Antrasis balsavimas buvo organizuotas dėl to, kad iš pradžių Seimo narys Aleksandras Sacharukas balsavo ne visai pagal taisykles, tad suabejota, ar šis balsavimo biuletenis galioja. Dėl šios priežasties balsų skaičiavimo komisija pasiūlė perbalsuoti.

Kaip žurnalistams pasakojo balsų skaičiavimo komisijos narys Saulius Bucevičius, pirmo balsavimo metu už G. Vilkelio atleidimą de jure balsavo 70, de facto 71 parlamentaras. 12 buvo prieš tokį sprendimą ir 7 biuleteniai rasti negaliojantys. Tautos prisikėlimo partijos frakcijos narys A. Sacharukas balsuodamas suklydo, paprašė išduoti naują balsavimo biuletenį, tačiau jo negavo. Dėl šios priežasties Seimo narys ant biuletenio ranka parašė, kad balsuoja už G. Vilkelio atleidimą, tačiau komisija suabejojo, ar tokį biuletenį laikyti galiojančiu.

Opozicinė socialdemokratų frakcija dar prieš balsavimą paskelbė, jog jame nedalyvaus, mat suabejojo, ar tai bus teisėta – kancleris šiuo metu yra susilaužęs koją ir turi nedarbingumo lapelį, o į jam mestus kaltinimus neatsakė nei žodžiu, nei raštu.

Kaltino arogancija

Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas, pristatydamas siūlymą atleisti kanclerį, G. Vilkeliui, šalia kitų kaltinimų, išsakė priekaištus, kad praėjusiais metais kanceliarijos darbuotojams išmokėjo daugiau nei 2 mln. Lt priedų ir priemokų, neteisėtai organizavo konkursus dėl priėmimo į tarnybą, nesiėmė veiksmų ištaisyti audito nurodytus trūkumus dėl valstybės įmonės „Greminta“.

Gailesčio G. Vilkeliui nejautė ir dauguma parlamentarų: „tvarkietis“ Petras Gražulis pasipiktino, kad kancleris kažkada demonstratyviai atsisakė gerti su juo kavą, o konservatorius-krikdemas Saulius Pečeliūnas teigė, jog G. Vilkelis su parlamentarais elgiasi pernelyg arogantiškai, skiria blogus kabinetus, kai tuo tarpu jo paties kabinetas yra puikus: „Gal lankėtės paties G. Vilkelio kabinete? Žinote, beveik Prezidentūra“.

„O dabar pasakysiu, kad linksmiau būtų. Su šituo pareigūnų mes tampėmės pusantrų metų, Dievas kantriai laukė. Bet Dievo kantrybė baigėsi, ėjo žmogus ir nusilaužė koją“, - pridūrė Seimo narys.

Išmokėjo daugiau kaip 2 mln. Lt priedų ir priemokų

Viena iš Seimo kanclerio G. Vilkelio atleidimo priežasčių - išmokėtos daugiau kaip 2 mln. litų priemokos Seimo kanceliarijos darbuotojams.

Seimo pirmininko A. Valinsko parengtame nutarimo projekte dėl G. Vilkelio atleidimo nurodoma, kad per praėjusių metų paskutinius du ketvirčius, „kurių metu valstybės institucijoms buvo visuotinai žinoma ir raginama, esant ekonominei recesijai, taupyti valstybės biudžeto lėšas“, G. Vilkelio įsakymais kanceliarijos darbuotojams išmokėta priemokų ir išmokų už 2,16 mln. litų.

Priede pateikiamais duomenimis, 1,2 mln. litų išmokėta trečiąjį ketvirtį, 959 tūkst. litų - paskutinį ketvirtį. A. Valinskas pažymėjo, kad tuo metu valstybės institucijos neva buvo raginamos taupyti, tačiau duomenų apie išmokėtų priemokų ir priedų neteisėtumą nepateikė.

Nesiėmė veiksmų dėl „Gremintos“

Nutarimą lydinčiajame priede taip pat išvardyti pažeidimai dėl valstybės įmonės "Greminta", teikiančios maitinimo paslaugas, veiklos, neskaidrių konkursų priėmimui į valstybės tarnybą, blogų rangos sutarčių. A. Valinskas vardijo, jog G. Vilkelis nesilaikė nei vidaus, nei Valstybės kontrolės atlikto audito rekomendacijų ir taikstėsi su tuo, kad „Greminta“ naudojasi valstybės turtu.

Seimo pirmininkui užkliuvo ir kanceliarijos organizuotas priėmimas į valstybės tarnybą personalo skyriaus vedėjo pareigoms užimti. A. Valinskas pasakojo, kad Seimo kanclerio paskirtas asmuo Arūnas Radavičius sudarė klausimyną, kurio atsakymai nuo 25 iki 50 klausimo visi buvo pirmieji. „Būna sutapimų“, - abejonių neslėpė A. Valinskas.

Parlamento vadovas, be kita ko, smulkiai išdėstė, kaip pretendentei užimti laisvas pareigas Laimai Palinskaitei Seimo kancleris leido kalbėti bet kokia kalba, kurią moka, nors nuostatuose buvo reikalaujama mokėti konkrečią užsienio kalbą, tačiau pretendentė ja kalbėti nemotyvuodama atsisakė.

Iš M.Mažvydo bibliotekos atėmė žurnalą

Kaltinimų virtinėje minima ir Nepriklausomybės akto signatarų laidojimo kvartalo-memorialo statybos - neaišku, kokiu pagrindu pasirašyta rangos sutartis, pagal kurią pervestos lėšos už statybą, kurią organizavo sostinės savivaldybė.

Akcentuojama, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija, su įmone "Lemminkainen Lietuva" pasirašė sutartį, pagal kurią Seimo kanceliarija, atstovaujama Seimo kanclerio G. Vilkelio, įsipareigojo pervesti lėšas į nurodytą banko sąskaitą pagal pateiktą paraišką už Lietuvos nepriklausomybės akto signatarų laidojimo kvartalo-memorialo statybos darbus.

Taip pat konstatuojama, kad Seimo kancleris viršijo įgaliojimus, iš Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos "atimdamas" kelių steigėjų iniciatyva biudžeto lėšomis leidžiamą mokslo darbų žurnalą "Parlamento studijos".

Nurodoma, kad Seimo kancleris G. Vilkelis, nenurodydamas savo sprendimo priežasčių, 2007 metų balandį pareikalavo Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos perleisti žurnalo leidybą ir finansavimą Seimo leidyklai "Valstybės žinios".

"Remiantis tuo, kas išdėstyta, konstatuotina, jog Seimo kancleris G.Vilkelis, raštu pareikalavęs iš Nacionalinės M.Mažvydo bibliotekos perleisti mokslo darbų žurnalo "Parlamento studijos" leidybos ir finansavimo teises Seimo leidyklai "Valstybės žinios", piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, kadangi be teisinio pagrindo įpareigojo (...) M. Mažvydo biblioteką vykdyti savo valdingus įgaliojimus", - rašoma priede.

Seimo kanclerį 5 m. kadencijai skiria ir iš pareigų atleidžia parlamentas Seimo pirmininko siūlymu.

G. Vilkelis Seimo kancleriu paskirtas 2006 m. spalį, kai iš Seimo kanclerio pareigų po kilusio vadinamojo privilegijų skandalo buvo priverstas atsistatydinti kancleris Arvydas Kregždė.