Pasak Jungtinės ir liberalų frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio, Prezidentas Valdas Adamkus yra vienas iš tų žmonių, kurie labiausiai nusipelnė šaliai integruojantis į Europos Sąjungą. “Būtent V.Adamkaus pastangomis Lietuva pradėjo derybas dėl stojimo į Europos Sąjunga ir sėkmingai jas baigė. Todėl, manu, jog jis tokią svarbią Lietuvai dieną tikrai turi būti Atėnuose”, - sakė E.Masiulis.

Liberalo teigimu, lemiamas dabartinio šalies vadovo aplinkos sprendimas, neįtraukti V.Adamkaus į Atėnus vykstančios oficialios Lietuvos delegacijos sąrašą, neatitinka žmonių lūkesčių, kad naujasis valstybės vadovas konsoliduos visuomenę ir vengs politinių intrigų.

Pats V.Adamkus pirmadienį interviu televizijoms sakė, jog, jo žiniomis, jis buvo įtrauktas į pradinę delegacijos sudėtį, tačiau sąrašui pasiekus Prezidentūrą, jo pavardės jame nebeliko.

Tuo tarpu, prezidentas Rolandas Paksas žurnalistams tvirtino, jog V.Adamkaus pavardės sąraše niekada nebuvo. Tačiau, BNS žiniomis, kadenciją baigęs prezidentas buvo įtrauktas į delegacijos sudėtį.

R.Pakso patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas dienraščiui "Lietuvos rytas" sakė, kad "buvo du delegacijų sudarymo modeliai".

"Pirmas - visi dabartiniai ir buvę valstybės vadovai, įskaitant V.Adamkų ir Vytautą Landsbergį, bet tada būtų nelikę vietos vyriausiajam euroderybininkui Petrui Auštrevičiui bei Seimo vicepirmininkui Vyteniui Andriukaičiui. Pasirinktas antrasis modelis - įrašyti visus dabar veikiančius politikus", - aiškino A.Medalinskas.

Tačiau nors delegacijoje neatsirado vietos V.Adamkui, į Atėnus kartu su R.Paksu skrenda jo patarėja socialinės politikos klausimais Dalia Kutraitė-Giedraitienė, kurios atsakomybės sritis nėra tiesiogiai susijusi su šalies užsienio politika ir eurointegracija.

Delegacijoje be prezidento taip pat yra premjeras Algirdas Brazauskas, užsienio reikalų ministras Antanas Valionis, Europos komiteto generalinis direktorius P.Auštrevičius, URM sekretorius Rytis Martikonis, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas V.Andriukaitis, Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris, prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais A.Medalinskas, premjero patarėjas tarptautinės prekybos klausimais Vytautas Naudužas, prezidento ir premjero atstovai spaudai, protokolo, apsaugos pareigūnai, du vertėjai.

Užsakomuoju reisu Lietuvos delegacija į Atėnus išskrido antradienį.

Tai ne pirmas nesusipratimas šią savaitę kilęs tarp dabartinės Prezidentūros ir kadenciją baigusio prezidento.

Pirmadienį Prezidentūros kieme buvo sodinamas vienybės ąžuoliukas. Šioje ceremonijoje, kaip buvo rašoma renginio scenarijuje, turėjo dalyvauti ir V.Adamkus. Tačiau, V.Adamkaus referento teigimu, kvietimas į ceremoniją prezidentui buvo atneštas likus valandai iki renginio.

Tuo tarpu R.Pakso atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas antradienį išplatintame pranešime spaudai teigia, kad V.Adamkus per savo padėjėjus ne kartą buvo kviestas į ceremoniją, padėjėjams netgi buvo išsiųstas renginio scenarijus.

"Su apgailestavimu tenka konstatuoti, jog šį kartą buvusio valstybės vadovo sekretoriatas neinformavo V.Adamkaus apie renginį", - sakoma pranešime spaudai.