Santuokų gausėja visose šalies laisvės atėmimo vietose. Jau pirmais šių metų mėnesiais Alytaus pataisos namuose sutuokta 10 jaunavedžių, kai per visus 2007-uosius buvo įregistruotos 25 santuokos, o pernai - 37.

Marijampolės pataisos namuose, kuriuose laisvės atėmimo bausmę, kaip ir Alytuje, atlieka ne pirmą kartą už įvairius nusikaltimus nuteisti vyrai, 2008 metais vedė 30 kalinių. Vieninteliuose šalyje Panevėžio moterų pataisos namuose susieti likimus santuokos saitais su išrinktaisiais pernai panoro 14 moterų. Visuose Lietuvos pataisos namuose ir Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime praėjusiais metais pageidavo tuoktis daugiau kaip 200 nuteistųjų. Kai kurie savo ketinimų neįgyvendino dėl įvairių priežasčių.

Apsisprendžia patys

Alytaus pataisos namų direktorius Kęstutis Jasmontas džiaugėsi, kad šeimas turintys arba planuojantys jas kurti kaliniai kelia mažiau problemų. "Socialiniai ryšiai su artimaisiais - labai didelė paskata nenusižengti vidaus tvarkos taisyklėms. Nuteistieji stengiasi geru elgesiu pelnyti papildomų pasimatymų, sutrumpinti bausmės laiką", - sakė jis.

Panevėžio pataisos namų direktorės pavaduotoja Regina Stankuvienė neneigia teigiamos socialinių ryšių įtakos kalinių elgesiui, tačiau pareigūnei nerimą kelia gausėjančios santuokos tarp įkalinimo įstaigose esančių abiejų jaunavedžių. "Jau yra ir vaikų, gimusių iš tokių santuokų", - pridūrė ji. Susirašinėjimas tarp dviejų laisvės atėmimo vietose esančių asmenų draudžiamas įstatymais, tačiau tai daugiau formalumas, nes problema nesunkiai išsprendžiama per tarpininkus.

Kalbas, kad kai kurias nuotakas kaliniams už tam tikrą mokestį "priperša" laisvėje esantys draugai, K.Jasmontas pavadino gandais. "Konkrečių faktų negalėčiau įvardyti, bet daug dalykų verčia būtent taip manyti", - nebuvo tokia tikra R.Stankuvienė. "Gal ir būna tokių atvejų. Vis dėlto du suaugę žmonės tokį žingsnį žengia savo valia", - teigė Marijampolės pataisos namų Socialinės reabilitacijos skyriaus vyr. specialistas Mindaugas Sėdaitis.

Ieško didvyrių

Laisvėje poras dažniau suveda likimo siųstas atsitiktinumas, o įkalinimo vietose iniciatyvos turi imtis patys kaliniai. Pagrindinis susipažinimo būdas - laiškai. Merginų ir moterų adresų parūpina draugai, esantys laisvėje. Neretai tą patį laišką, pakeisdamas tik vardą, kalinys išsiunčia dešimtimis adresų. Jame nuteistasis apibūdina save ne savikritiškai, bet tokį, koks norėtų būti ar susirašinėjimo draugė pageidautų matyti. Kaliniai iš karto pajunta jautriausias moters vietas ir, siekdami savų tikslų, jomis naudojasi. "Su tolimu žmogumi lengviau susikalbėti, atrodo, kad jis geriau supranta", - įtaigų laiškų poveikį aiškina psichologijos profesorius Albinas Bagdonas. Anot specialisto, neatmestinas ir tradicinis santuokų sudarymo motyvas, kai nuteistasis veda išrinktąją iš meilės, norėdamas pradėti naują gyvenimo etapą.

"Pasitaiko atvejų, kai tuoktis pasirengę jaunieji pirmą kartą pamato vienas kitą ir išsigąsta", - pasakoja R.Stankuvienė. Anot pareigūnės, taip atsitinka, kai prieš jungtuves neįvyksta nė vieno trumpalaikio pasimatymo, o būsimoji nuotaka pažįsta jaunikį tik iš nuotraukos. Būna ir taip, kad po santuokos įregistravimo ir pirmo ilgalaikio pasimatymo paprašoma ją nutraukti. Skyrybų formalumai nesudėtingi - tereikia parašyti prašymą, nurodyti motyvus, o visa kita sutvarko advokatas.

Tačiau atvejų, kad nuotaka, net ir nusivylusi išrinktuoju, lemiamą akimirką pasakytų "ne", beveik nebūna. "Per 12 darbo metų esu girdėjęs tik apie vieną tokį atvejį, bet ta pora, nors ir buvo ištartas "ne", po pusmečio vis dėlto susituokė", - prisimena M.Sėdaitis.

Psichologo A.Bagdono nuomone, moterys yra užprogramuotos patikėti gražiais žodžiais - tai jų silpnybė. "Kodėl jos pasirenka kalinį? Kai kurioms įkalinimas asocijuojasi su didvyriškumu ar išskirtinumu", - aiškina profesorius.

Šampanas neputoja

Tuoktuvės laisvės atėmimo vietoje iškilmingumu niekada neprilygs ceremonijai laisvėje, Civilinės metrikacijos skyriuje. Ten neskamba F.Mendelssohno maršas, taurėse neputoja šampanas, laimės nelinki gausiai susirinkę artimieji ir draugai, kartais net žiedais neapsikeičiama, o pati ceremonija trunka vos dešimt minučių.

Ir vis dėlto daugelis nuotakų, nors jungtuvės vyksta už grotų, kur slegia net pačios sienos, šią reikšmingą gyvenimo dieną stengiasi būti puošnios. Pasitaiko, kad tuoktis atvyksta prabangiais limuzinais. Kai santuoka laisvės atėmimo vietoje įregistruojama, šventė persikelia į pasimatymų kambarį. Jame lieka tik jaunieji. Kai kuriuose pataisos namuose naujai šeimai pasimatymų kambaryje leidžiama kartu praleisti dvi paras, kituose - tik vieną. Jei tuokiasi du nuteistieji, nuotaką iš Panevėžio pataisos namų į jaunojo įkalinimo įstaigą lydi konvojus. Už kelionę turi sumokėti jaunųjų artimieji arba draugai.