Atlikdami ikiteisminį tyrimą, STT Vilniaus valdybos pareigūnai trečiadienį atliko reikalingų dokumentų poėmius Sveikatos apsaugos ministerijoje, Kauno teritorinėje ligonių kasoje, taip pat VšĮ „Nacionalinis kraujo centras“ ir UAB „Kraujo donorystės centras“.

Įtariama, kad SAM tarnautojams galimai piktnaudžiaujant tarnybine padėtimi ir netinkamai atliekant tarnybos pareigas, tuometinis sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas galimai neteisėtai leido „Kraujo donorystės centrui“ neturint privalomų leidimų ir licencijų išvežti iš donorų surinktą šviežiai šaldytą kraujo plazmą iš Lietuvos į Austriją perdirbimui, už paslaugas galimai nepagrįstai apmokant VLK Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis, tuo padarant valstybei didelę materialinę žalą.

DELFI primena, kad STT Vilniaus valdyboje šiuo metu atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl 2008 m. balandžio 30 d. sveikatos apsaugos ministro R. Turčinsko pasirašyto įsakymo panaikinti Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialą, o donorystės veiklą perduoti UAB "Kraujo donorystės centras". Šios įmonės 49 proc. akcijų valdo Sveikatos apsaugos ministerija, likusias - privatininkai. Šią istoriją tyrė ir Seimo Antikorupcijos komisija. Kilus skandalui gegužės pabaigoje ministras atšaukė prieštaringai įvertintą įsakymą.

Dabartinis sveikatos apsaugos ministras liberalcentristas Algis Čaplikas sako neturįs komentarų dėl ministerijoje atlikto dokumentų poėmio. Jo teigimu, tai niekaip nesusiję su šiandienine ministerijos ir Vyriausybės veikla.

Tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

R.Turčinskas turėjo atsistatydinti

R.Turčinskas sveikatos apsaugos ministru socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamoje Vyriausybėje dirbo nuo 2006 liepos iki 2008 liepos. Atsistatydinimo pareiškimą jis parašė pernai birželio 18 dieną.

Prieš tai prezidentas V.Adamkus pareiškė, kad jo netenkina R.Turčinsko pasiaiškinimai dėl priimamų sprendimų ir padėties ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose.

Be anksčiau minėtų dalykų R.Turčinskui priekaištauta, kad jo paskirta Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) viršininkė Aurelija Kulčickienė-Gutienė įsivėlė į korupcijos skandalą. Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) pateikus įtarimus piktnaudžiavus tarnybine padėtimi ir padarius finansinių pažeidimų, ji buvo nušalinta nuo pareigų.

Ministras taip pat kaltinamas, kad jo vadovaujama ministerija galimai didesnėmis nei rinkos kainomis nupirko greitosios pagalbos automobilius.