Iš esmės bylos nagrinėjimo taip ir nepradėjusi teisėjų kolegija antradienį nusprendė trečiuoju asmeniu įtraukti Vilniaus miesto savivaldybės administraciją. To prašė teisme Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybai atstovavęs tarnybos patarėjas Vytis Muliuolis. Pasak kolegijos pirmininko Raimondo Blauzdžiaus, savivaldybės administracija šioje byloje taip pat yra suinteresuota pusė.

"Kolegija nutarė trečiuoju asmeniu įtraukti savivaldybės administraciją, nes žiūrint plačiai, jie turi interesą šioje byloje - prašoma naikinti švaros ir tvarkos nuostatų punktą, kuris suteikia administracijai galimybę neorganizuoti tokių viešų renginių, jei numanoma, kad gali kilti riaušės ar visuomenės nepasitenkinimas", - sakė teisėjas.

Teisėjų kolegija taip pat patenkino LGL prašymą iškviesti liudyti byloje šešis asmenis, kurie, pasak lygos prezidento Vladimiro Simonko, galėtų patvirtinti, jog asociacijos atstovai buvo įtraukti į darbo grupę, turėjusią įgaliojimus kreiptis dėl pažeistų teisių į lygių galimybių kontrolierę.

"Tikiuosi, kad teismas supranta savo misiją, kad tai yra precedentinė byla, kad nevyriausybinė organizacija, kurios teises turėtų ginti Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, kreipėsi į teismą dėl savo interesų neatstovavimo", - po posėdžio žurnalistams sakė V.Simonko.

Pasak jo, LGL kliūva Lygių galimybių įstatymo traktavimas, kurio penktas straipsnis, įpareigojantis savivaldybę taikyti nediskriminavimą, esą nė karto nebuvo pritaikytas.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nutarė, kad LGL skundžiamas atsisakymas išduoti leidimą surengti renginį sostinėje turi būti nagrinėjamas teisme.

Lygių galimybių kontrolierė Auša Burneikienė tuomet tvirtino negalinti nagrinėti ir J.Imbraso pareiškimų apie homoseksualus, nes pagal Lygių galimybių įstatymą viešos politikų ar kitų valstybės ar savivaldybių pareigūnų kalbos nepatenka į kontrolierės reguliavimo sritį.

LGL Lygių galimybių tarnybai skundė sostinės savivaldybės sprendimą pernai rugpjūtį nesuteikti leidimo Vilniuje stovėti Europos Komisijos vilkikui "Už įvairovę. Prieš diskriminavimą".

Tuomet savivaldybės atstovai tikino, kad renginio organizatoriai negalėjo garantuoti, kad bus užtikrinta viešoji tvarka ir dalyvių saugumas, bei užtikrinti, jog nebus eitynių ar vėliavos iškėlimo.

Tuometinis sostinės meras J.Imbrasas praėjusių metų liepos pabaigoje pareiškė, kad Lietuva yra katalikiška šalis, todėl "gėjų viešas" renginys lietuviams - nemalonus. Pareiškimais prieš homoseksualus pagarsėjusio J.Imbraso teigimu, kol jis vadovaus sostinei, "reklamos seksualinėms mažumoms nebus".