Tuo tarpu nuo sausio bet kokio dydžio pagal autorinę sutartį gaunamas atlyginimas ar honoraras yra draudžiamas trečdaliu „Sodros“ tarifo. Taigi, pavyzdžiui, atlygis už straipsnį tampa draudžiamosiomis pajamomis.

„Kaip žinote, pagal Valstybinių pensijų įstatymą, rašytojai, poetai, aktoriai, solistai ir kiti Lietuvai nusipelnę žmonės turi teisę gauti pirmo ir antro laipsnio valstybines pensijas, tačiau pagal tą patį įstatymą, jeigu jie turi draudžiamųjų pajamų, jie neturi teisės gauti tų pensijų. Ar jums yra žinoma, kad nuo sausio 1 dienos apmokestinus autorinius atlyginimu, honorarus „Sodros" įmokomis, šie žmonės nuo sausio 1 d. neturi teisės gauti pirmo ir antro laipsnio valstybės pensijų", – Seimo posėdyje socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio klausė buvusi ministrė, socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė.

Ministras pripažino, kad problema egzistuoja, tačiau kada tai galėtų būti sprendžiama, neatsakė. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) sekretorė Audronė Morkūnienė DELFI sakė, kad ši problema ministerijai yra žinoma ir šiuo metu ieškoma galimų sprendimų.

Ji sakė kol kas nežinanti atvejo, kai dėl pajamų, gautų pagal autorinį atlyginimą, kam nors būtų neišmokėta signataro renta ar valstybinė pensija.

SADM sekretorė sako, kad pagal įstatymą, jeigu autorinė sutartis sudaroma keliems mėnesiams, tai signataras arba valstybinės pensijos gavėjas tuo laikotarpiu neturėtų gauti rentos ar jos dalies.

Tačiau kol kas nėra apsispręsta, nuo kokio dydžio autorinių pajamų galėtų mažėti renta ar valstybinė pensija.

„Šiuo metu svarstome, kaip tai reglamentuoti. Jeigu tai yra vienos dienos autorinis darbas, tai už vieną dieną turėtų nemokėti rentos. (...) Kita vertus, jeigu pajamos nesiekia 800 Lt per mėnesį, matyt, kad nereikėtų mažinti rentos", – svarstė pašnekovė.

Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarė, rašytoja Vidmantė Jasukaitytė DELFI sakė apie įstatymų pasikeitimus negalvojusi, tačiau pripažino, kad netekusi rentos ji neišgyventų.

„Kadangi aš su savo romanus gaunu labai nedideles sumas, tai rentos netekimas man reikštų badą, bet, aš manau, kad tikrai to nebus ir ruošiuosi gyventi pagal įstatymą", – sakė ji.

„Aš dar apie tai visiškai negalvoju, ruošiuosi Knygų mugei, bet aš manau, kad nenumirsim, jeigu žmogui nėra krizės galvoje, tai išlaikysim visas krizes", – tęsė signatarė.

DELFI primena, kad šiuo metu maždaug 5500 Lt signatarų rentas gauna 56 žmonės.