Iki 1995 m. pensijos amžius moterims buvo 55 metai, vyrams – 60 metų. Vėliau šis amžius buvo laipsniškai didinamas.

„Galiojanti pensinio amžiaus struktūra, diferencijuojama lytiniu pagrindu, yra iš esmės kritikuotina, kaip galimai neatitinkanti Konstitucijos 29 straipsnio principinės nuostatos. Ji nurodo: „Žmogaus teisių negalima varžyti ir teikti jam privilegijų dėl jo lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų pagrindu”, - parlamentaras rašo projekto aiškinamajame rašte.

Anot M. Varaškos, dauguma ES valstybių pensinio asmens amžiaus ribos nesieja su darbuotojo lytimi, kai kurios kitos bloko narės (Austrija, Čekija, Belgija, Jungtinė Karalystė) eina to link.

Galiojantis pensinis amžius esą prieštarauja ir konstitucinės asmens teisės į darbą, taigi ir senatvės pensiją, sampratai.

Kaip teigiama aiškinamajame rašte, pirminis įstatymo projekto siūlytojas yra Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinė tikėtina vyrų gyvenimo trukmė nuo 2000-ųjų iki 2007-ųjų nuosekliai mažėjo nuo 66,8 iki 64,9 metų, moterų – nuo 77,5 iki 77,1 metų.

„Šiuo metu ypač vyriškos lyties asmenų konstitucinė teisė į valstybės laiduojamą senatvės pensiją prasilenkia su realiais visuomenės demografiniais rodikliais“, - tvirtina Seimo narys.