Jau kurį laiką pakrantėje buvo matyti kyšantys vamzdžiai, penktadienį ekskavatorius juos užpilinėjo žemėmis ir formavo kalvą. „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ (VEKS) vizualiųjų menų projektų vadovė Laima Kreivytė DELFI sakė, kad pagal R. Antinio sumanymą vamzdžių matytis neturi - jie turi būti užpilti žemėmis, apsodinti žole.

Pasak L. Kreivytės, žiūrint nuo Seimo pusės objektas atrodys kaip žolės puskalnis. Einant nuo upės pusės bus galima matyti, kaip pro vamzdžius skirtingu metu švysteli dangus. „Yra toks sumanymas, kad skulptūra atrodytų kaip žolės kalnas, iš apačios būtų kaip pakibusi banga“, - kalbėjo L. Kreivytė.

Tai – žemės meno pavyzdys. L. Kreivytė aiškino, kad skulptūra bus baigta, kai išsikals pasėta žolė. Numatyta, kad „Puskalnis“ stovės visus 2009-uosius, kol Vilnius bus Europos kultūros sostine. Dėl tolesnio skulptūros likimo spręs sostinės savivaldybė – gali būti, kad „Puskalnis“ sostinėje pasiliks ilgiau. Skulptūra kuriama programai „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“, ją finansuoja Kultūros ministerija.

R.Antinis - paminklo Romui Kalantai Kaune autorius. L.Kreivytė sako, kad paminklas R. Kalantai - vienas geriausių šiuolaikinės skulptūros pavyzdžių Lietuvoje. Už tai skulptorius gavo Nacionalinę premiją.

Įžvelgia politikų mąstymo neįgalumą

Žinomų šalies menininkų skulptūros Neries pakrantėje ne kartą sulaukė politikų kritikos. L.Kreivytei labai patiko premjero Andriaus Kubiliaus pasisakymas DELFI konferencijoje - jis pareiškė, kad nuomonių yra įvairių, tačiau didelė vertybė tai, jog meno kūrinys sukėlė daug diskusijų, demokratijos laikais žmonės gali reikšti įvairias nuomones.

„O tai, kad Vlado Urbanavičiaus „Krantinės arka“ politizuojama, rodo tam tikrą politikų nebrandumą. Menas politizuojamas ir pritaikomas savo tikslams tik totalitarinėse valstybėse. Ir kad rengiama politinė akcija, bandoma prisidengti vamzdžiu – tam tikras mąstymo neįgalumas“, - kalbėjo meno kritikė.

Pasak L. Kreivytės, nuomonės gali būti įvairios, vamzdis kai kam gali ir nepatikti, jis ne visiems turi būti gražus, tačiau politikai turi atskirti, kas yra politikos, o kas – meno ir kultūros sfera. „Jie turėtų žinoti, kur reikia kištis, o kur vis dėlto - ne. Jokiose demokratinėse valstybėse iš viršaus nenurodinėja, koks menas geras ir koks blogas“, - sakė VEKS vizualiųjų menų projektų vadovė.

Anot L.Kreivytės, paradoksas, jog vieni garsiausių Lietuvos skulptorių – R. Antinis, V. Urbanavičius ir Mindaugas Navakas - atsidūrė savotiškose mėsmalėse.

Apie „Krantinės arką“ meno kritikė nuomonę yra išreiškusi čia.