V. Tamulionį Vilniaus miesto pirmasis apylinkės teismas buvo leidęs suimti iki balandžio 26-osios, tačiau savo kaltės nepripažįstančio dabar jau buvusio „Šnipiškių ūkio“ vadovo advokatas Zbignevas Jankovskis apskundė ikiteisminio tyrimo teisėjos nutartį aukštesniam teismui. Kadangi įrodymų pritrūko, penktadienio popietę V. Tamulioniui atsivėrė vartai į laisvę. Pareigūnai jam skyrė švelnesnę kardomąją priemonę.

Po kratų Vilniaus savivaldybei priklausančioje bendrovėje „Šnipiškių ūkis“ aiškėja, kad Kalvarijų turgavietėje daugiau kaip metus galėjo veikti dabar V. Tamulionio galimai suburta gerai organizuota nusikalstama grupuotė. Jos veiklą padėjo atskleisti keletas įtariamųjų, sutikusių bendradarbiauti su Generaline prokuratūra ir Lietuvos kriminalinės policijos biuru.

DELFI žiniomis, įtarimus dėl finansinių ir korupcinių nusikaltimų pareigūnai pareiškė maždaug 15 asmenų, tarp jų – ir vyriausiajam kontrolieriui Gintarą Jagminą.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aleksandras Kazakovas teigė, kad ikiteisminis tyrimas dar tik pradėtas, jo metu ketinama apklausti net apie 400 žmonių, todėl apie įtariamiesiems pareikštus įtarimus dar per anksti kalbėti.

Vienas įtariamųjų – buvęs bendrovės „Šnipiškių ūkis“ direktorius V. Tamulionis, kuriam pareikšti įtarimai dėl dviejų sunkių ir dviejų apysunkių nusikaltimų padarymo. Jis įtariamas dėl kyšio priėmimo bei vertimo jį duoti, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, apgaulingos apskaitos tvarkymo bei turto pasisavinimo.

Įtaria, kad prekeiviams dalino fiktyvius čekius ir reikalavo kyšių

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis prokuroras A. Kazakovas teisme sakė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo gauta duomenų, kad V. Tamulioniui Kalvarijų turgavietės kontrolieriai mokėjo duokles, kurias gavo iš prekeivių.

„Įtariama, kad prekiautojams buvo dalinami fiktyvūs čekiai“, - teisme kalbėjo prokuroras.

Prokurorai įtaria, kad V. Tamulionis nuo 2007-ųjų spalio galėjo suburti „gerai organizuotą nusikalstamą grupuotę“, kuriai priklausė ne tik savivaldybės bendrovės vyriausiasis kontrolierius, eiliniai kontrolieriai, bet ir mėsininkas ir prekeiviai. Kiekvienam grupuotės nariui buvo priskirta užduotis, už kurią jis atsiskaitydavo pagal rangą aukštesniam nariui.

„Kokią sumą galėjo pasisavinti grupuotė, šiandien dar sunku atsakyti, tikimės, kad tyrimo metu pavyks tai nustatyti“, - teigė Generalinės prokuratūros prokuroras.

Kyšininkavimu stambiu mastu (paimtas ne mažesnis nei 250 MGL kyšis) įtariamam V. Tamulioniui gresia laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Tyrėjai privalėjo pateikti konkrečius įtarimus

Vasario pabaigoje suimtas V. Tamulionis savo kaltės nepripažįsta ir advokato Z. Jankovskio paprašė apskųsti ikiteisminio tyrimo teisėjos nutartį leisti jį suimti. Jo skundą penktadienį išnagrinėjęs teisėjas Ryšardas Skirtunas pabrėžė, kad pareigūnų įtariamajam pareikšti įtarimai nėra konkretūs, suformuoti iš abstrakčių formuluočių.

Neskundžiamojoje nutartyje, kuria nurodyta V. Tamulionį paleisti į laisvę, teigiama, kad įtarimuose apie kyšio reikalavimą bei provokavimą duoti kyšį turi būti nurodytos konkrečios sumos, o ne abstrakti frazė, kad paimtas ne mažesnis nei 250 MGL dydžio neteisėtas atlygis.

Be to, teismo nuomone, būtina nurodyti ir kokią sumą įtariamasis galėjo nuslėpti nuo esą surinktų mokesčių turgavietėje. „Byloje nėra jokių faktinių duomenų“, - pabrėžė teisėjas.

Teismas taip pat pažymėjo, kad prašymą suimti apylinkės teismas išnagrinėjo vos per pusvalandį ir net nesigilino į bylos medžiagą bei nesvarstė galimybės skirti švelnesnę kardomąją priemonę. O tokią galimybę numato įstatymas, nes įtariamasis praeityje nėra padaręs nusikaltimų, be to, turi darbą (anot advokato, „į rankas“ gauna apie 9 tūkst. Lt), augina dukrą.

Bijo, kad gali paveikti su pareigūnais bendradarbiaujančius kontrolierius

Savo ruožtu prokuroras A. Kazakovas teisme patikino, kad ikiteisminis tyrimas dar tik pradėtas, dar reikia apklausti labai daug liudytojų, todėl į laisvę paleistas įtariamasis esą galėtų susisiekti su kitais įtariamaisiais bei liudytojais ir juos paveikti ar netrukdomas suderinti parodymus. Be to, baiminamasi, kad jis gali įtakoti ir su teisėsauga bendradarbiauti sutikusius įtariamuosius.

„Sistema Kalvarijų turgavietėje egzistavo pakankamai ilgą laiką“, - pabrėžė prokuroras.

„Šiuo metu byloje nėra jokių konkrečių duomenų, kad jis galėtų slėptis ar paveikti liudytojus ar trukdyti procesui“, - nutartyje teisėjas taip pat pabrėžė, kad ne tik įtariamajam suformuluoti nekonkretūs įtarimai, bet ir prireiks ne vienerių metų, kol bus apklausti visi liudytojai.

Policija prašo atsiliepti nukentėjusiuosius

Šią savaitę Policijos departamentas pranešė, kad Lietuvos kriminalinės policijos biuras ir Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl bendrovės „Šnipiškių ūkis“ vadovų ir kitų darbuotojų galimai įvykdytų nusikalstamų veikų – piktnaudžiavimo, kyšininkavimo, turto pasisavinimo, apgaulingo apskaitos tvarkymo. Jie įvykdyti organizuojant ir kontroliuojant Kalvarijų turgaus veiklą.

Teismas yra leidęs suimti penkis asmenis, dalis kitų įtariamųjų yra nušalinti nuo pareigų. Nusikaltimų tyrimo padaliniai prašo Kalvarijų turgaus prekeivių ar kitų asmenų, nukentėjusių nuo bendrovės darbuotojų veiksmų, kreiptis į Lietuvos kriminalinės policijos biurą (Saltoniškių g. 19, Vilnius) arba paskambinti tel.: 8-618-30409, 8-618-32203.

DELFI primena, kad buvęs „Šnipiškių ūkio“ vadovas V. Tamulionis anksčiau buvo viešai kaltinamas neteisėta veikla Kalvarijų turgavietėje.

Pasikeitus valdžiai sostinės savivaldybės taryboje, jis buvo atleistas iš „Šnipiškių ūkio“ direktoriaus pareigų, į jo vietą laikinai paskirtas J. Šiaudinis.

Vilniaus miesto taryba praėjusių metų pabaigoje buvo gavusi Kalvarijų turgaus prekybininkų kreipimąsi, kuriame jie skundėsi V. Tamulionio savivale. Skundo autoriai nurodė, kad esą V.Tamulionis galėjo pasisavinti šimtus tūkstančių litų, kuriuos sudaro įmokos už namų administravimą ir Kalvarijų turgaus priežiūrą bei rinkliavos.