„Viską šiuo klausimu jau pasakiau. Daugiau neturiu ką komentuoti", - nukirto motorizuotosios pėstininkų brigados vado pavaduotojas D.Kalibatas, paklaustas, ar jis neketina paduoti J.Borisovo į teismą.

Pulkininkas nemano, kad jis turi teisme įrodinėti esąs nekaltas ir kiekviena proga aiškintis nepaėmęs kyšio iš Kaune įsikūrusios „Helisotos" bendrovės.

Karininkas vis dėlto pripažino, kad dar neatmetė galimybės kreiptis į teismą: „Jeigu man ir toliau bus daromas spaudimas -parašysiu pareiškimą. Tiesa, dabar turiu dvi galimybes - pradėti bylinėtis, arba ne. Jei kreipsiuos į teismą - liks tik viena".

Kaltinimų neparėmė faktais

Pernai lapkritį Kauno sraigtasparnių remonto bendrovės „Avia Baltika" prezidentas J.Borisovas paskelbė šokiruojančią žinią apie tuometinį šalies vadovo V.Adamkaus patarėją gynybos klausimais D.Kalibatą.

J.Borisovas pareiškė, kad kita Kaune veikianti sraigtasparnių remonto bendrovė „Helisota" D.Kalibatui neva sumokėjo 15 tūkstančių JAV dolerių kyšį, kad šis surengtų šmeižto kampaniją prieš „Avia Baltika".

Įmonės vadovas tvirtino turįs šį teiginį patvirtinančių įrodymų, tačiau detalių neatskleidė. Šia istorija susidomėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko patikrinimą, tačiau nenustatė kyšininkavimo faktų, kurie pagrįstų J.Borisovo kaltinimus Prezidento patarėjui.

STT pareigūnai „Avia Baltika" vadovo paprašė suteikti visą informaciją, reikalingą faktams nustatyti, bet jis nepateikė jokių duomenų, patvirtinančių teiginį apie kyšį, arba reikšmingos informacijos vykdant patikrinimą.

Jokių D.Kalibato kaltės įrodymų nebuvo surasta ir per Valstybės saugumo departamento atliktą patikrinimą.

Žadėjo apsispręsti po rinkimų

D.Kalibatas kategoriškai atmetė kaltinimus. Karininkas patvirtino, kad jis pažįsta daug žmonių, kurių verslas arba darbas susijęs su strateginėmis prekėmis. Tarp šių žmonių yra ir „Helisotos", ir „Avia Baltikos" vadovai. Prezidento patarėjas tuomet tvirtino dar nežinąs, kaip jis reaguos į kaltinimus dėl 15 tūkst. JAV dolerių kyšio paėmimo.

D.Kalibatas žadėjo apsispręsti dėl savo veiksmų po Prezidento rinkimų. Kai juos laimėjo Rolandas Paksas, karininkas paliko savo postą Prezidentūroje ir grįžo į „Geležinio vilko" brigadą. Pastarosiomis dienomis pulkininkas užsiminė, kad nenori veltis į konfliktą su vyriausiojo karinių pajėgų vado Prezidento aplinkos žmonėmis.

„Avia Baltika" vadovas J.Borisovas šiomis dienomis „Lietuvos rytui" patvirtino, kad turi D.Kalibatą kompromituojančių žinių, bet jų paskelbti dar neketina: „Nematau prasmės. Kalbama apie 15 tūkst. JAV dolerių. Tai labai menka suma, neverta tuo užsiimti".

- Bet anksčiau viešai sakėte, kad dėl jo veiklos „Avia Baltika" patyrė apie 200 mln. litų nuostolių. Ar tai smulkmena?

- Tai tiesa, tačiau šiuo metu man rūpi tik mano verslas.

- Paskelbėte, jog turite įrodymų, kad D.Kalibatas paėmė kyšį. Kokie tai įrodymai: rašytiniai dokumentai, vaizdo įrašas?

- Apie tai negaliu kalbėti.

- Ar paskelbus skandalingą informaciją apie D.Kalibatą jis bandė su jumis susisiekti?

- Niekada su D.Kalibatu nebendravau. Jis man neskambino.