Vienas Lietuvos karo medikas į tarptautinę misiją išskrido praėjusios savaitės pabaigoje. Šiuo metu Kuveite jis derina lietuvių medikų darbo detales. Lietuvos pasiuntinių misija krizės regione gali trukti iki šešių mėnesių.

Išvykstančius karius išlydėjo Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos kariuomenės vadovai, pasiuntinių artimieji ir ypač gausus būrys žurnalistų.

Kaip Eltai sakė Krašto apsaugos ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus viršininkė Loreta Musanja, nepaisant žiemiškai žvarbaus vėjo, išlydėjimo ceremonija buvo ori ir sklandi.

Prie lėktuvo išsirikiavę kariai krašto apsaugos ministrui Linui Linkevičiui raportavo apie pasirengimą išvykti. Vėliau ministras ir Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis palinkėjo išvykstantiems ištvermės ir sėkmės, o Kariuomenės ordinaras vyskupas Eugenijus Bartulis - pašventino.

Paskutinėmis minutėmis prieš skrydį kariams dar įteiktos ir simbolinės dovanos: vardiniai lenktiniai peiliai bei gintaro pakabukai.

Nuo šiol ryšys su šios, kaip ir su kitų misijų dalyviais, bus palaikomas per Lietuvos kariuomenės Lauko pajėgų štabo Operacijų valdymo centrą.

Pasak Krašto apsaugos ministerijos, į Persijos įlankos regioną siunčiami Lietuvos kariai bus dislokuoti užnugario rajone.

Lietuviai karo medikai dirbs kartu su kolegomis amerikiečiais. Šioje tarptautinėje operacijoje jų uždavinys bus pagelbėti Irako krizėje nukentėjusiems žmonėms. Iš keturių misijoje dalyvaujančių trys yra karo medicinos gydytojai: traumatologas-ortopedas, okulistė ir bendrosios praktikos gydytojas bei karo medicinos gydytojo padėjėja. Išvykstantiems karo medikams tai bus pirmoji tarptautinė operacija.

Į operaciją išvykstantys logistikos specialistai aptarnaus krovinių srautus oro uoste, dalyvaus skirstant humanitarinę pagalbą. Kariai, vykstantys į Persijos įlankos regioną, praėjusiais metais buvo rengiami humanitarinei misijai Kirgizijoje. Tuomet jie baigė logistikos kursus Danijoje, kur mokėsi valdyti įvairias specialaus transporto priemones, naudojamas aptarnauti aviacijos bazes. Prieš išvykimą į Persijos įlankos regioną kariai išėjo intensyvų kario įgūdžių atnaujinimo kursą Krašto apsaugos savanorių pajėgų Petro Bartkaus mokymo centre Radviliškyje.

Krašto apsaugos ministerija pabrėžia, kad Lietuvos kariai koviniuose veiksmuose nedalyvaus. Konkretūs uždaviniai karo medikams ir logistikos specialistams bus suformuluoti nuvykus į misijos vietą.