Šiais metais, minint Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio tarybos 1949 metų vasario 16 dienos deklaracijos 90-ąsias metines ir paskelbus 2009-uosius Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio metais, Santakos parke bus įrengta partizanų giraitė ir specialus bunkeris.

Kariniame palapinių miestelyje išskleistos palapinės, skirtos sausumos, karinių oro, jūrų ir specialiųjų operacijų pajėgoms ir tarptautinėms operacijoms, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Šventės dalyviai šeštadienį galėjo pabendrauti su kariais, taip pat pamatyti ar išbandyti karinę techniką ir ginkluotę: šarvuočius M113, visureigius HMMWV, sunkvežimius SISU ir UNIMOG, artilerijos pabūklus, prieštankinio ginklo sistemos JAVELIN simuliatorių, priešlėktuvinius ginklus STINGER, lengvuosius šaulių ginklus, sraigtasparnį MI8, povandeninių veiksmų komandos įrangą.

Šventėje galima išbandyti jėgas įvairiuose kariniuose atrakcionuose. Aštrių pojūčių mėgėjai galės patys pabandyti išminuoti minų lauką. Karo medicinos tarnybos palapinėje norintieji bus "operuojami" karinėje operacinėje.

Į Santaką nusileidusio paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnio įgula papasakojo, kaip Karinių oro pajėgų kariai gelbėja žvejus nuo atskilusių lyčių ar gesina gaisrus, parodė, kaip veikia sraigtasparnio gervė, kaip atrodo vandens rezervuaras, iš dangaus gesinantis pragaištingus gaisrus.

Šventėje - jungtinė karinių pajėgų operacija bei pirmą kartą vykusi partizaninės kovos inscenizacija.

Pavakary į šventę susirinkusius svečius skrydžiu pasveikins ir du NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekančio Čekijos karinių oro pajėgų kontingento naikintuvai "JAS-39 Gripen".

Tradicija švęsti kariuomenės ir visuomenės dieną kilusi iš tarpukario Lietuvos. Šventė atgaivinta 1993 metais ir vyksta kasmet trečiąjį gegužės savaitgalį.

Pasak pranešimo, 2009 metais nuspręsta Lietuvos kariuomenės tradicinio renginio, skirto visuomenei, neatsisakyti, nepaisant sunkmečio. Tačiau atsisakyta daug kainuojančio koncerto.