Po protokolų pasirašymo prasidės jų ratifikavimo procesas 19-kos NATO valstybių parlamentuose, kuris turi pasibaigti iki kitų metų gegužę numatyto NATO viršūnių susitikimo, kurio vieta dar nežinoma. Šiame susitikime turėtų būti paskelbta apie Lietuvos ir kitų pakviestųjų šalių priėmimą į NATO.

Pasirašyme dalyvaus NATO generalinis sekretorius George’as Robertsonas (Džordžas Robertsonas), 19-kos Aljanso valstybių ambasadoriai prie NATO ir 7 pakviestųjų šalių - Lietuvos, Latvijos, Estijos, Slovakijos, Slovėnijos, Bulgarijos ir Rumunijos - užsienio reikalų ministrai.

Lietuvai posėdyje atstovaus UR ministras Antanas Valionis, URM sekretorius ir derybų dėl prisijungimo prie NATO delegacijos vadovas Giedrius Čekuolis, delegacijos vadovo pavaduotojas, Krašto apsaugos ministerijos sekretorius Povilas Malakauskas, Lietuvos ambasadorė prie NATO Gintė Damušytė, kiti pareigūnai.

Kaip sakė URM sekretorius G.Čekuolis, naujų narių prisijungimo protokolus pasirašys tik NATO vadovas ir valstybių narių ambasadoriai. Kandidačių atstovams šių dokumentų pasirašyti nereikės, nes šių šalių įsipareigojimai Aljansui ir jų vykdymo grafikai yra išdėstyti šalių UR ministrų laiškuose NATO vadovybei.

Tokį laišką prieš kelias savaites išsiuntė ir ministras A.Valionis.

Pasak G.Čekuolio, jau kitą dieną po protokolų pasirašymo Briuselyje Jungtinių Amerikos Valstijų Senate prasidės ratifikavimo klausymai.

Pasak Lietuvos diplomato, esama prielaidų manyti, jog ratifikavimas JAV Senate įvyks greitai - gegužės-birželio mėnesiais. Apie tai yra užsiminę JAV administracijos pareigūnai.

Neseniai apie greitą naujų narių priėmimo protokolų ratifikavimą užsiminė ir Lenkijos bei Čekijos atstovai. Šį mėnesį Varšuvoje viešint Lietuvos prezidentui Rolandui Paksui, apie tai kalbėjo Lenkijos Seimo pirmininkas Marekas Borowskis, o šią savaitę Lietuvos prezidentą per susitikimą Briuselyje tuo patikino Čekijos premjeras Vladimiras Špidla.