Prezidentas Valdas Adamkus, pernai spalį sveikindamas Ispanijos karalių nacionalinės dienos proga, teigė nekantriai laukiantis jo viešnagės Lietuvoje. DELFI žiniomis, šio vizito, planuojamo pavasarį, detalės jau kurį laiką derinamos.

„Jau tampa gražia tradcicija, kad pavasarį pas mus lankosi kuri nors monarchų šeima – prieš dvejus metus viešėjo Japonijos imperatorius Akihito, pernai – Nyderlandų karalienė Beatričė“, - DELFI teigė šalies vadovo patarėjas Simonas Šatūnas.

Tačiau ar sulauksime karaliaus Juano Carloso ir kada tai įvyks, jis atsisakė patvirtinti.

Ispanijos karališkosios šeimos Lietuvoje buvo laukiama jau pernai – apie tai 2008-ųjų pradžioje kalbėjosi tuometinis užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas ir Ispanijos ambasadorius Lietuvoje Jose Luisas Solano Gadea.

71-erių Juanas Carlosas Alfonso Víctoras María de Borbónas y Borbón-Dos Sicilias – toks tikrasis karaliaus vardas – į sostą atsisėdo 1975 m. lapkričio 22-ąją, praėjus porai dienų po diktatoriaus Francisco Franco mirties. Dar būdamas gyvas šis paskyrė Juaną Carlosą būsimuoju šalies valdovu.

Į Liepos 6-ąją – Valstybės (Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną vyksiančias iškilmes pakviestas būrys aukštų svečių. Šiemet jos bus didesnės nei įprastai, mat Lietuva švenčia vardo paminėjimo tūkstantmetį.

Kvietimai į šias iškilmes išsiųsti kaimyninių ir kitų regiono šalių, kurių istorija vienaip ar kitaip susijusi su Lietuva, - Latvijos, Estijos, Lenkijos, Ukrainos, Rusijos, Skandinavijos valstybių – prezidentams ar monarchams.

DELFI šaltinių teigimu, neformaliai savo dalyvavimą yra patvirtinę ne tik kai kurie prezidentai, bet ir karališkieji asmenys.