LGL 2001 02 01 laiške, kuris pateikiamas žemiau, raginama tik garantuoti teisinę apsaugą nuo diskriminacijos. LGL tikisi, kad "Lietuvos žinių" žurnalisto Aido Petrošiaus teiginiai, kuriuos vėliau išplatino ir kitos žiniasklaidos priemonės, nesupriešins šalies visuomenės. Dėl to Lietuvos gėjų lyga, norėdama paneigti žiniasklaidos pranešimus, žmonės pateikia jų rašytą laišką.

Lietuvos gėjų lygos laiškas (2001 02 01)

Lietuvos Respublikos Vyriausybei Lietuvos Respublikos Teisingumo ministerijai Lietuvos Respublikos Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komitetui

Mūsų žmogaus teisių organizacija, susipažinusi su Vyriausybės 2000 - 2004 metų programos įgyvendinimo priemonių planu, nori atkreipti dėmesį į "Žmogaus teisių ir interesų gynimo" skyriaus 9 punktą. Mes manome, kad apribojimai ir privilegijos dėl seksualinės (lytinės) orientacijos taip pat niekur neturi būti taikomi. Todėl siūlome papildyti 9 punktą seksualinės (lytinės) orientacijos sąvoka.

Primename, kad patvirtintas naujas Baudžiamasis kodeksas draudžia diskriminuoti ir kurstyti diskriminuoti dėl seksualinės orientacijos ( BK 169 ir 170 str.).

Europos Sąjungoje 2000 12 02 įsigaliojo Lygių galimybių darbo ir užimtumo veikloje direktyva ("Council Directive 2000/78/EC establishing a general framework for equal treatment in employment and occupation"), kuri draudžia diskriminuoti ir seksualinės orientacijos pagrindu.

ES Pagrindinių teisių chartija taip pat ragina drausti diskriminaciją lytinės (seksualinės) orientacijos pagrindu.

Svarbu prisiminti, kad viena iš nacių koncentracijos stovyklų kalinių kategorijų buvo homoseksualai ("Homosexuell"), kurių uniformos buvo paženklintos rožiniu trikampiu. 1936 metais nacių diktatūra įsteigė Reicho tarnybą prieš homoseksualumą ir abortus.

Nacių persekiotos žydų, romų, komunistų, Jehovos liudytojų ir kitos mažumos buvo apgintos 1950 metais priimta Europos žmogaus teisių konvencija. 14 Konvencijos straipsnis draudžia diskriminuoti dėl rasės, spalvos, religijos, politinių ar kitų įsitikinimų, tautinės kilmės ar priklausymo tautinėms mažumoms.

Tačiau Europos visuomenėms prireikė daugiau metų pripažinti faktą, kad nacių vykdytas lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų persekiojimas buvo toks pat žalingas, o diskriminacija dėl lytinės orientacijos ar lyties identiteto pažeidžia žmogaus teises.

Iš tiesų homofobija ir transfobija apibūdinamos kaip paskutinės tebegyvuojančių prietarų liekanos. Politikai, religiniai lyderiai ir žiniasklaidos apžvalgininkai dar dažnai priešiškai ir įžeidžiančiai atsiliepia apie homoseksualius piliečius. Tokie pareiškimai būtų laikomi neteisėtu "neapykantos kurstymu" ar "įžeidimais", jei jie nuskambėtų tautinių ar religinių mažumų atžvilgiu.

Paplitusios ir kitos valdžios institucijų bei privačių asmenų vykdomos diskriminacijos prieš lesbietes, gėjus, biseksualus ir transseksualus formos. Diskriminacija ypač ryški baudžiamojoje teisėje, darbo rinkoje, prekių, paslaugų srityje, švietimo, būsto programose ir šeimos teisėje. Europos Žmogaus Teisių Teismas pripažino, kad kai kurios šios diskriminacijos rūšys pažeidžia Europos žmogaus teisių konvenciją.

Paskutiniais metais vidaus ir tarptautinių įstatymų leidyboje pastebimai didėja suvokimas, kad diskriminacija dėl lytinės orientacijos yra tokia pat svarbi kaip ir diskriminacija dėl lyties, rasės ir religijos. Draudimas diskriminuoti dėl lytinės orientacijos jau įtrauktas į daugelio Vakarų šalių įstatymus.

Be to, Europos Sąjungos šalys narės 1997 metų Amsterdamo sutartimi įgaliojo Europos Bendriją imtis veiksmų užkirsti kelią diskriminacijai dėl įvairių priežasčių, tarp kurių minima ir lytinė orientacija.

2000 metų rugsėjo mėnesį Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja balsų dauguma priėmė rekomendaciją "Lesbiečių ir gėjų padėtis ET šalyse" ("SITUATION OF LESBIANS AND GAYS IN COUNCIL OF EUROPE MEMBER STATES"). Rekomendacija parengta pagal ETPA Teisės ir žmogaus teisių komiteto ataskaitą, kurią galima rasti: http://stars.coe.fr/doc/doc00/edoc8755.htm.

Europos Tarybos šalys kviečiamos: įstatymais drausti diskriminaciją dėl lytinės orientacijos; įstatymuose išlyginti pilnametystės amžių; garantuoti lygias galimybes darbe.

1999 metų rudenį Europos Tarybos Teisės ir žmogaus teisių komitetas išsiuntinėjo kiekvienos šalies delegacijai anketą apie gėjų ir lesbiečių padėtį. Deja, Lietuva atsidūrė tarp tų nedaugelio šalių, kurios atvirai ignoravo šią anketą ir neatsakė į jos klausimus.