Gerokai sumažintą šių metų biudžetą Seimas turėtų patvirtinti iki gegužės 1 dienos. Vyriausybė skelbia, kad būtinybė apkarpyti biudžeto išlaidas grindžiama smarkiai prastėjančiais ekonominiais rodikliais – gerokai daugiau, nei tikėtasi, traukiasi paskolų rinka, mažėja eksportas, vidaus prekyba ir gamyba, auga nedarbas.

2009 metais valstybės investicijoms numatytos skirti biudžeto lėšos sumažintos 997 mln. litų. Savivaldybių biudžetų pajamos savarankiškoms funkcijoms vykdyti ir dotacijos mažėja 602,5 mln. litų.

Pradeda ne nuo to

Jei Seimas pritars nacionalinio biudžeto pokyčiams, nuo Panevėžio miesto biudžeto bus nurėžta 12,425 milijono litų. Iš jų 10,8 milijono – savarankiškoms Savivaldybės funkcijoms vykdyti.

Miesto Savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas sako, kad specialiai sudarytai darbo grupei jau pavyko rasti 2,7 milijono litų taupyti galimų resursų.

„Šią savaitę intensyviai kalbamės su visų Savivaldybės skyrių vedėjais, Savivaldybės įmonių vadovais, tariamės, kur dar galėtume sutaupyti, – teigė administracijos direktorius. – Iki savaitės pabaigos tikimės susidėlioti gaires, kur prireikus dar būtų galima sutaupyti.“ Planuojama mažinti administracijos išlaidas, taupyti gatvių apšvietimo, šiukšlių išvežimo, kai kurių renginių sąskaita. S.Karčinskas įsitikinęs, kad ketindama prispausti savivaldybes Vyriausybė pradeda ne nuo to.

„Vyriausybė ir Seimas turi 24 tūkstančių valdininkų armiją, o 60 šalies savivaldybių – tik 6 tūkstančius. Skaičiai baisūs, tad pradėti taupyti, manau, reikia ne nuo savivaldybių, – tvirtino S.Karčinskas. – Ne kartą sakiau, kad veržtis diržus galima, ir išties reikėjo tą daryti, tačiau jei neduos naujo kraujo – uždusime.“

Darbuotojų atleidimo miesto Savivaldybė tikisi išvengti, tačiau po keletą dienų per mėnesį nedirbti gali tekti.

„Manome, kad tai – ne pats blogiausias sprendimas šiuo laikotarpiu, – atskleidė S.Karčinskas. – Prievarta išleisti nemokamų atostogų darbuotojų negalime, tad tikimės žmonių geranoriškumo. Manau, kad administracijos direktorius pirmasis turės parodyti pavyzdį.“

Pasak jo, gyvenimas teka nepaisydamas krizės, todėl panevėžiečiams nereikia nusiteikti vien niūrioms prognozėms.

„Renginių sąmatas peržiūrime, tačiau miesto gimtadienio tikrai neatsisakysime. Jis vyks, nors ir sąmata bus apkarpyta, – žadėjo S.Karčinskas. – Tikimės sulaukti ir miestui nieko nekainuojančio fejerverkų festivalio.“

Mažins išlaidas

Su 8,5 milijono mažesniu biudžetu veikiausiai turės apsieiti ir Panevėžio rajono savivaldybė.

„Dabar intensyviai svarstome, – paaiškino rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Eugenijus Lunskis. – Pateikti siūlymus įpareigoti visų biudžetinių įstaigų vadovai, seniūnijų seniūnai.“

Bus peržiūrimi priemiestiniai viešojo transporto maršrutai, įvairių programų finansavimas, apšvietimui skirtos lėšos.

„Mažinsime telefonų pokalbių limitus ir greičiausiai nepavyks išsiversti be nemokamų atostogų“, – pabrėžė E.Lunskis.

Apkarpymas – ne paskutinis

Nacionalinio biudžeto išlaidas Vyriausybė siūlo mažinti 3,315 milijardo litų. Patikslintame 2009 metų biudžeto projekte numatoma, kad į nacionalinį biudžetą, kuris apima valstybės ir savivaldybių biudžetus, be Europos Sąjungos paramos lėšų, įplauks 20 mlrd. 316 mln. litų pajamų – 16,2 procento mažiau, negu buvo patvirtinta šių metų plane.

Prognozuojamos valstybės biudžeto pajamos be ES paramos lėšų – 16 mlrd. 462,5 mln. litų – 17,6 proc. mažiau, nei buvo planuota.

Į savivaldybių biudžetus numatoma gauti 3854 mln. litų, tai yra 9,5 proc. mažiau, negu patvirtinta 2009 metų plane. Planuojama, kad pajamos iš pridėtinės vertės mokesčio sumažės beveik 2 mlrd. litų, iš gyventojų pajamų mokesčio – 469 mln., iš akcizų – 372 mln., iš pelno mokesčio – 761 mln. litų.

Seimui svarstyti teikiamame nacionalinio biudžeto projekte nurodoma, kad asignavimai darbo užmokesčiui mažinami 181 mln. litų. Pedagogų, kultūros, socialinių darbuotojų, sveikatos priežiūros specialistų, statutinių institucijų pareigūnų ir karių darbo užmokesčio mažinti nenumatyta. Siūloma šiek tiek sumažinti mokinio krepšelio dydį.

Kelių fondą siūloma sumažinti 590 mln. litų. Realiai Kelių fondo lėšos sumažės 179 mln. litų, nes 411 mln. litų bus skiriama numatant papildomą ES finansavimą. 14 milijonų litų tikimasi sutaupyti mažinant transporto lengvatas gaunančių žmonių ratą.

Numatoma 106 mln. litų padidinti išlaidas papildomoms tiesioginėms išmokoms žemdirbiams ir skirti jas 2009 metų išmokoms už pieną. Atitinkamai buvo sumažintos išlaidos Specialiajai kaimo rėmimo programai, biodegalų gamybos plėtros paramai ir Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai programai.

Numatoma, kad ūkio nuosmukis tęsis šiais ir kitais metais, o ekonomikos atsigavimo tikimasi tik 2011-aisiais. Tad Vyriausybė perspėja, kad tai – ne paskutinis nacionalinio biudžeto peržiūrėjimas šiemet, dar vienas taupymo resursų ieškojimas laukia vasarą.