Konkurso vertinimo komisijos pirmininkas Juozas Imbrasas diskusiją stebėjo, tačiau kiti nariai į ją neatvyko. Patikinta, kad visiems konkurso vertinimo nariams bus perduoti pasisakymai ir išsakytos nuomonės.

Ne vienas diskusijoje nuomonę pareiškęs asmuo negailėjo kritikos pristatomiems projektams bei konkurso vertinimo komisijai.

Itin kritikuota idėja po aikšte įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę (tai numatyta konkurso sąlygose). „Garažas – visiškas aikštės naikinimas. Taip skurdinamos žmonių poilsio galimybės. [...] Esame ideologiškai nesubrendę konkursui“, – kalbėjo Alvydas Žickis, Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos pirmininkas.

Pasigirdo siūlymų atnaujinti konkursą, keisti komisijos sudėtį (Ateitininkų federacijos pirmininko Liutauro Serapino teigimu, ji yra nekompetentinga), surengti ir komisijos, ir autorių projektų auditą (pasiūlė Sigitas Marčiukaitis, Mokslininkų sąjungos instituto Intelektinių investicijų projektų centro vadovas).

Monsinjoras Alfonsas Svarinskas pasiūlė nepriimti skubotai sprendimų ir atidėti projekto įgyvendinimą 5–10 metų. Jo nuomone, visi septyni projektai nėra tinkami, nes jų autoriai „neišgyveno ir nepajautė tos istorijos“, todėl nesukūrė darbų, kurie išreikštų laisvės idėją.

„Žmogus, atėjęs į aikštę turi jausti pagarbą žuvusiesiems. Paminklas turi leisti pajausti, kad tai Lietuva. Pritariu monsinjorui A. Svarinskui, kad tam reikia laiko“, – penktadienį kalbėjo Laima Stonkuvienė, Lietuvos Nepriklausomybės gynimo Sausio 13-osios Brolijos pirmininkė. Jai pritarė ir Jonas Burokas, Istorinės raidos įprasminimo Vilniaus m. komisijos narys: „Skubėti nėra ko“.

Diskusijoje kalbėta ir apie konkurso stabdymą. Architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas paklaustas, ar būtų galima tai padaryti, pakomentavo, kad konkursą sustabdyti būtų galima, jeigu „nė vienas darbas neatitiktų iškeltų reikalavimų“.

Kultūros ministerijos Saugomų teritorijų ir paveldo apsaugos skyriaus vedėja Irma Grigaitienė reaguodama į diskusijos dalyvių komentarus esą konkurso vertinimo komisija nėra kompetentinga teigia, kad komisijos pakeisti nebūtų galima: esą to neleidžia Viešųjų pirkimų įstatymas.

Diskusijos dalyviai tikino susisieksiantys su konkurso vertinimo komisija ir prašysiantys artimiausiu metu nepriimti galutinio sprendimo.

Artimiausias Lukiškių aikštės architektūrinio konkurso vertinimo komisijos posėdis numatomas kovo pradžioje.

Lrt.lt primena, kad po konkurso pirmojo etapo atrinkti geriausių darbų autoriai ir jų grupės – bendrovė „Jungtinės architektų dirbtuvės“ (Algimantas Nasvytis, Regimantas Midvikis, Odeta Kiznytė, Linas Krugelis), Kęstutis Antanėlis, Dalius Regelskis (konsultantas – Vytautas Edmundas Čekanauskas), bendrovė „Paleko archstudija“ (Rolandas Palekas, skulptorius Tadas Gutauskas, Alma Palekienė, Monika Zemlickaitė), bendrovė „Dviejų grupė“ (Linas Tuleikis, Kęstutis Vaikšnoras, Paulius Vaitiekūnas, skulptoriai Robertas Antinis, Kęstutis Lanauskas), Jono Anuškevičiaus įmonė „Archijonas“, Šarūno Kiaunės projektavimo įmonė ir bendrovė „Paryžius“.

Sostinės savivaldybės taryba Lukiškių aikštės suplanavimo ir simbolio „Laisvė“ sukūrimo architektūrinio meninio konkurso sąlygas patvirtino 2007-ųjų balandį ir gegužę paskelbė konkursą, kai konkurso komisiją ir nuostatus patvirtino Vyriausybė.

Lukiškių aikštė iš esmės rekonstruojama bus pirmą kartą. Nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo ir Lenino paminklo demontavimo 1991 metais, aikštė buvo tvarkoma laikinai, diskutuojama dėl jos paskirties, galimų funkcijų.

1999 m. Seimo nutarimu buvo numatyta valstybinė reprezentacinė ir visuomeninė Lukiškių aikštės funkcijos.