Tai bus pirmas šiais metais Rusijos ginkluotės kontrolės ekspertų vertinimo vizitas Lietuvoje. Vizitas rengiamas pagal 1999 m. Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) šalių pasirašytą Vienos dokumentą, kuris įpareigoja šalis kasmet pateikti informaciją apie savo karines pajėgas, gynybinių pajėgumų vystymo planus ir karinį biudžetą, iš anksto informuoti apie planuojamą karinę veiklą.

Vienos dokumentą pasirašiusios šalys taip pat įsipareigoja priimti savo teritorijoje nustatytą skaičių kitų šalių ginkluotės kontrolės inspektorių.

Šiemet Lietuva jau buvo priėmusi Baltarusijos karinius ekspertus, kurie atliko nurodyto rajono inspekciją: lankėsi Lietuvos karinių oro pajėgų štabe, KOP Aviacijos bazėje, Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke ir Motorizuotoje pėstininkų brigadoje „Geležinis Vilkas“.

Balandžio 27–29 d. Lietuvos kariuomenės ginkluotės kontrolės ekspertai lankysis Švedijoje, kur kartu su kolegomis iš Švedijos ir Estijos atliks mokomąjį apžvalginį skrydį pagal Atviros oro erdvės sutartį.

Sutartis pasirašyta 1992 metais Helsinkyje. Ja siekiama didinti pasitikėjimą ir tarpusavio supratimą tarp ją pasirašiusių šalių. Lietuva šią sutartį ratifikavo 2004-aisiais, ji įsigaliojo 2005-ųjų liepą.