Lietuvai suteiktas 1 balo įvertinimas 1-7 balų skalėje, kai vienetas reiškia, jog šalyje yra įtvirtintos plačios politinės konkurencijos galimybės, gerbiamos pilietinės laisvės, egzistuoja nepriklausomas pilietinis gyvenimas bei veikia nepriklausoma žiniasklaida, o septynetas atspindi itin prastą politinių ir pilietinių laisvių padėtį šalyje.

Estijai bei Lenkijai taip pat suteiktas 1 balo įvertinimas, tuo metu Latvijoje padėtis, "Freedom House" vertinimu, yra kiek prastesnė: politinių teisių būklė šioje šalyje įvertinta 2 balais.

Rusija bei Baltarusija pasaulio valstybių politinių ir pilietinių laisvių vertinimo reitinge ne pirmus metus lieka sąrašo apačioje: politinės ir pilietinės teisės Rusijoje įvertintos atitinkamai 6 ir 5 balais, Baltarusijoje - 7 ir 6 balais. Pastaroji vertinama kaip viena represyviausių pasaulio visuomenių.

Palyginti su 2007 metais padėtis nei Lietuvoje, nei kaimyninėse šalyse nepasikeitė.

Iš viso 2008 metais 89 valstybių įvertintos kaip laisvos, 62 - iš dalies laisvos ir 42 šalyse padėtis įvertinta ypač prastai. "Freedom House" paskelbė, kad daugiau nei 3 mlrd. pasaulio gyventojų gyvena laisvose valstybėse, 1,3 mlrd. - iš dalies laisvose ir beveik 2,3 mlrd. nelaisvose šalyse.

Iš viso buvo vertinamos 193 pasaulio valstybės.