„Aš, Vilma Juostė, (…) pareiškiu Lietuvos žmonėms, kad priėmiau sprendimą kelti savo kandidatūrą į Lietuvos Respublikos Prezidentus“, - teigiama 40-metės teisininkės ketvirtadienį žiniasklaidos priemonėms išsiųstame elektroniniame laiške.

Ji DELFI teigė rinkimuose žadanti dalyvauti savarankiškai, neieškodama jokių partijų paramos. „Nusprendžiau dalyvauti, nes Lietuvoje tvyro didelis bardakas. Daugiau nieko nekomentuosiu. Išvykstu atostogų, o grįžusi nešiu dokumentus registruoti kandidate“, - kalbėjo V. Juostė.

Ji gimė 1968 m. Kretingoje, sidabro medaliu baigė šio miesto J. Pabrėžos gimnaziją, po studijų Vilniaus universitete gavo teisininkės diplomą. Šiuo metu V. Juostė vadovauja Klaipėdos 13-ajam notaro biurui. Moteris yra išsituokusi, augina du vaikus.

Prieš daugiau nei dvejus metus Klaipėdos miesto apylinkės teismas vieną V. Juostės patvirtintą testamentą pripažino negaliojančiu. Šiuo sprendimu nustatyta, kad testamento sudarymo metu 2005-aisiais testatorė negalėjo suprasti savo veiksmų reikšmės ir jų valdyti, be to, testamente nebuvo išreikšta tikroji moters valia.

Nors V. Juostė aiškino, esą jai abejonių dėl testatorės sveikatos būklės ir sąmoningumo nekilo, teismas pripažino, kad teisininkė rėmėsi tik savo nuomone ir neįvertino moterį gydžiusių medikų išvadų.

Pažeidė įstatymą ir garbės kodeksą

Anot Teisingumo ministerijos, teisininkė, prieš patvirtindama testamentą neįsitikinusi asmens veiksnumu, pažeidė Notariato įstatymą ir Notarų garbės (etikos) kodeksą. Tiesa, kadangi drausminės nuobaudos skyrimo terminas buvo pasibaigęs, tuometinis teisingumo ministras Petras Baguška nusprendė nekelti drausminės atsakomybės klausimo.

2006-ųjų gruodį Klaipėdos centre užsidegė naujas V. Juostės visureigis „Mitsubishi Pajero“. Vos keliais mėnesiais anksčiau – liepą sudegė kitas apynaujis jos automobilis „Mitsubishi Carisma“. Pareigūnai įtarė padegimus – jie spėjo, kad moteriai už kažką kerštaujama.

Energijos semiasi iš saulės

Žiniasklaidos teigimu, uostamiestyje V. Juostė pagarsėjo kaip benamių globėja, neseniai įsteigė labdaros ir paramos fondą „Urbi et orbi“, kurio tikslas – padėti likimo nuskriaustiems žmonėms. Moteris dėmesio sulaukė ir dėl neįprasto gyvenimo būdo – ji esą stengiasi valgyti kaip įmanoma mažiau ir energijos semiasi ne iš maisto, o iš saulės.

Kol kas tik vienas iš partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderių Valentinas Mazuronis oficialiai patvirtintas kandidatu į prezidentus. Apie galimybę dalyvauti rinkimuose yra užsiminę europarlamentarė Laima Andrikienė, atsargos brigados generolas Česlovas Jezerskas.