"Siekdama sutaupyti 10 proc. biudžeto, t.y. virš 40 mln. litų, SADM nusprendė sumažinti neįgaliųjų socialinės integracijos biudžetą 17 proc., t.y. nei daug, nei mažai - beveik 10 mln. litų. Kaip bebūtų graudu ir pikta šie 10 mln. litų sudaro ketvirtadalį tos sumos, kurią SADM nori sutaupyti", - sakė Lietuvos neįgaliųjų forumo prezidentė Rasa Kavaliauskaitė.

Pasak jos, ši informacija nuo neįgaliųjų organizacijų buvo slepiama, o planuojami lėšų sumažinimai reiškia, kad antrą 2009-ųjų pusmetį neįgalieji gaus dvigubai mažesnę, t.y. tik vienam ketvirčiui skirtą pinigų sumą.

"Mums viešai buvo kalbama, kad biudžetas mažinamas solidariai 10 proc. Tokiam diržų veržimui mes buvome pasirengę. Dabar pagrindinėms neįgaliųjų programoms biudžetas planuojamas mažinti tarp 21 proc. ir 27 proc. nuo metų pradžioje patvirtintos sumos. Mes sutiktume susimažinti lėšas tiek, kiek ir visi - 10 proc., tai sudarytų apie 4 mln. litų. Galėtume sutaupyti administracinėje srityje, atsisakyti, tarkime, kultūrinių programų, bet taupyti žmonių kasdienių poreikių sąskaita negalima", - aiškino R.Kavaliauskaitė.

Pasak jos, bendrame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos biudžete neįgaliųjų socialinės integracijos programa sudaro 2,1 proc.

Neįgaliųjų organizacijų atstovai teigia, kad tai tiesiogiai paveiks apie 20 proc. Lietuvos gyventojų - 200 tūkst. neįgaliųjų ir jų šeimos narius.

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos "Viltis" prezidentė Dana Migaliova teigė, kad minėti sumažinimai reiškia, jog gali tekti uždaryti 30 šeimos paramos centrų, keturis dienos užimtumo centrus, trejus grupinio gyvenimo namus bei atsisakyti teisininkų konsultacijų.

Jos teigimu, vyrauja praktika, kad lėšas skirstančios valdžios institucijos nesikalba su neįgaliaisiais, daugybė gerų politinių sprendimų užstringa biurokratijos labirintuose.

"Tuose skyriuose, departamentuose, tarnybose formuojama nuomonė ir sprendimai, rengiami įsakymai, priimami sprendimai už visus neįgaliuosius. Ten į mus neatsižvelgiama jau seniai", - sakė D. Migaliova.