Socialliberalas siūlo įtvirtinti nuostatą, kad Seimo kanclerį viešojo konkurso būdu 5 metams skirtų ir atleistų ne parlamentas, bet Seimo valdyba. Projekto autorius aiškinamajame rašte teigia, jog "būtų logiška" perduoti šią teisę Seimo valdybai, nes ji tvirtina kanceliarijos struktūrą, sudaro jos etatų sąrašą, nustato atlyginimus.

"Todėl būtų logiška, kad Seimo valdyba skirtų į pareigas ir šios valstybės įstaigos vadovą", teigia socialliberalas. Seimo kanclerio skyrimo tvarka buvo pakeista prieš pat ankstesnės kadencijos Seimo darbo pabaigą. Tuomet konservatorių ir krikščionių demokratų dominuojamas Seimas nusprendė, jog Seimo kancleris turėtų būti ne politikas, o valstybės pareigūnas.

Taip pat buvo nustatyta, kad Seimo kanclerio pareigos yra "nesuderinamos su dalyvavimu politinės partijos ar politinės organizacijos veikloje". 1996-2000 metais Seimo kanclerio pareigas ėjo Seimo narys konservatorius Jurgis Razma. Tačiau praėjusių metų spalio mėnesį išrinkus naują Seimą, kanclerio pareigas iki šiol laikinai eina Seimo kanceliarijos vadovas Arvydas Kregždė.

Buvęs Seimo kancleris J. Razma kritiškai vertina socialliberalo siūlymą pakeisti kanclerio skyrimo tvarką, o ypač - išbraukti Seimo Statuto nuostatą, jog konkurso komisija turėtų būti sudaryta Seimo nutarimu, skiriant į ją po vieną kiekvienos Seimo frakcijos atstovą.

J. Razmos nuomone, atsisakius šios nuostatos ir perdavus teisę skirti Seimo kanclerį Seimo valdybai, kandidato parinkimą gali nulemti jo politinis angažuotumas. "Konkursas tokiu atveju taps politine atranka", - BNS sakė J. Razma.

Konservatorius spėjo, jog socialliberalams turint daugiau įtakos Seime, o liberalams - Vyriausybėje, Seimo kanclerio kandidatūrą lems socialliberalų pasirinkimas. Seimo valdybą sudaro valdančiajai koalicijai atstovaujantys Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas bei du jo pavaduotojai Artūras Skardžius ir Gintaras Steponavičius.

Opozicinei Socialdemokratinės koalicijos frakcijai valdyboje atstovauja Seimo pirmininko pavaduotojas Česlovas Juršėnas bei opozicijos lyderio statusą turintis Vytenis Andriukaitis.

Valdyboje esantis ketvirtasis Seimo pirmininko pavaduotojas, Valstiečių partijos lyderis Ramūnas Karbauskis atstovauja Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų frakcijai.

Valdyboje nėra Tėvynės sąjungos - konservatorių, Jungtinės (Centro, Moderniųjų krikščionių demokratų bei Lenkų rinkimų akcijos) frakcijų bei mišrios Seimo narių grupės atstovų. Seimo kanclerio pareigybė buvo įsteigta 1992-1996 metų kadencijos Seime, kuriame daugumą sudarė Lietuvos demokratinė darbo partija.

Pirmuoju kancleriu buvo paskirtas LDDP frakcijos narys Neris Germanas, kuris dabar yra Lietuvos ambasadorius Suomijoje.