Politinių partijų įstatyme numatyta, kad visos rinkimuose ketinančios dalyvauti politinės partijos ne vėliau kaip prieš 65 dienas iki vyksiančių rinkimų Vyriausybės nustatyta tvarka privalo pateikti Teisingumo ministerijai savo narių sąrašus. To nepadariusios partijos negalės dalyvauti rinkimuose.

Partijos sąrašus ministerijai pradeda teikti likus 4 mėnesiams iki rinkimų. Sąraše, kuris sudaromas tais metais vyksiantiems rinkimams, turi būti nurodoma konkreti sudarymo data, kiekvieno politinės partijos nario vardas, pavardė, gimimo data, gyvenamosios vietos adresas. Šie duomenys privalėjo būti patvirtinti politinės partijos vadovo parašu ir kompiuterinėje laikmenoje pateikti Teisingumo ministerijai.

Iki nustatyto termino ministerijai savo narių sąrašus pateikė: partija „Tvarka ir teisingumas“, Žemaičių partija, Darbo partija, Lietuvos centro partija, Lietuvos lenkų rinkimo akcija, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis, Liberalų ir centro sąjunga, Lietuvos socialdemokratų sąjunga, Fronto partija, Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjunga, Pilietinės demokratijos partija, Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga, Leiboristų partija, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, tautinė partija „Lietuvos kelias“, Tautos prisikėlimo partija.

„Libertas“ savo sąrašo nepateikė

Paneuropinė partija „Libertas“ savo atskiro sąrašo nepateikė. Kaip DELFI sakė teisingumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė, partijų sąrašus reikėjo pateikti iki balandžio 3 dienos. „Tiems, kurie nepateikė sąrašų, traukinys jau nuvažiavo. Visos partijos privalėjo iki balandžio 3 dienos pateikti sąrašus. Vėliau pateikusiųjų sąrašai vertinami nebus“, – sakė ministro patarėja.

DELFI primena, kad „Libertas“ derėjosi su Tautos prisikėlimo partija dėl galimybės kartu dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose. Dėl rinkimų iš Prezidentūros pasitraukė prezidento Valdo Adamkaus patarėjas Lauras Bielinis.

Pats L. Bielinis kol kas neatskleidžia su kokia partija sieks EP nario mandato. „Kol kas vyksta derybos su keliomis partijomis, kol nėra pasirašyta sutartis, apie tai dar nenorėčiau kalbėti“, - DELFI penktadienį sakė buvęs V. Adamkaus patarėjas. Savo sprendimą politikas žada paskelbti kitą savaitę.

Įvertins per 15 dienų

Pagal galiojančią tvarką, ministerija per 15 darbo dienų nuo sąrašo gavimo dienos patikrins ar jis parengtas pagal nustatytus reikalavimus. Taip pat bus peržiūrima ar politinės partijos narių skaičius atitinka įstatymo nuostatas, t.y. ar partija turi ne mažiau kaip tūkstantį narių, pilnamečių Lietuvos piliečių. Patikrinusi pateiktą sąrašą ir nustačiusi, kad jis atitinka taisyklių ir įstatymo reikalavimus, Teisingumo ministerija kitą darbo dieną apie tai informuos Vyriausiąją rinkimų komisiją.

Politinių partijų, pateikusių sąrašus po termino, sąrašai nebus tikrinami ir per 2 darbo dienas grąžinami juos pateikusioms partijoms. Politinei partijai pateikus netikslų sąrašą, ministerija nurodys trūkumus ir apie tai praneš raštu, siūlydama juos ištaisyti. Nurodyti netikslumai turės būti ištaisyti ne vėliau kaip per 7 darbo dienas nuo rašto gavimo dienos. To nepadarius, ministerija kitą darbo dieną po nurodyto termino pasibaigimo informuos Vyriausiąją rinkimų komisiją, kad negali patvirtinti tos politinės partijos narių skaičiaus atitikimo Politinių partijų įstatymo reikalavimams.