ir kitų tarnybų pareigūnai žinių apie šalies vadovus ieškojo Gyventojų registre? Vidaus reikalų ministerijos Ryšių ir informatikos departamento vadovas Vygantas Ivanauskas į šį klausimą atsakė neigiamai.

„Mes kalbame apie kitą Vidaus reikalų ministerijos informacinę sistemą. Čia yra kelios duomenų bazės. Yra Gyventojų duomenų bazė, Transporto priemonių duomenų bazė, taip pat duomenys apie teistus, ieškomus asmenis, ieškomas transporto priemones, ginklus", -sakė V.Ivanauskas.

Anot pareigūno, Gyventojų registre ir Gyventojų duomenų bazėje sukaupti duomenys panašūs, tačiau skiriasi galimybės jais pasinaudoti. Vidaus reikalų ministerija turi naršyklę, leidžiančią atlikti įvai-rias specialias paieškas. Pavyzdžiui, nustatyti giminystės ryšius.

Situacija kelia abejonių

Paklaustas, kokiu teisiniu pagrindu ministerijoje sukurtas dar vienas visų šalies gyventojų registras, departamento vadovas paaiškino, kad buvo vadovautasi ne įstatymu, o ministerijos informacinės sistemos nuostatais. Kitaip sakant, Gyventojų registro analogą valdo Vidaus reikalų ministerija. Ministerija yra atsakinga ir už duomenų tvarkymą bei visus pažeidimus.

Ar tai daroma teisėtai?

„Situacija kelia didelių abejonių. Įstatyme aiškiai nurodyta tik viena galimybė kaupti ir tvarkyti tokius duomenis. Tačiau tiksliai į šį klausimą galėsime atsakyti po dviejų savaičių. Kol kas neturime žinių apie šią duomenų bazę", -kalbėjo „Lietuvos rytui" Valstybinės duomenų inspekcijos direktorė Ona Jakštaitė.

Tikisi kitokios naudos

O.Jakštaitės tvirtinimu, sekimo skandalas, kuriuo siekta visai kitų tikslų, gali būti naudingas visiems žmonėms. Galgi pagaliau bus suvokta, kokia jautri sritis asmens duomenys, o juos tvarkyti reikia ypač atidžiai ir taip, kaip nustato teisės aktai.