Svarbesnė pelenų diena

Kaip pasakojo Kupiškio kultūros centro folklorininkė Alma Pustovaitienė, pirmąją gavėnios dieną po kaimus buvo vežiojamas Gavanas. Jį žmonės pritaisydavo ant rato tekinio stebulės, rankas atstodavo kultuvai, kad labiau gąsdintų. Tokia pabaisa ir turėdavo perspėti: lašinių, mėsos, riebių patiekalų valgyti nevalia.

„Kupiškio krašte moteriškos giminės pamėklių nebuvo. Morės čia irgi nedegindavo. O Gavano deginti nevalia, jis – Gavėnios dvasios saugotojas. Iki šiol yra išlikęs gąsdinimas: girdi, kaip Gavanas peilį galanda, ateis ir perpjaus pilvą, išims lašinius“, – pacitavo papročių žinovė.

Kepdavo pakišuoklis

A.Pustovaitienės pasakojimu, kupiškėnai Gavaną užmesdavo ant tvarto. Iš ten jis ir stebėdavęs, kas vyksta šeimoje. Kartais pakišdavo po ledu, bet ten jis nežūdavo. Arba išsiųsdavo į Kuršius, esą kuo toliau, prie jūros.

Vis dėlto per Užgavėnes šio krašto žmonės siekdavo kuo daugiau prisivalgyti, juk paskui 46 dienas truks pasninkas. Bet blynai, A.Pustovaitienės tikinimu, nebuvo populiarūs. Šeimininkės duonkepėje kepdavo mielinės tešlos pyragus, labai riebius, nes prieš pakišant išvoliodavo šaltuose taukuose. O prikimšdavo pakišuolius mėsa ar lašinukais. Kiti valgiai buvo gaminami iš kiaulienos ir suvalgydavę labai daug.

Per Užgavėnes kupiškėnai iš vieno kiemo į kitą vilkdavo medžio kaladę. Ji neva surinkdavusi visas blogybes, o paskui būdavo sudeginama kaimo pakraštyje. Jei į kurį kiemą kaladės neatvilkdavo, šeimininkai labai įsižeisdavę.

Pasak folklorininkės A.Pustovaitienės, Kupiškio krašte archajiškiausi išliko Kalėdų ir Užgavėnių papročiai. Todėl per Užgavėnes vienas svarbesnių akcentų – kaukės. Pasislėpę po kaukėmis žmonės siekdavo įveikti savo baimes, išsakyti tai, kas širdį užgulė. Kita vertus, kaukės – tai Anapilio gyventojai, atėję perspėti, apsaugoti. Šiame krašte populiariausiais personažais išliko čigonas, žydas, vingris, kitaip – šundaktaris. Taip pat giltinė ir velnias, perspėjantys, kad gyventi reikia dorai, kitaip lauks nemalonumai. Pašnekovė prisiminė ir svarbius personažus – Gervę, Ožį – vaisingumo, gerovės simbolius, elgetas – tarpininkus tarp šio ir ano pasaulio. Kanapinis ir Lašininis – vėlesnio laikotarpio personažai, o kupiškėnai naujovių ne itin linkę įsileisti.

Persivalgius – žala sveikatai

„Svarbiausia, kad per Užgavėnes kaukės turi būti kuo baisesnės, taip pat svarbu pasijuokti, pasišaipyti, išsakyti nuoskaudas. Todėl ir Užgavėnių dainos, rateliai, šokiai šmaikštūs“, –sukauptomis žiniomis dalijosi specialistė.

A.Pustovaitienė šiandien kupiškėnus kviečia pavakarę atvykti prie Kultūros centro. Čia vyks teatralizuotas užsigavėjimo renginys.

Užgavėnių patiekalai bus gaminami daugelio gyventojų namuose. Tad medikai perspėja: persivalgymas – žala sveikatai, be to, labai riebus maistas didina cholesterolio kiekį kraujyje. Iš vakaro persivalgius, kitą dieną patartina gerti kuo daugiau arbatos ar vandens.