Padėkoti moterims galima ir kitaip


A.Burneikienė:
Visų pirma norėčiau paaiškinti, kad Vyrų ir moterų lygių galimybių įstatyme, galiojančiame jau 10 metų, skirtingas vyrų ir moterų pensinis amžius nėra diskriminacija kaip ir, sakykim, karinė tarnyba. Tačiau kai Seimo nariai kreipėsi į mūsų tarnybą, prašydami įvertinti pačią idėją, teko pripažinti, kad visus tuos 10 metų, kiek mes dirbame, nebuvo nė vieno įvairių tikslinių grupių seminaro, jog neiškiltų klausimas, kodėl skiriasi vyrų ir moterų pensinis amžius.

Noriu pabrėžti, kad tuo buvo nepatenkinti ir vyrai, ir moterys. Kai vyresnio amžiaus žmonės lengvai rasdavo darbą, problema buvo ne tokia aštri, tačiau dabar moterys skundžiasi, kad jos per anksti išvejamos iš darbo rinkos.

Viena moteris konferencijoje tiesiai šviesiai manęs paklausė, ar nereikėtų uždrausti vyresnėms nei 40 metų moterims gimdyti. Aš net sutrikau. Ji paaiškino, kad yra našlė, turi 20 metų sūnų studentą ir, sulaukusi pensijos, buvo atleista iš darbo. Viena vertus, galima sakyti, kad tai asmeninės problemos ir pensinis amžius nėra pagrindas atleisti iš darbo, bet pažiūrėkite, kas vyksta — mažinant darbuotojų skaičių, pirmiausia atleidžiami tie, kurie pasiekė pensinį amžių. Pastaruoju metu tokių moterų skundų ypač pagausėjo, nes dažniausiai po šiuo kirviu papuola jos. Skundžiasi ir vyrai...

— Na, vyrai tikrai turi kuo skųstis... 

Taip, jie sako, kad nemažai vyrų net nesulaukia pensinio amžiaus... Taigi mes iš skundų susidarome realų gyvenimo vaizdą. Aš iškart bauginausi, kad žmonės šių pokyčių išsigąs, bet mūsų tarnyba jokiu būdu neteigia, koks turi būti pensinis amžius.

— Pensinis amžius, žinoma, — visai atskiras klausimas, ir jį diktuoja ekonominės sąlygos...
 
Be abejo. Noriu pabrėžti dar vieną dalyką — valstybės tarnyboje moterų ir vyrų pensinis amžius yra vienodas — 62,5 metų. Ir nors šioje tarnyboje dirba 76 proc. moterų, jokių skundų iš šios srities darbuotojų nesame gavę — patenkintos ir moterys, ir vyrai.

Beje, Europos Teismas yra pateikęs išaiškinimą, kad ankstyvesnis moterų išleidimas į pensiją nieko gero joms neduoda, o rasti būdų atsidėkoti moteriai už vaikų gimdymą ir auginimą reikia tada, kol ji juos gimdo ir augina, t. y. reikia sukurti palankias socialines sąlygas motinystei.

Nereikia erzinti žmonių

Buvusi socialinės apsaugos ir darbo ministrė, dabar — eilinė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narė Vilija Blinkevičiūtė teigia, kad įstatymo pataisa visiškai atitrūkusi nuo gyvenimo, o jos padariniai — nepamatuoti. 

V.Blinkevičiūtė: Akivaizdu, kad pensinio amžiaus suvienodinimas reiškia moterų pensinio amžiaus pailginimą. Pasižiūrėkim, kokia dabar sudėtinga padėtis darbo rinkoje, kiek daug žmonių atleidžiama, ir tokiu metu vienos partijos atstovai registruoja įstatymo pataisą, kuria didinamas moterų pensinis amžius? Aš manau, kad šis klausimas — tinkamai neparengtas, jo padariniai — nepamatuoti, nežinoma visuomenės nuomonė šiuo klausimu.

— Tačiau pensinio amžiaus ilginimas — tik laiko klausimas, ypač Lietuvoje, kur žemiausias ES gimstamumas, didžiausia emigracija... 

Kol nėra priimtų Valstybinių socialinio draudimo įstatymo pensijų pataisų, tol pensinis amžius nebus ilginamas. To nesiūlo nei Vyriausybė, nei „Sodra“. Seime tokie svarstymai prasidės, kai bus pradėtos svarstyti pataisos dėl moterų ir vyrų pensinio amžiaus suvienodinimo.

— Tačiau daugelyje šalių pensinis amžius yra vienodas? Ką jūs pasakytumėte apie tokį argumentą? 

Tokių šalių yra, bet ne dauguma. ES dokumentai nedraudžia moterims ir vyrams taikyti skirtingą pensinį amžių. Be to, moterims jau kartą smarkiai ilginome pensinį amžių — nuo 55 iki 60 metų, vyrams jis ilgėjo mažiau — 2,5 metų. Nesakau, kad niekada neateis laikas suvienodinti vyrų ir moterų pensinį amžių, bet tam dabar tikrai ne metas.

— O ką manote apskritai — ar „nusipelnė“ vyrai ir moterys vienodo pensinio amžiaus? 

Kad moterys jaučiasi labai diskriminuojamos dėl nevienodo pensinio amžiaus — labai suabejočiau, nes jos turi Dievo suteiktą dovaną gimdyti vaikus, o tai sumažina galimybes dirbti, užsidirbti, sukaupti darbo stažą, neretai — susirasti darbą. Žinoma, visko gali būti, bet šioje srityje nieko negalėčiau kategoriškai teigti.

Daug važinėju po Lietuvą, kalbuosi su žmonėmis ir žinau, kad dauguma moterų pasipiktinusios šiuo sprendimu ir mano, jog vyrai politikai smarkiai atitrūkę nuo gyvenimo.