Didžiausias kritikas

Praėjusį šeštadienį Anykščiuose vykusiame Valstiečių liaudininkų sąjungos suvažiavime pirmininku išrinktas Ramūnas Karbauskis. Partijos lyderio rinkimuose jis nugalėjo buvusios pirmininkės Kazimiros Prunskienės siūlytą kandidatą – europarlamentarą Gintarą Didžioką. Buvusi valstiečių liaudininkų lyderė K.Prunskienė kovoje dėl partijos vadovo posto nedalyvavo, tapo garbės pirmininke, tačiau į pirmininko pavaduotojus jos kandidatūra nebuvo pasiūlyta. Esą politikė dalyvauja prezidento rinkimuose, todėl nori būti nepriklausoma ir nesiejama su kuria nors politine jėga.

Valstiečiai liaudininkai lyderiu išsirinko vieną didžiausių buvusios lyderės kritikų R.Karbauskį, iš dalies kaltinusį K.Prunskienę dėl nesėkmės Seimo rinkimuose, neva politikė partiją naudojusi vien savo įvaizdžiui formuoti. Po suvažiavimo ekspirmininkė ir dabartinis vadovas viešai, nesivaržydami vienas kitam žarstė priekaištus, prabilta net apie galimą partijos skilimą.

Partija takoskyroje

Suvažiavime dalyvavęs Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis sakė balsavęs už R.Karbauskį, o ar partija bus vieninga, atgaus populiarumą, priklausys nuo narių aktyvumo ir požiūrio. „Mūsų partija takoskyroje. Vienų manymu, ji turinti atstovauti tik kaimo, žemdirbių interesams, kiti nelinkę apsiriboti vienu segmentu, žvelgti į visas gyvenimo realijas, todėl neaplenkti ir miesto. Aš priklausau antrajai grupei“, – pareiškė meras.

Anot J.Jaručio, pokyčių partijai reikėjo. Viliamasi, kad daugiau narių bus įtraukta į veiklą. Taip pat yra vilčių atgaivinti ir populiarumą, juk valstiečiai liaudininkai iki šiol yra antra partija po konservatorių ir turinti daugiausia vadovaujančių postų šalies savivaldybėse. Tačiau, ko gera, dar kurį laiką sunku bus atsikratyti lyderių įvaizdžio. „Lietuvoje veikia asmenybių partijos. Juk sakoma Brazausko, Prunskienės partija, tačiau to neturėtų būti“, – samprotavo J.Jarutis.

Abu labu tokie

Kitokios nuomonės apie pasikeitimus partijoje buvo Kupiškio rajono tarybos narys, buvęs meras Leonas Apšega. „Nemanau, kad situacija keisis į gerąją pusę. Ramūnas Karbauskis jau yra buvęs pirmininku. Su K.Prunskiene jie abu labu tokie, pilni arogancijos, netoleruoja kitų nuomonės. Partijos vedlys turi būti charizmatinė asmenybė, juk reikia vadovauti masei skirtingų žmonių. Jei Ramūnas pakeis charakterį, gal kas ir partijoje pasikeis. Geriausia kandidatūra į pirmininko postą būtų buvusi Ignalinos mero Bronio Ropės, tačiau jis nenorėjo šių pareigų“, – atvirai reiškė nuomonę L.Apšega.

Kaip pripažino pašnekovas, ne visoms partijoms lemta būti parlamentinėms, tačiau šįsyk valstiečius liaudininkus „nunešė“ A.Valinsko vadovaujami „prisikėlėliai“. O K.Prunskienė klydo, partiją aktyviau reklamuodama mieste. „Jei kaimiečiai būtų aktyviai balsavę, mums užtektų vien jų palaikymo“, – teigė L.Apšega ir pridūrė, kad valstiečiams liaudininkams būtina jungtis prie kažkokios stipresnės partijos.

Nusivylė politika

Panašus likimas ištiko ir Naująją sąjungą (NS), praėjusį savaitgalį taip pat surengusią suvažiavimą. Tik čia partijos pirmininku vėl išrinktas buvęs ilgametis jos vadovas, po nesėkmės rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose iš šio posto atsistatydinęs eksministras Artūras Paulauskas. Kupiškio rajone NS pozicijos itin menkos, Taryboje nėra nė vieno nario. Po savivaldybių rinkimų iš skyriaus pirmininko pareigų pasitraukė ilgametis lyderis Rimantas Adomauskas. Nusivylęs esama situacija socialliberalų gretose vyras šiuo metu sustabdė veiklą, nesilanko susirinkimuose, tačiau kol kas narystės partijoje neatsisako.

Susitikus atvirai pasikalbėti R.Adomauskas KŽ prisipažino: „Ketinu trauktis iš politikos. Partijai priklausau aštuonerius metus. Pas mus madinga, jeigu naudinga, pereiti į kitą, tačiau perėjūnu būti nenoriu.“

Partijos populiarumas, anot R.Adomausko, krito jau po savivaldybių rinkimų. „Gavome lyg mazgote per veidą. Mes buvome prieš Kupiškio ligoninės mažinimą, siekėme, kad išliktų chirurgijos, akušerijos skyriai. Seimui pateikėme peticiją, prašėme audito, tačiau jis nukrypo į polikliniką. Tuo metu Panevėžio teritorinė ligonių kasa pasiūlė pinigų ligoninei remontuoti, jei minėti skyriai bus uždaryti. Taip ir atsitiko. Dabar žmonės šneka, kad Kupiškis nusirito iki Vabalninko lygio“, – dėstė pašnekovas.

Tarp centro ir skyrių – atotrūkis

Buvęs skyriaus lyderis iki šiol nesuvokiąs kupiškėnų mąstymo, kodėl per savivaldos rinkimus šie balsavę už valstiečius liaudininkus, o per Seimo rinkimus kas penktas rajono gyventojas balsą atidavė konservatoriams, kas septintas – A.Valinsko partijai. Štai dabar ir turi rezultatą.

„Po savivaldos rinkimų nepanorau būti skyriaus pirmininku. Viskas buvo deklaruojama tik žodžiais. Dabar mūsų centras pripažįsta, kad trūko agitacijos regionuose, tačiau kaltės niekas neprisiima. Prieš Seimo rinkimus kėlėme klausimą, kodėl toks atotrūkis tarp centro ir skyrių, tačiau niekas nesikeitė. Aš ir prognozavau, kad į Seimą nepateksime. O dabar, kai Naujoji Sąjunga tapo neparlamentine partija, Kupiškyje nebeturi ir biuro. Išsibarstę kas kur“, – neslėpė pašnekovas.

Nepakeičiamų nėra

R.Adomausko samprotavimu, kai kurios šalies partijos balansuoja ties 5 procentų riba, žūtbūt siekdamos patekti į Seimą. Tačiau taip patenkinami tik lyderių poreikiai. O žmonėms pateikiama, esą mažai išrinko, todėl nieko negalėjo ir nuveikti. „Lietuvoje sklando posakis: trys lietuviai ir penkios partijos. Kupiškiui galima pritaikyti dar ir tai: kiekvienam kupiškėnui po parduotuvę. Dešimt metų čia valdė valstiečiai liaudininkai, bet tik sodinamos gėlės, puošiamas miestas ir kasmet remontuojami šaligatviai“, – skeptiškai vertino socialliberalas ir dar kartą pabrėžė įžvelgiąs Naujosios sąjungos lyderių neryžtingumą.

R.Adomauskas sakė tikėjęsis, kad vėl sugrįš A.Paulauskas, tačiau nepakeičiamų nėra. Tas pats vyksta ir Valstiečių liaudininkų sąjungoje.

Kito lyderio nemato

Kaip KŽ teigė dabartinis skyriaus pirmininkas Laimontas Gaučys (nuotraukoje), 10 suvažiavime dalyvavusių Kupiškio skyriaus narių balsavo už A.Paulauską, esą kito lyderio jie nematą. Jam priekaištaujama tik dėl vieno dalyko – per švelnios politikos.

„Tikimės, kad partija atgims, ji vieninga. Po pralaimėjimo Seimo rinkimuose apėmė neviltis, tačiau dabar partijos nariai turi daugiau optimizmo. Jei ne staiga atsiradusi populistinė A.Valinsko partija, turėtume geresnes pozicijas. Už Tautos prisikėlimo partiją žmonės balsavo norėdami kažko naujo, bet dabar nusivilia“, – sakė L.Gaučys.