Specialiojoje mokykloje praėjusį penktadienį vykusiame Tautos prisikėlimo partijos (TPP) steigiamajame susirinkime dalyvavęs apskrities viršininko pavaduotojas, švietimo sritį kuruojantis V.Balakauskas suglumo renginyje išvydęs korespondentus.

„Aš net negaliu pasakyti, kodėl čia. Tiesiog centras, geras priėjimas, be to, susirinkimas organizuotas po darbo, kai mokykloje nevyksta jokie mokymai“, – V.Balakauskas aiškino, kodėl partija savo renginiui pasirinko apskričiai pavaldžią švietimo įstaigą.

Nors V.Balakauską į apskrities viršininko pavaduotojo postą delegavo TPP, tačiau politikas vis dar įrašytas į Naujosios sąjungos (NS) sąrašus. Buvęs šios partijos Panevėžio skyriaus pirmininko pavaduotojas, sulaukęs pasiūlymo eiti vieno iš apskrities vadovų pareigas, tik sustabdė savo narystę pas socialliberalus.

Naujajai sąjungai priklauso ir Specialiosios mokyklos direktorius Visvaldas Matkevičius. Socialliberalų Panevėžio skyriui vadovavęs V.Matkevičius tuojau po partijai nesėkmingų Seimo rinkimų pareiškė pasitraukiantis tik iš skyriaus pirmininko pareigų, tačiau partijos bendražygiai politiko prašymo nepatenkino ir iki partijos suvažiavimo sustabdė skyriaus vadovo įgaliojimus.

Domisi „prisikėlėliais“

Šiuo metu atostogaujantis V.Matkevičius „Sekundei“ tvirtino apie „prisikėlėlių“ steigiamąjį susirinkimą mokykloje nieko negirdėjęs.

„Skaičiau spaudoje apie tą renginį, bet nesupratau, kur jis vyks. Jei partija įstaigai sumoka pinigus, gali pasinaudoti jos patalpomis, kas čia bloga? Mokykla atvira visuomenei“, – aiškino V.Matkevičius.

Anot jo, Specialiosios mokyklos nuostatai leidžia nuomoti bendrojo naudojimo patalpas.

V.Matkevičius ne kartą yra teigęs, kad jo tolesnė narystė NS priklausys nuo partijos suvažiavime priimtų sprendimų. Buvęs Panevėžio skyriaus pirmininkas pasirengęs atsisakyti socialliberalo pažymėjimo, jei Naujosios sąjungos vadovybė nesutiks trauktis bei sieks, kad partija toliau veiktų kaip savarankiška politinė jėga.

Pritariantis NS jungimuisi su liberalių pažiūrų partijomis V.Matkevičius pripažino domėjęsis ir jungtuvių su „prisikėlėliais“ galimybe.

„Tautos prisikėlimo partija irgi puoselėja liberalius siekius. Klausimą apie tokią galimybę buvau uždavęs Naujosios sąjungos pirmininkui Artūrui Paulauskui, bet neišgirdau nei teigiamo, nei neigiamo atsakymo“, – tikino V.Matkevičius.

Su pavaduotoju diskutuos

Specialiosios mokyklos direktorės pareigas laikinai einančios Birutės Krasuckienės teigimu, už metodinio kabineto nuomą dviem valandoms Tautos prisikėlimo partijai išrašyta 50 litų sąskaita.

Nors, anot B.Krasuckienės, mokykla turi teisę nuomoti patalpas, tačiau pripažino: tai daroma taip retai, kad net pati neprisimenanti nuomos įkainių.

Apie Tautos prisikėlimo partijos desantą apskričiai pavaldžioje švietimo įstaigoje apskrities viršininkas Viktoras Trofimovas sužinojo tik iš korespondentų. Jis situacija vertina nevienareikšmiškai.

„Mano, kaip politiko, nuomone, kad nekiltų nereikalingo triukšmo, partija savo renginiui galėjo rasti tinkamesnę vietą. Lietuvoje nusistovėjęs principas, kad partijoms geriau nelįsti į švietimo įstaigas. Tačiau iš teisinės pusės pažeidimo nėra – įstatymas leidžia joms naudotis švietimo įstaigų patalpomis, jei mokiniai neįtraukiami į politinę veiklą“, – aiškino V.Trofimovas.

Vis dėlto apskrities viršininkas mano, kad bus „tikslinga padiskutuoti su pavaduotoju, kaip eliminuoti politiką iš švietimo įstaigų“.

Prasilenkė su etika

Kad mokykloje surengtame TPP steigiamajame susirinkime dalyvavęs V.Balakauskas prasilenkia su politine etika, įsitikinusi ir buvusi apskrities viršininkė Gema Umbrasienė. Jos nuomone, mokykla – ne vieta politiniams renginiams, netgi jei šie netrukdo ugdymo proceso.

„Sukurtas nemalonus ir negražus precedentas, nes dabar bet kuri politinė partija galės kreiptis į mokyklą dėl patalpų nuomos. Turi būti saikas ir etika, neleidžiantys daryti kai kurių dalykų“, – teigė G.Umbrasienė.

Be to, jos nuomone, V.Balakauską galima įtarti supainiojus viešuosius ir partinius interesus. „Apskrities viršininko pavaduotojas dalyvauja partijos, kuri jį ir delegavo į šį postą, renginyje. O šis vyko apskričiai pavaldžios mokyklos patalpos. Blogai. Kol aš dirbau, tokių dalykų nebuvo arba aš apie tai nežinojau. Jei būčiau sužinojusi, būtų kilęs didelis triukšmas“, – tvirtino G.Umbrasienė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininko Zenono Vaigausko nuomone, vieną partiją įsileidusi mokykla turėtų vadovautis lygiateisiškumo principu ir atverti duris kitoms prašančiosioms patalpų.

„Švietimo įstaiga neturėtų lygiuotis į vienos partijos vėliavą ir neproteguoti kažkokių giminaičių ar draugų partijų“, – teigė Z.Vaigauskas.

Netiktų tik bažnyčia

TPP Panevėžio skyriaus steigiamajame susirinkime turėjo dalyvauti ir partijos frakcijos pirmininkas Seime Laimontas Dinius, tačiau politikas teigė nespėjęs atvykti į renginį dėl pakeliui į Panevėžį sugedusio automobilio.

Seimo narys teigia nematąs nieko blogo, kad politikai susirinko į mokyklą. „Bet kuri vieta tinkama. Nematau jokių problemų. Gal jei vyktų bažnyčioje, būtų galima vertinti kitaip“, – mano L.Dinius.

Steigiamajame skyriaus susirinkime išrinkti kandidatai į skyriaus tarybą bei delegatai į vasario pabaigoje vyksiantį partijos suvažiavimą. Laikinai skyriaus pirmininkės pareigas einančios Astos Aužbukevičienės teigimu, kas Aukštaitijos sostinėje vadovaus TPP, paaiškės sulaukus partijos tarybos sprendimo. Kol kas Panevėžio skyrius jungia apie keturias dešimtis narių.

„Įvertinus panevėžiečių mums parodytą palankumą Seimo rinkimuose, skyriaus steigimasis galėtų būti aktyvesnis“, – mano L.Dinius.