Vienintelė iš BNS kalbintų pretendentų, signatarė Kazimira Prunskienė įvardijo konkrečią sumą, kiek galėtų kainuoti jos rinkimų kampanija. Ji tikisi tam surinkti iki 1 mln. litų.

K.Prunskienė sakė, jog kol nėra registruota kandidate, aukų kampanijai nerenkanti. "Kol nesu registruota kandidate, nelabai jaučiu turinti tam teisę prašyti rėmėjų paramos, kai būsiu registruota, tada. Iki milijono litų, tikiuosi, gal ir pavyks sukaupti", - BNS sakė K.Prunskienė.

Kol kas K.Prunskienė nėra surinkusi jos kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų. "Nelenktyniaujame, nelipame kitiems pretendentams ant kulnų. Parašų lapai iškeliavo į rajonus, tegu žmonės renka ramiai, neskubėdami, pabendraudami. Kitą savaitę lapai pradės plaukti į Vilnių, tada ir skaičiuosime", - sakė K.Prunskienė.

Jos rinkimų štabui vadovauja europarlamentaras, Valstiečių liaudininkų sąjungos, kuriai iki suvažiavimo vasario pabaigoje vadovavo K.Prunskienė, vicepirmininkas Gintaras Didžiokas, tačiau pretendentė į kandidates sakė nemažai darbų nudirbanti pati.

V. Mazuronis neįsivaizduoja rinkimų biudžeto

Partijos "Tvarka ir teisingumas" kandidatas į prezidentus, partijos vicepirmininkas, parlamentaras Valentinas Mazuronis teigė jau turintis surinkęs reikiamą skaičių parašų.

"Mano žiniomis, praėjusią savaitę jau buvo surinkta 25 tūkst. parašų, ketvirtadienį pirmąją dalį jau įteiksime VRK, turėtų būt apie 25-30 tūkst. parašų", - BNS sakė V.Mazuronis.

V.Mazuronio rinkimų štabui vadovauja eksparlamentaras, partijos valdybos narys Vytautas Kamblevičius.

V.Mazuronis sakė kol kas neįsivaizduojantis, koks galėtų būti rinkimų biudžetas, nes kol kas tik kuriama rinkimų strategija. Tačiau jis tvirtino atkreipęs dėmesį, kad šnekantis su partijos rėmėjais, jog "akivaizdžiai jaučiasi krizė ir šitoje kampanijoje - ir prezidento ir Europos Parlamento - kandidatuojantys bus priversti verstis sąlyginai kukliau".

A.Butkevičių rems ir partija

Parašus surinkęs skelbiasi ir socialdemokratų pirmininko Algirdo Butkevičiaus štabas. Esą šį kandidatą jau parėmė apie 30 tūkst. rinkėjų.

Štabo vadovas parlamentaras Juozas Olekas teigė kol kas negalintis pasakyti, kiek preliminariai planuojama išleisti rinkimų kampanijai, tačiau tvirtino, jog savo kandidatą parems ir partija. "Yra atidaryta ir speciali sąskaita rinkimų kampanijai, ir partija turi savo lėšų, iš narių, iš biudžeto dotacijos, šios lėšos ir bus naudojamos", - BNS sakė J.Olekas.

V.Uspaskichas nežino, iš ko bus finansuojama L.Graužinienės kampanija

Tuo metu Darbo partijos kandidatės parlamentarės Loretos Graužinienės rinkimų štabo pirmininkas Viktoras Uspaskichas teigė dar nežinąs, iš kokių lėšų bus finansuojama jų kandidatės agitacija. Tačiau jis pabrėžė, jog tam nebus skirta partijos gaunama dotacija iš valstybės biudžeto.

"Darbiečiai" kol kas nesuskubo rinkti bendražygės kandidatavimą remiančių piliečių parašų. "Šeštadienį per partijos suvažiavimą tik išdalijome parašų rinkimo lapus", - sakė V.Uspaskichas.

D.Grybauskaitės štabas žada kuklumą

Rinkimų favoritės laikomos eurokomisarės Dalios Grybauskaitės štabo vadovas advokatas Vitas Vasiliauskas akcentavo, kad "kuklumas bus vienas iš skiriamųjų šios kampanijos bruožų". "Konkrečiai nurodyti skaičiaus negalėčiau, nes kol kas vyksta tik parengiamieji darbai, bet iš anksto aišku, kad išlaidas planuosime pagal lėšas, tikrai neliksime su skolomis. Negailestingai mažinsime išlaidas", - sakė V.Vasiliauskas.

Jis teigė, kad štabe žmonės dirba savanoriškais pagrindais, be atlygio.

Antrą kartą rinkimuose dalyvauti ketinantis leidėjas Algirdas Pilvelis sakė kol kas nelinkęs kalbėti apie finansus, didžiausias dėmesys, anot jo, šiuo metu skiriamas parašų rinkimui.

"Šiandien pagrindinis klausimas - tapti kandidatu, todėl labai atsakingai renkame parašus. Būna, kad ateina iš kito biuro, pasisiūlo savanoriais, ir labai priklastoja, dabar mes labai žiūrime, kas ateina į štabą, prašome dokumentų", - BNS sakė A.Pilvelis. Pasak jo, šiuo metu jau surinkta 13,5 tūkst. jo kandidatavimą remiančių piliečių parašų.

A.Pilvelio rinkimų štabui vadovauja Reformų partijos pirmininku savaitgalį išrinktas buvęs Lietuvos biatlono rinktinės narys Valerijus Pečiulevičius.

Tuo metu Kovo 11-osios Akto signataras Zigmas Vaišvila kol kas nėra linkęs atskleisti, kas dirba jo komandoje. "Dar ne viskas surikiuota", - tepasakė jis.

Savo kandidatūrą keliantis pretendentas tvirtino taip pat nežinantis, kiek lėšų reikės išleisti rinkimams.

Savarankiškai savo kandidatūrą prezidento rinkimuose iškėlęs atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas BNS sakė, pirminiais duomenimis, jau surinkęs 20 tūkst. rinkėjų parašų. Anot jo, dirbti jam padeda kai kurios politinės partijos ir visuomeninės organizacijos, tačiau įvardyti jų pretendentas nenorėjo.

Č.Jezerskas sakė, kad šiuo metu jam daugiausia padeda buvę kolegos - taip pat atsargos karininkai. Parašus rinkti padėjo partija "Tvarka ir teisingumas". Jo rinkimų štabui vadovauja signataras Rolandas Paulauskas.

"Kai bus priduoti parašai, tada sudarysime ir paskelbsime visą štabą", - jis buvo linkęs kol kas laikyti paslaptyje savo padėjėjus.

Šiuo metu atsargos brigados generolas sakė daug pinigų neišleidęs, nes į daugelį laidų jį kviečia nemokamai, o regionuose įkainiai esą nėra dideli.

V.Tomaševskiui parašus renka prie bažnyčių

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos kandidatas į prezidentus Valdemaras Tomaševskis BNS pasakojo, kad parašai už jo kandidatūrą pradėti rinkti sekmadienį. Rinkikai su parašų lapais buvo įsikūrę prie kelių centrinių bažnyčių. "Po Šv.Mišių net norinčiųjų pasirašyti eilė buvo susidariusi. Paskutiniai žmonės iki pusvalandžio laukė, kad pasirašytų", - sakė V.Tomaševskis.

Partija yra įkūrusi trijų pakopų rinkimų štabus - centrinį, rajonų ir seniūnijų. Pasak V.Tomaševskio, iš viso štabuose visuomeniniais pagrindais dirba apie 3000 žmonių. Beje, centriniam štabui vadovauja pats pretendentas į prezidentus.

Jis svarstė, kad prezidento rinkimų kampanijai išleis apie 150 tūkst. litų. "Tiek užteks vieną kitą kartą pasirodyti per televiziją. Daugiau važinėsime pas žmones", - sakė V.Tomaševskis.

Beje, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis teigė ketinąs aplankyti ne tik šios tautinės mažumos gyvenamus rajonus, bet ir vykti į kitas apskritis.

Pilietinės demokratijos partijos kandidatas Algimantas Matulevičius kaip šios rinkimų kampanijos akcentą nurodė būtent gyvą bendravimą su žmonėmis, o ne kandidatų reklamą per spaudą, radiją, televiziją.

"Daugiau pinigų reikės tiems, kurie yra nežinomi", - svarstė pretendentas.

Jis pats sakė dar neskaičiavęs, kiek galėtų kainuoti valstybės vadovo rinkimų kampanija.

A.Matulevičius tvirtino dar nepaskyręs štabo vadovo, bet žadėjo į jį pritraukti nemažai nepartinių žmonių.

Smulkiųjų ir vidutinių verslininkų atstovu prisistatantis Jonas Jankauskas vylėsi, kad pavyks surinkti reikiamą parašų kiekį. "Lapai išdalyti, manytume, susitvarkysime", - sakė jis.

J.Jankausko rinkimų štabui vadovauja verslininkas Jonas Viesulas. Apie finansus jie taip dar nebuvo linkę kalbėti. Kol kas rinkimams esą išleisti keli tūkstančiai litų.

Kaunietis Vidmantas Sadauskas BNS skundėsi, kad parašų rinkimą apsunkina reikalavimas įrašyti asmens paso arba tapatybės kortelės numerį. "Jeigu reikėtų asmens kodo, būtų daug paprasčiau rinkti parašus. Daug kas norėtų pasirašyti, bet neturi paso su savimi", - sakė jis.

V.Sadauskas teigė rinkimams dar neišleidęs nė cento. "Sąžiningam žmogui turėtų nieko nekainuoti", - sakė jis.

Kaunietis rinkimų štabo dar nebaigė formuoti, bet jo vadovą turi - advokatą Stasį Karvelį.

Vyriausioji rinkimų komisija iš viso yra registravusi 14 pretendentų kandidatuoti prezidento rinkimuose. Su publicistu prisistatančiu Vytautu Kundrotu BNS susisiekti nepavyko, jo telefonų neturi net Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Pretendentai kandidatais bus registruojami, jei iki balandžio 2 dienos įteiks VRK 20 tūkst. Lietuvos piliečių, remiančių jų dalyvavimą prezidento rinkimuose, parašų.

Prezidentu gali būti renkamas Lietuvos pilietis pagal kilmę, ne mažiau kaip trejus pastaruosius metus gyvenęs Lietuvoje, jeigu jam iki rinkimų dienos yra suėję ne mažiau kaip keturiasdešimt metų ir jeigu jis gali būti renkamas Seimo nariu.

Balandžio 17 dieną VRK skelbs kandidatais į prezidentus įregistruotų asmenų sąrašą ir prasidės prezidento rinkimų agitacijos kampanija.

Prezidento rinkimų pirmasis turas vyks gegužės 17 dieną. Antrasis turas, jei prireiks, planuojamas kartu su Europos Parlamento (EP) rinkimais birželio 7 dieną.