Tai žurnalistams sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis po ketvirtadienį Prezidentūroje vykusio susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu, kuris yra vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas.

Pasak J.Kronkaičio, šiuo metu visi Lietuvos kariai yra Kuveite, kur jie atvyko ketvirtadienį po pietų dalyvauti JAV vadovaujamoje tarptautinėje operacijoje prieš Irako diktatoriaus Saddamo Husseino režimą.

Planuojama, kad keturi karo medikai, tarp kurių - dvi moterys, dirbs čekų ligoninės sudėtyje Irake, o kol ta ligoninė bus įkurta ir pradės veikti, lietuviai bus amerikiečių žinioje. Lietuvos medikai kartu su kolegomis iš Čekijos jau dirbo Afganistane ir Albanijoje.

Lietuvos medikų uždavinys bus pagelbėti Irako krizėje nukentėjusiems žmonėms. Lietuva į humanitarinę misiją pasiuntė traumatologą-ortopedą, okulistę, bendrosios praktikos gydytoją bei karo medicinos gydytojo padėjėją.

Dešimt orlaivių krovimo operacijų specialistų turėtų likti dirbti Kuveite. Jie aptarnaus krovinių srautus oro uoste, dalyvaus skirstant humanitarinę pagalbą.

Šią savaitę prasidėjusi lietuvių misija gali trukti iki šešių mėnesių. Ketvirtadienį vykęs J.Kronkaičio susitikimas su R.Paksu buvo pirmasis šiam pradėjus eiti prezidento pareigas.

Pokalbyje kariuomenės vadas informavo prezidentą apie integraciją į NATO, krašto apsaugos sistemoje vykdomas reformas, prieš kelias savaites įvykusio sraigtasparnio "Mi - 8" avarijos ir dviejų pilotų žūties priežastis, taip pat - šovinių vagystės iš kariuomenės sandėlių tyrimą.

Sausio pabaigoje iš Kairių poligone įsikūrusio Karinių jūrų pajėgų lengvosios ginkluotės sandėlio buvo pavogta maždaug 15 tūkst. šovinių Kalašnikovo automatams, 1 tūkst. 200 smulkesnių šovinių, 54 sprogstamieji paketai ir 15 signalinių raketų. Nuostoliai buvo įvertinti 10 tūkst. litų.

Praėjus maždaug pusantro mėnesio po vagystės, kovo pradžioje, benamis rado ir policijai pranešė apie penkias dėžės, kuriose buvo daugiau kaip pusė pavogtų šovinių - beveik 10 tūkst. Šaudmenys rasti maždaug už kilometro nuo vagystės vietos.

Ir nors iki šiol jokių įtariamųjų sulaikyta nėra, kariuomenės vadas po susitikimo su prezidentu žurnalistais sakė manąs, kad "tyrimas vyksta gan sėkmingai". Kartu J.Kronkaitis pažymėjo kol kas nenorįs detalizuoti rezultatų, nes tai gali pakenkti tyrimui.