Užvakar maestro Mstislavas Rostropovičius savo koncertu paminėjo fondo "Pagalba Lietuvos vaikams" inauguraciją, o vakar lankėsi Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikose ir jų generaliniam direktoriui profesoriui Aleksandrui Laucevičiui įteikė 36 tūkstančių litų čekį. Už šiuos pinigus bus įsigyta kraujo vėžio ligomis sergantiems vaikams gydyti būtina įranga - ląstelių separavimo aparatas.

Popiežiaus pamokymas visam gyvenimui

Spaudos konferencijoje 76 metų Rostropovičius prisipažino, kad vizitas klinikose jam priminė du svarbius įvykius. Aplankęs ligoninėje įrengtą koplyčią stačiatikių ortodoksų tikėjimą išpažįstantis violončelininkas atsiminė, kaip išvarytas iš Sovietų Sąjungos ir prisiglaudęs nedideliame Romos viešbutėlyje sulaukė tuometinio popiežiaus Paulio VI kvietimo. Po nuostabaus priėmimo, apdovanojimų popiežius pasakė, kad muzikantui belikusi viena problema.

Daugybės bėdų (kur gyventi, kaip išmokslinti paaugles dukras) kamuojamas Rostropovičius nustebo išgirdęs tokius popiežiaus žodžius. Paulius VI jam paaiškino: tarp žemės ir dangaus egzistuojančios kopėčios, ir Rostropovičius jau pasiekęs jų vidurį. Taigi tada popiežius jam pataręs - prieš ką nors darydamas, visada pagalvok, ar tai bus žingsnis aukštyn, ar žemyn.

Anot maestro, nuo tos dienos pasidarę lengviau gyventi: jis vis stengiasi lipti į viršų.

Prisiminė anūko gimimą

Santariškių klinikų Kardiologijos klinikos Rostropovičiui, kuris turi dvi dukras ir šešis anūkus, priminė pirmojo vaikaičio gimimą. Tas dienas, kai didžiulį džiaugsmą keitė nerimas, baimė ir neviltis. Berniukas gimė nesveikas, ir jau po kelių parų gydytojai amerikiečiai patarė mažylį Ivaną operuoti. Rostropovičiaus žmona ir dukra priešinosi tokiai idėjai, mat nenorėjo, kad kūdikis mirtų pjaustomas lyg gyvuliukas.

Buvo nutarta išjungti gyvybę palaikančius aparatus. Maestro draugas gydytojas samprotavo, kad galbūt moterys, norinčios išjungti aparatą, yra teisios, tačiau juk reikėtų duoti šansą ir pačiam Ivanui. Ši mintis labai patikusi Rostropovičiui. Buvo nutarta keturių dienų mažylį operuoti.

Šiandien aštuoniolikmetis Ivanas studijuoja Vokietijoje. O maestro savo labdaros koncertais remia tada jo anūką operavusio gabaus gydytojo veiklą.

"Esu labai dėkingas gydytojams, nes jie man padovanojo pirmąjį anūką", - sakė Rostropovičius. Geru žodžiu minėdamas Santariškių klinikų šviesuolius Rostropovičius įteikė čekį Laucevičiui. Jaudindamasis klinikų vadovas dėkojo ir teigė, kad po tokio žymaus svečio vizito ligoninė tapo šventa. Sveikatos ministras Juozas Olekas patikino, kad valdžia nesnaus ir padvigubins maestro finansinį įnašą.

Ieškos gabių vaikų

Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondas rūpinsis ne tik sunkiomis ligomis sergančiais vaikais. Fondas skatins ir išskirtinių gabumų turinčių vaikų ugdymą, sudarys jiems sąlygas tapti pasaulinio garso žvaigždėmis. Anot Rostropovičiaus, kai vaikystėje išryškėja talentas, reikia padėti, globoti tokius vaikus, antraip niekas apie juos ir nesužinos. Kam skirti finansinę paramą, spręs suburta specialistų komisija.

Fondo atstovė Rasa Kubilienė pridūrė, jog fondą jau remia 10 didelių firmų, kurių kiekviena paaukojo po 10 tūkstančių litų. Rėmėjų tikimasi sulaukti ir daugiau.

Ateitis suplanuota valandų tikslumu

Vos tris dienas Lietuvoje viešėjęs maestro vakar išskrido į Maskvą. Paklaustas apie ateities planus, Rostropovičius taip įsijautė, kad išvardijo kurią ateinančio mėnesio dieną kur koncertuos, kurią valandą kokiu lėktuvu skris. Tokia puiki atmintis ir intensyvus darbo grafikas pritrenkė susirinkusią auditoriją. Be to, Rostropovičius pridūrė, kad jo koncertų ir darbo grafikas jau sudarytas iki 2006 metų. "Juose aš dalyvausiu kaip dirigentas arba kaip klausytojas", šmaikštavo violončelininkas.