"Esu kaltinamąjį aktą perskaitęs, kai kuriuos kaltinimus pripažįstu iš dalies", - pirmadienį per Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo posėdį teigė jis. Tačiau G.Kazakas pageidavo parodymus teismui duoti tik po liudytojų apklausos. Žurnalistams jis taip pat atsisakė komentuoti kokius ir kiek kaltinimų pripažįsta.

Pirmadienį pradėtoje nagrinėti baudžiamojoje byloje spėta apklausti vienintelį V.Urbonavičių. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovo apklausa truko per tris valandas, todėl pirmadienį liudyti nespėjo kelias valandas savo eilės laukę kiti buvę ir esami sostinės tarybos nariai.

"Advokatai nusprendė pribaigti V.Urbonavičių ir atakuoti jį iš visų kampų", - per posėdį juokavo teisėjas Gintaras Dzedulionis.

Prokuroro Gedgaudo Norkūno pagarsintame kaltinime teigiama, kad pirmasis 2007 metų rugpjūtį konservatorių papirko buvęs "tvarkietis" Audrius Butkevičius. Pasak prokuroro, duoti kyšį V.Urbonavičiui A.Butkevičius nusprendė su kitu tuometiniu "tvarkiečiu" G.Kazaku.

A.Butkevičius, anot kaltintojo, norėjo, kad V.Urbonavičius per slaptą balsavimą dėl sutarties su bendrovės "Vilniaus pramogų parkas" vykdymo priežiūros komisijos pirmininko skyrimo palaikytų Olego Gluchovo, o ne Arūno Štaro kandidatūrą.

Teismui liudijęs V.Urbonavičius tvirtino, kad A.Butkevičius su juo susisiekė telefonu 2007 metų rugpjūčio 28 dieną. Tuomet "tvarkietis" pakvietė jį susitikti savivaldybės pastato pirmame aukšte. Per susitikimą, pasak konservatoriaus, A.Butkevičius jam pasiūlė balsuoti už O.Gluchovą.

V.Urbonavičius aiškino, kad tuo metu frakcija nebuvo priėmusi sprendimo šiuo klausimu, taigi dėl balsavimo jis buvo laisvas. A.Butkevičius esą jį patikino, kad "tai bus ne už dyką" ir nurodė skaičių "5". Konservatorius teigė supratęs, kad jam tarybos narys siūlo kyšį.

Kitą dieną, pasak V.Urbonavičiaus, jis balsavo už O.Gluchovo kandidatūrą. Po to tą pačią dieną A.Butkevičius jam paskambino ir paprašė užeiti. Anot V.Urbonavičiaus, "tvarkietis" jam įteikė voką, kuriame buvo kupiūros po 200 litų. Iš viso voke buvo 5000 litų.

Iš karto po susitikimo su A.Butkevičiumi, konservatorius teigė pinigus perdavęs Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentui, nes esą apie jo veiksmus teisėsauga žinojo ir tuo metu jis veikė pagal nusikalstamos veikos imitavimo modelį.

"Ar gali būti, kad jūs davėt kyšį STT pareigūnui?" - konservatoriaus parodymais bandė abejoti A.Butkevičius.

Vėliau V.Urbonavičius vėl susisiekė su STT pareigūnais, su kuriais bendradarbiauti pradėjo nuo 2007 metų vasaros dėl galimų neteisėtų G.Kazako veiksmų. Pasak jo, rugsėjo pabaigoje su juo susisiekęs buvęs "tvarkietis" pasiūlė susitikti Vilniaus Fabijoniškių mikrorajone. V.Urbonavičiui atvykus, G.Kazakas pasiūlė jam pasivaikščioti ir pakalbėti.

Pasak konservatoriaus, G.Kazakas tvirtino supratęs, kad susitikimo tikslas buvo sutartis dėl bendrovės "Lazdynų būstas" privatizavimo. Tuometinis valdančiosios daugumos atstovas opozicijos nariui sakė, kad šios sutarties sudarymu suinteresuoti "su jo (G.Kazako - BNS) chebra susiję žmonės", o J.Imbrasas nesutinka sutarties pasirašyti. Liudytojas teigė, supratęs, kad vadinamoji chebra yra "Rubicon group" atstovai.

V.Urbonavičius tvirtino, kad G.Kazakas tuomet jo paprašė paveikti Privatizavimo komisijos narę konservatorę Birutę Galinienę, kad ši balsuotų už privatizavimo sutartį. Už tai, pasak konservatoriaus, jam siūlytas atlygis, kurį jis turėjo pasidalyti su Privatizavimo komisijos nare.

"Milijono neduosiu (...) dešimt "štukų" (tūkstančių - BNS) duosiu", - pagarsintoje stenogramoje G.Kazaką citavo teisėjas G.Dzedulionis.

Nors po šio pokalbio V.Urbonavičius teigė susitikęs su B.Galiniene, tačiau jai apie galimą papirkimą esą neužsiminė. Kitą dieną su konservatoriumi susitikęs G.Kazakas, pasak liudytojo, buvo nepatenkintas, nes esą B.Galiniene balsuodama susilaikė.

"Jis pasakė, kad klausimą spręs pats", - teisme kalbėjo konservatorius.

Antrą kartą, pasak prokuroro, G.Kazakas opozicijos narį bandė papirkti 2008 metų sausį. Tada, anot G.Norkūno, buvęs "tvarkietis" vėl norėjo per V.Urbonavičių paveikti B.Galinienę, kad ši balsuotų už bendrovės "Corp-management", kuri per viešą konkursą buvo nusipirkusi Misionierių ligoninės patalpas, atleidimą nuo 2 mln. litų delspinigių.

Kaltintojas tvirtino, kad kyšiui buvo skirta 10 tūkst. litų, kuriuos konservatoriai turėjo pasidalyti per pusę. V.Urbonavičiaus teigimu, B.Galinienė apie kyšį nežinojo, nes esą jis "nenorėjo jos įvelti". Nepaisant to, B.Galinienė balsavo už verslininkų atleidimą nuo delspinigių. Tuomet G.Kazakas išsikvietė konservatorių į savo kabinetą.

Anot liudytojo, G.Kazakas kabinete išsitraukė voką, kurį padėjo po žurnalais, ir pastūmė link jo.

"Padėk į rankinuką", - paliepė tuometinis "tvarkietis". Voke, anot konservatoriaus, buvo pinigai, skirti kyšiui. Juos jis tvirtino perdavęs STT pareigūnams.

Pasak liudytojo ir prokuroro, G.Kazakas norėjo pinigų pagalba ne tik paveikti Vilniaus miesto tarybos priimamus sprendimus, tačiau ir persivilioti V.Urbonavičių į savo kuriamą Nepriklausomą frakciją bei suteikti jam sostinės vicemero postą.

Anot konservatoriaus, jo, kaip vicemero, kandidatūrą užtikrino palaikysiantys ir "tvarkiečiai", ir liberalcentristai, o dėl to asmeniškai neva kalbėta su šių partijų lyderiais Rolandu Paksu bei Artūru Zuoku.

2008 metų kovą už atėjimą į Nepriklausomą frakciją konservatoriui G.Kazakas dar pasiūlė ir pinigų - 150 tūkst. litų. Vėliau liudytojas tvirtino esą G.Kazakas žadėjo sumokėti 50 tūkst. litų iš karto, o likusius - dalimis.

V.Urbonavičius pasakojo, kad balandžio mėnesį per susitikimą jo bute Kalvarijų gatvėje G.Kazakas paklausė, kaip jis žiūri į Europos Sąjungos valiutą. Paskui ant stalo sostinės politikas paliko 14,5 tūkst. eurų (per 50 tūkst. litų). Apie tai konservatorius tvirtino išsyk pranešęs teisėsaugos pareigūnams.

Prokurorai G.Kazako ir A.Butkevičiaus baudžiamąją bylą baigė tirti ir teismui perdavė praėjusių metų gruodžio pabaigoje.

A.Butkevičiui inkriminuojamas vienas galimas papirkimo epizodas, G.Kazakui kaltinimas pateiktas pagal keturias nusikalstamas veikas dėl papirkimo.

Kyšininkavimu įtariamo buvusio Vilniaus miesto vicemero ir partijos "Tvarka ir teisingumas" nario Evaldo Lementausko byla sausio pabaigoje taip pat pasiekė Vilniaus miesto 1-ąjį apylinkės teismą.

Bylos duomenimis, būdamas Vilniaus vicemeru E.Lementauskas savivaldybės tarybos nariui konservatoriui V.Urbonavičiui iš viso siūlė apie pusę milijono litų kyšių.

E.Lementauskas, G.Kazakas ir A.Butkevičius į Vilniaus mieto tarybą buvo išrinkti pagal partijos "Tvarka ir teisingumas" sąrašą.