„Posėdis yra paskelbtas trečiadienį ir mes renkamės į posėdį“, - antradienį žurnalistams pareiškė opozicinės konservatorių (TS) frakcijos atstovas, dešiniųjų kandidatas į mero postą Vilius Navickas.

Jis pridūrė girdėjęs, kad valdantieji gali trukdyti opozicijai rytoj susirinkti į tarybos posėdžių salę.

„Mes girdėjome, kad salė bus užrakinta, spaudai paslėpti. Bet mes galime susirinkti ir kitoje vietoje, - sakė V. Navickas. - Matyt, taip norima tempti laiką, su kažkuo kažką dar aptarti, kažkam atsidėkoti, dovanų maišus atitempti.“.

Apie tai, kad tarybos nariams esą siūlomi kyšiai už tai, kad šie nebalsuotų prieš merą J. Imbrasą, žurnalistams kalba ir liberalcentristų (LiCS) frakcijos atstovas Gintautas Babravičius: „Pinigai yra siūlomi, bet siūlomi tokia forma, kuri sunkiai įrodoma. Bet skaičiai yra dideli, o siūlymai konkretūs. Todėl svarstome galimybę kreiptis į institucijas“.

Salė gali būti užimta

Antradienio pavakare ant sostinės savivaldybės tarybos posėdžių salės durų atsirado skelbimas, kad trečiadienį salėje, kurioje planuoja posėdžiauti opozicija, Kultūros ir ugdymo departamentas organizuoja konsultacinį seminarą „sėkminga viešųjų pirkimų praktika".

Nurodytas seminaro laikas – nuo 10 iki 17 valandos. Į seminarą turėtų susirinkti visų miesto švietimo įstaigų vadovai, mokytojai.

Po 5 minučių skelbimas apie tai, kad salė bus užimta, pradingo.

Posėdis bus neteisėtas?

„Tarybos posėdis yra perkeltas į vasario 20 dieną. Jeigu jie rytoj rinksis į posėdį, jis bus neteisėtas, prieštaraujantis mūsų pačių patvirtintai tarybos darbo tvarkai“, - antradienį žurnalistams pareiškė J. Imbrasas.

Jo teigimu, pertrauka iki kitos savaitės reikalinga tam, kad dabartinė valdančioji koalicija galėtų susitarti dėl užimamų postų.

„Man labai keista, kad vakar socialdemokartų Vilniaus skyriaus tarybai nebuvo pateiktas mūsų pasiūlymas, nors mes jiems siūlome dar geresnes pozicijas nei dešinieji: vicemero, administracijos direktoriaus ir dviejų komitetų vadovų postus“, - dėstė J. Imbrasas.

DELFI primena, jog socialdemokratų (LSDP) Vilniaus skyriaus taryba pirmadienį pasitraukti iš koalicijos su „tvarkiečiais“ ir lenkais bei pradėti derybas su dešiniaisiais.

Pastarųjų atstovai tikina socdemams siūlantys lygiai tokį patį postų „paketą“ ir jau rytoj laukia keturių LSDP frakcijos atstovų ateinančių balsuoti už J. Imbraso nuvertimą.

Dešinieji meru nepasitiki

Praėjusią savaitę nepasitikėjimą J. Imbrasu pareiškė 10 konservatorių, 10 liberalcenttristų, trys „nepriklausomieji“ ir tiek pat Liberalų sąjūdžio atstovų.

Dokumento nepasirašė LRLS frakcijos narys Vidmantas Martikonis, kuriam už palaikymą verčiant J. Imbrasą siūlomas naujojo mero pavaduotojo postas.

Dar du vicemerus naujoji dauguma planuoja rinkti iš LiCS frakcijos, o kevirtojo mero pavaduotojo postą siūlo socialdemokratams, jeigu šie prisidėtų prie koalicijos.

Pagal susitarimą, socdemams taip pat turėtų likti dviejų komitetų pirmininkų ir administracijos direktoriaus postai.

Opozicija interpeliacijos dokumente teigia, kad meras J. Imbrasas nesprendžia vilniečiams aktualių problemų, naudojasi jam suteiktais įgaliojimais bei resursais tik savo partijos naudai, pataikauja tam tikroms verslo ir interesų grupėms.

Pagal savivaldos įstatymą, meras ir jo pavaduotojai netenka savo įgaliojimų prieš terminą, jeigu ne mažiau kaip trečdalis visų tarybos narių pareiškia nepasitikėjimą jais, o savivaldybės taryba priima sprendimą atleisti merą ar pavaduotoją ir už tokį sprendimą balsuoja ne mažiau kaip pusė visų tarybos narių.

Jeigu sprendimas atleisti merą, mero pavaduotoją dėl nepasitikėjimo nepriimamas, šį klausimą pakartotinai svarstyti galima tik po pusės metų.

Vilniaus savivaldybės taryboje yra 51 tarybos narys.