Suvažiavime Naujoji sąjunga ketino stiprinti per praėjusius Seimo rinkimus prarastas pozicijas, rinkti partijos pirmininką ir tarybą, svarstyti galimybę keisti partijos pavadinimą. Taip pat buvo sprendžiama, ar kelti kandidatą į šalies prezidento postą ir dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose.

Pavadinimo nekeitė

Dėl partijos pirmininko posto varžėsi Artūras Paulauskas ir Gintautas Kniukšta, tačiau pastarojo kandidatūrą palaikė tik nedidelė dalis partiečių. A.Paulauskas atsistatydino po to, kai buvę net kelių vyriausybių nariais pernai rudenį vykusiuose Seimo rinkimuose socialliberalai neperžengė 5 procentų barjero.

Atsistatydinus partijos vadovui šios pareigos laikinai perėjo jo pavaduotojui Algirdui Monkevičiui. Šeštadienį vykusiame suvažiavime dėl partijos pirmininko posto A.Monkevičius nesivaržė.

Dėl partijos pavadinimo partijos bendražygių nuomonės išsiskyrė – vieni siūlė palikti tik pirmąją pavadinimo dalį, kiti – vadintis tik socialliberalais. Partijos pavadinimas taip ir nebuvo pakeistas.

Nenuspręsta liko ir tai, ar Naujoji sąjunga kels savo kandidatūrą artėjančiuose prezidento rinkimuose. A.Paulauskas pripažino, kad kandidatas greičiausiai nebus keliamas. Artimiausiu metu bus sprendžiama ir dėl Europos Parlamento rinkimų.

Narystė abejotina

Nors po partijos pirmininko rinkimų A.Paulauskas sakė galintis į partijos veiklą įnešti pokyčių, tai įtikino toli gražu ne visus jos narius. Aštuoni Panevėžio skyriaus delegatai ir dar kelių skyrių atstovai pakėlė rankas balsuojant prieš.

Laikinoji Panevėžio skyriaus pirmininkė Z.Kukuraitienė „Sekundei“ sakė nusivylusi partijos pirmininko rinkimais. Pasak jos, jie turėjo būti slapti, nes dažnas žmogus tik slapta drįsta išreikšti tikrąją nuomonę. Apie tai, kad nepritaria jo kandidatūrai, panevėžiečiai pasakė ir A.Paulauskui.

„Netikiu, kad apsirengęs naują paltą žmogus gali tapti kitoks, – palygino Z.Kukuraitienė. – Taip ir čia, nemanau, kad tas pats žmogus, kuris nuvedė partiją į tokius Seimo rinkimų rezultatus, dabar ją sugebės ir pakelti.“

Nenudžiugino panevėžiečių ir antrasis kandidatas Gintautas Kniukšta. Pasak Z.Kukuraitienės, per pirmininko rinkimus buvo matyti, kad partija neužsiaugino lyderių. „Vos partija susikuria, lyderis turi galvoti apie tai, kas jį galėtų pakeisti, o šioje partijoje tai nebuvo daroma“, – sakė laikinoji Panevėžio skyriaus pirmininkė.

Pasak jos, narystė tokia linkme dirbančioje partijoje kelia rimtų abejonių. „Kyla visokių pamąstymų ir ateities planų“, – sakė Z.Kukuraitienė. Norą išstoti iš partijos yra pareiškęs ir Panevėžio skyriaus pirmininkas Visvaldas Matkevičius, po nesėkmingų rinkimų į Seimą laikinai pasitraukęs iš pirmininko posto.