„Darbo, duonos, teisingumo, valio!“ – per garsiakalbius į minią kreipėsi renginio organizatoriai, ne tik sveikindami visus dirbančiuosius, bet ir ragindami prisijungti prie profsąjungų.

Policijos duomenimis, eitynėse dalyvavo apie 1500 žmonių, nors leidimas buvo duotas 4000.

Po porą valandų trukusio žygio, lydimo mušamųjų ir pučiamųjų muzikantų grupės, Kalnų parke dalyvių laukė koncertas, kandidatų į prezidentus Algirdo Butkevičiaus ir Kazimiros Prunskienės kalbos, šašlyko ir gaiviųjų gėrimų pardavėjai.

„Oras geras, bet nuotaikos niūrokos. Kadangi šiandien šventė, tai švenčiame, bet ateitis tikrai matosi niūroka, nes siūlomi Darbo kodekso pakeitimai nieko gero mums nežada, pakeistas kompensavimas už ligą mūsų taip pat netenkina. Negalima visą laiką būti piktiems, galima vieną dieną solidarizuotis su Europa, su visu pasauliu ir pašvęsti, bet tai yra tik atokvėpis prieš didelę audrą“, – prieš koncertą sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

„Šiuo metu darbo nėra, atlyginimų nemoka“, – DELFI pagrindines darbuotojų problemas vardijo kaunietis Saulius, eitynėse nešęs plakatą „Lietuvos darbuotojui – europinis atlyginimas“.

Švente nepraleido progos pasinaudoti ir Lietuvos socialdemokratų partija, prisidėjusi prie renginio organizavimo ir atvykusi su savo vėliavomis, lyderiais ir kandidatu į prezientus Algirdu Butkevičiumi.

Eisenos uodegoje žygiavo saujelė anarchistų, „Naujosios kairės“ atstovų, kurį laiką plevėsavo „Fronto“ vėliava.

„Valdžiai – ne, visa valdžia žmonėms“, – šūkavo anarchistai. Paskui šią eitynių dalyvių grupę nuolat ėjo kameras įsijungę policijos pareigūnai.

Anarchistai nešėsi ir savus plakatus: „Kubilius – kybys", „Draudžiama drausti".

„Jie nesiprašė (į kompaniją – DELFI), bet įstatymai galioja visiems ir jeigu jie jų nepažeidinėja, mes negalime jiems uždrausti dalyvauti“, – apie prie eitynių prisidėjusius anarchistus sakė A. Černiauskas.

Protestavo tyliai

Džiūgaujančioje minioje buvo matyti ir keletas protesto plakatų, vienas jų priminė seną bendrovės „Švyturys Utenos alus“ ir jos profesinės sąjungos konfliktą: „Calsberg“ is probably the worst employer in the world“ ( „Calsberg“ turbūt yra blogiausias darbdavys pasaulyje“).

„Nebus kultūros – neliks tautinio tapatumo“, – plakatu prieš sprendimą iškeldinti juos iš Profsąjungų rūmų protestavo Taurakalnio kultūros centras

Kauno kairieji šventė prie alaus bokalo

Lietuvos profesinės sąjungos sandraugos organizuotas mitingas Kaune penktadienį prasidėjo šventine eisena per Laivės alėją.

Prie miesto Savivaldybės rūmų vykusiame mitinge dalyvavo per 200 žmonių. Pirmiausia Sandrauga gėlėmis pagerbė 1972 metų gegužę Kauno centre, sodelyje prie teatro, susideginusio Laisvės šauklio Romo Kalantos atminimą.

Mitinge minėta, jog Gegužės 1-oji pasaulyje pradėta švęsti daugiau kaip prieš 120 metų. Neslėpta, kad šiandien darbo žmonių eisena Gegužės 1-ąją daug kam asocijuojasi su Tarybų Sąjungoje vykusiais priverstiniais paradais. Tačiau šventės turinys dabar visai kitoks.

Profesinės sąjungos ne tik švenčia, bet ir kovoja, teigia mitingo organizatoriai, viešai kaltindami konservatorių valdžią dėl daugelio Lietuvą ištikusių bėdų. Perspektyva likti be darbo ir nežinia dėl ateities žmones gąsdina labiau negu savižudybė.

"Kai aplink apsidairai, valdžioj sėdi juokdariai", "Krizės ištiktą tautą vienija profsąjungos", "Siekiame socialinio teisingumo ir elementaraus darbo užtikrinimo" - skelbė plakatai mitingo dalyvių rankose. Savo solidarumą su profesinėmis sąjungomis išreiškė Kauno technologijos universiteto, Kauno medicinos universiteto atstovai.

Mitingas baigėsi pučiamųjų orkestro "Ąžuolynas" ir studentiškos kaimo kapelos surengtu koncertu.

Tuo pačiu metu šalia mitingo vietos esančioje lauko kavinėje Lietuvos socialdemokratų partijos Kauno skyriaus atstovai surengė savo tradicinę Gegužės 1-osios šventę, aptardami nuveiktus ir ateities darbus prie alaus bokalo.