Nepaisant to, kad G. Kirkilas nepraleidžia progos išsakyti priešišką žodį valdančiųjų atžvilgiu ir, atrodo, elgiasi kaip normalios opozicinės jėgos lyderis, tačiau jo reitingai smunka lygiagrečiai premjero Andriaus Kubiliaus reitingams, o socialdemokratų reitingas nuo valdančiosios koalicijos lyderių konservatorių-krikdemų skiriasi vos 1,6 proc.

Kaip matyti iš DELFI užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Sprinter tyrimai“ atliktos apklausos, sausį, palyginus su gruodžiu, G. Kirkilo populiarumas smuko 1,4 proc., o A. Kubiliaus – 1,7 proc. Jeigu gruodį G. Kirkilą prezidentu būtų rinkę 2,5 proc. rinkėjų, tai sausį tokių liko 1,1 proc. Atitinkamai A. Kubilių gruodį šalies vadovu matyti norėjo 3,6 proc. rinkėjų, tai sausį – 1,9 proc.

Lygiai taip pat didelių skirtumų nematyti ir tarp partijų populiarumo visuomenėje. Kaip rodo viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa, per mėnesį valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) populiarumas smuko nuo 21 proc. iki 11,6 proc., o socialdemokratų - kilo nuo 8,1 proc. iki 10 proc.

Žmonės nelinkę užmiršti LSDP ir G.Kirkilo darbelių

Ryšių su visuomene konsultantas Liutauras Ulevičius teigia manantis, kad visuomenė dar nėra linkusi užmiršti socialdemokratų ir jų lyderio darbelių, pavyzdžiui, skandalingojo „Leo LT“ projekto. Pasak jo, per savaitę, mėnesį ar net kiek ilgesnį laikotarpį tokie dalykai nėra palaidojami užmarštin, tad opozicionieriškas fasadas natūraliai negali tapti antrąja socdemų oda.

„Ypač dabar, kai tai matoma realiai, kai energetinė situacija nėra gera, tai kad ir ką jie smagiai žadėtų ir sakytų, jog statys rožinius rūmus, žmonės pradeda iš kitos pusės viską vertinti ir laikyti juos politiniais pažadukais“, - DELFI sakė L. Ulevičius.

Pašnekovas taip pat neatmeta galimybės, jog problemų socdemams kelia ir tai, kad jie ne itin tinkamai išryškina savo siūlymus, o pateikia abstrakčią kritikos dozę – tad susidaro įspūdis, jog jie tik tuščiai rėkauja. Dar viena problema – socialdemokratų siūlomi teisės aktų pakeitimai, kuriais būtų beveik sugrįžtama į lapkričio mėnesį.

„Kai socialdemokratai ima siūlyti viską grąžinti kaip buvo, tai juokas pradeda imti. Kiekvienas bent kiek mąstantis supranta, kad tos permainos, kad ir kiek skausmingos, bet tam tikra prasme buvo neišvengiamos“, - tvirtina L. Ulevičius, tačiau priduria, kad valdančiųjų krizinės nuotaikos taip pat buvo perdėtos ir pernelyg emocingos.

Reikia keisti lyderį

Kalbėdamas apie socialdemokratų galimybes tapti tvirta opozicine jėga ir iš šios pozicijos imtis tolesnių veiksmų, L. Ulevičius mini lyderio kaitos galimybę. Pasak jo, tai būtų sparčiausias partijos atsinaujinimo variantas, nes dabar esą dar nėra užgijusi nepasitikėjimo žaizda ir status quo tik apsunkintų situaciją.

„Galbūt reikia keisti lyderį, o naujas lyderis ateina su nauja programa. Galbūt tai realiausias ir sparčiausias variantas, jeigu jie nori atsistoti į tą opozicinę vietą ir jau iš jos planuoti tolesnius savo veiksmus. Nes dabar G. Kirkilas yra pernelyg aiškus „Leo LT“ atstovas spaudai“, - sakė pašnekovas.

DELFI primena, kad kovo 7 d. socdemai rinks naują lyderį. Užimti šį postą pretenduoja G. Kirkilas, taip pat frakcijos Seime seniūnas Zigmantas Balčytis. Rinkimuose gali dalyvauti ir du parlamentarai - Vytenis Andriukaitis, Algirdas Butkevičius – bei sostinės savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas.

Dėl G.Kirkilo nepopuliarumo kaltas A.Kubilius?

Kylant klausimui, kodėl opozicijos lyderio G. Kirkilo populiarumo sumažėjimas beveik atitinka premjero A. Kubiliaus reitingo nusileidimą, kai visuomenei nepatinkančius sprendimus priiminėja konservatorių-krikdemų lyderis su komanda, galimą atsakymą pateikia politologas Tomas Janeliūnas.

Pasak jo, A. Kubilius populiarus negali būti vien dėl to, kad jam tenka priimti nepopuliarius sprendimus, o G. Kirkilui kenkia tiek praeitis, tiek dabartinio premjero nuolatinės šnekos apie tai, kad socialdemokratai valstybę paliko basą, nuogą.

„Aš manyčiau, kad nutransliuota žinia visuomenei buvo pakankamai aiški – dėl krizės kalta ir buvusi Vyriausybė. A. Kubiliaus nuolatinis kartojimas, kad viskas yra G. Kirkilo palikimas, irgi duoda savo rezultatą. Žmonės atsakomybę linkę dalyti pusiau – tiek buvusiai Vyriausybei, tiek dabartinei“, - DELFI sakė mokslininkas.

Tačiau T. Janeliūnas pabrėžė, jog, jo nuomone, vertinti, kaip socdemams sekasi iš valdančiųjų transformuotis į opoziciją, dar per anksti, nes nuo Vyriausybių kaitos praėjo pernelyg trumpas laiko tarpas. Be to, politologas sako, jog išskyrus kelias užuominas, socialdemokratai jokių alternatyvių siūlymų nėra pateikę, kad būtų galima įvertinti, ar jie jau tapo rimta opozicijos jėga.

G.Kirkilas: mūsų reitingai tuoj išaugs

Pats opozicijos lyderis ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkas G. Kirkilas sako, jog opozicinių socialdemokratų ir valdančiųjų konservatorių-krikdemų reitingai beveik lygūs todėl, kad nuo valdžios pasikeitimo praėjo ypač mažai laiko, be to, TS-LKD lyderis ir premjeras A. Kubilius esą nuolat kalba netiesą apie buvusios valdžios sprendimų žalą.

„Labai trumpas laikas praėjo, niekas taip greitai į savo vietas neatsistoja. Jeigu keturis mėnesius konservatoriai visą kaltę verčia ant manęs, tai natūralu. O anksčiau, pavyzdžiui, mano reitingai buvo labai aukšti net pusantrų metų, tuo tarpu jie (konservatoriai – DELFI) savo reitingus sugebėjo susidirbti per pusantro mėnesio“, - DELFI sakė G. Kirkilas.

Buvęs premjeras taip pat teigia neabejojantis, kad ateityje jo asmeniniai reitingai tik kils, o klausiamas apie partijos reitingus užsiminė, kad su valdžia siejamos politinės jėgos natūraliai šiek tiek nukenčia. Jo teigimu, partija „Tvarka ir teisingumas“, kuri sausį pagal reitingus pirmauja, visuomet buvo opozicijoje ir nėra už nieką atsakinga.

„Tvarka ir teisingumas“ visą laiką buvo opozicijoje, jie niekada nebuvo už nieką atsakingi. Visi kritikai yra už nieką atsakingi, jie sprendimų nepriima“, - sakė vienas pagrindinių dabartinės Vyriausybės kritikų G. Kirkilas.