Paramą maisto produktais iš intervencinių atsargų kovą turėtų gauti 300 tūkst. mūsų šalies gyventojų. Tai beveik 50 tūkst. daugiau nei vasarį. Kiek jos gaunančiųjų bus gegužę, kol kas neaišku, tačiau neabejojama, kad blogėjant ekonominei situacijai jų daugės. Pagal Europos Sąjungos nuostatas Lietuvoje produktus dalyti turi teisę trys labdaros organizacijos: Raudonojo Kryžiaus draugija, paramos fondas "Maisto bankas" bei religinė bendrija "Lietuvos Caritas".

Vienos pirmųjų apie sunkėjantį dalyjančiųjų labdarą darbą prabilo Marijampolės "Lietuvos Carito" savanorės. Anot Šv. arkangelo Mykolo parapijos šios organizacijos reikalų vedėjos Stasės Požarskienės, išdalyti per 12 tonų maisto produktų daugiau kaip 1,3 tūkst. žmonių trims dalytojoms nėra nepakeliama. Kur kas sunkiau tuos maisto produktus per keletą valandų iš vilkiko perkrauti į "Lietuvos Carito" būstinę, nes patalpos nepritaikytos technikai naudoti.

"Anksčiau šauktiniai mums padėdavo iškrauti ir į patalpą sunešti produktus. Dabar tenka verstis savomis jėgomis, tad bijau, kad besirūpinančių labdara moterų sveikata nesušlubuotų, nes kiekviena dėžė sveria po 10-16 kilogramų", - LŽ teigė S.Požarskienė. Pasak jos, moterys bandė pagalbon kviestis vyrus, kuriems ta labdara skiriama, tačiau jie padėti neskubėjo ir pasirodė besą greiti tik tuomet, kai ateidavo jos atsiimti: "Ne kartą mačiau, kad jauni vyrai už kampo laukė, kol mes iškrausim produktus ir galėsim jiems atiduoti. Tačiau padėti neatėjo."

Su panašia problema susiduriančios Šv. Vincento Pauliečio parapijos labdaros dalytojos sako pagalbon kviečia namiškius ir dvasininkus. Organizacijos "Lietuvos Caritas" generalinis direktorius kunigas Robertas Grigas LŽ pripažino, kad iš intervencinių sandėlių gaunamų maisto produktų krovimas yra vienas sunkiausių darbų, su kuriais jie susiduria dalydami labdarą. Bendrija paremta savanorių darbu, o dauguma jų - vyresnio amžiaus moterys, kurioms jau sunku tampyti dėžes. "Joms pagelbėti gali nebent vietos organizacijos, kurios į pagalbą turėtų pasikviesti talkininkų: moksleivių, studentų, seniūnijų darbuotojų", - aiškino kunigas R.Grigas.