"Prezidento R.Pakso patarėjas Alvydas Medalinskas, aiškinęs žiniasklaidai, kodėl prezidentui Valdui Adamkui neliko vietos delegacijoje, vykusioje į Atėnus, buvo nepakankamai tikslus. Jis teigė, kad taip pasielgti nuspręsta todėl, nes norėta nuvežti kuo daugiau Seimo narių. Seimo pirmininko Artūro Paulausko nuomone, toks V.Adamkaus priešpastatymas Seimui yra netaktiškas, neetiškas ir visiškai neatitinka tikrovės", - rašoma ketvirtadienį išplatintame Seimo pirmininko atstovo spaudai pranešime.

Atėnuose trečiadienį vykusiose dešimties Vidurio ir Rytų Europos šalių stojimo į ES sutarties pasirašymo iškilėmėse kalbą pasakė prezidentas R.Paksas. Lietuvos vardu Stojimo sutartį pasirašė premjeras Algirdas Brazauskas ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Be minėtojo socialdemokrato V.Andriukaičio, Lietuvos delegacijoje taip pat buvo Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris, Europos komiteto prie Vyriausybės vadovas Petras Auštrevičius, užsienio reikalų ministerijos sekretorius Rytis Martikonis, premjero patarėjas tarptautinės prekybos klausimais Vytautas Naudužas, bei du Prezidentūros tarnautojai - prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais A.Medalinskas ir prezidento patarėja socialinės politikos klausimais Dalia Kutraitė-Giedraitienė.

Žiniasklaidos pranešimais, dar prieš savaitę V.Adamkus buvo ir Lietuvos valstybinės delegacijos, vykstančios į Atėnus sąrašuose. Bet, pasak žiniasklaidos, po to, kai R.Paksas su savo patarėjais apsvarstė sąrašą, V.Adamkaus delegacijoje nebeliko.

A.Medalinskas šią savaitę dienraščiui "Lietuvos rytas" pareiškė, kad "buvo du delegacijų sudarymo modeliai. Pirmas - visi dabartiniai ir buvę valstybės vadovai, įskaitant V.Adamkų ir Vytautą Landsbergį, bet tada būtų nelikę vietos vyriausiajam euroderybininkui Petrui Auštrevičiui bei Seimo vicepirmininkui Vyteniui Andriukaičiui".

"Pasirinktas antrasis modelis - įrašyti visus dabar veikiančius politikus", - aiškino A.Medalinskas.

Prezidentas V.Adamkus, kurio kadencijos metu buvo pradėtos ir sėkmingai užbaigtos įstojimo į ES derybos, bei asmeniškai aktyviai dalyvavęs eurointegracijos reikaluose, stojimo sutarčių pasirašymą stebėjo per Vilniuje Seime surengtas iškilmes.

Žurnalistams jis sakė buvęs laimingas galėdamas stebėti sutarties pasirašymą su Lietuvos žmonėmis ir jausti jų nuotaikas.

V.Adamkus laiku nebuvo pakviestas ir dėl to nedalyvavo savaitės pradžioje Prezidentūros surengtose "palydose" į Atėnus.

Kaip žurnalistams sakė pats V.Adamkus, pakvietimą dalyvauti sueigoje "Vienybės medis Europos vidury" jis gavęs tik pirmadienį, likus valandai iki renginio pradžios.