Jų teiraujamasi jau keletą savaičių, tačiau konkretaus atsakymo, ar Vyriausybė skirs papildomas lėšas, programos projektų vykdytojai dar neturi.

Penktadienį į Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto posėdį susirinkę Vyriausybės, Finansų ir Kultūros ministerijos atstovai darkart aptarė problemas, susijusias su VEKS programos įgyvendinimu.

Į posėdį pakviestas ministras pirmininkas Andrius Kubilius ir finansų ministras Algirdas Šemeta atvykti negalėjo, nes esą negalėjo pakeisti savo dienotvarkių.

Nacionalinės programos projektų vykdytojai penktadienį išgirdo, kad papildomų lėšų tikėtis neverta, tačiau specialiai sudaryta darbo grupė darkart peržiūrės detalią programos sąmatą ir įvertins 7 mln. litų poreikio tikrumą.

„Turime suprasti esamą situaciją. Niekas šiandien negali pridėti pinigų – reikia tik peržiūrėti esamą biudžetą. [..] Manau, peržiūrėjus programą, lėšų atsirastų. Turėtume peržiūrėti projektus. [...] Juk ne nuo 7 mln. priklauso programos kokybė“, – penktadienį sakė Finansų ministerijos sekretorius Edmundas Žilevičius.

„Skaičiai nebuvo paimi iš dangaus, viskas buvo apskaičiuota. Norime, kad programa būtų ori. Trečiadienį išgirdome, kad pinigų būtų galima rasti“, – kalbėjo „Vilniaus – Europos kultūros sostinė 2009“ tarybos atstovė Irena Veisaitė.

Įstaigos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ vadovė Elona Bajorinienė teigia esamoje situacijoje matanti du galimus išeities iš situacijos kelius.

„Esame pastatyti prieš situaciją: arba biudžete yra pinigų, kiek yra, arba bandome rasti papildomus 7 mln. litų. Papildomos lėšos būtų reikalingos tik tam, kad būtų galima išsaugoti programos visumą. Be jų Europos kultūros sostinės nebebūtų – išliktų pavieniai renginiai. Manau, programą reikėtų išlaikyti“, – sakė E. Bajorinienė.

Ji pridūrė, kad su esamu „kietu“ biudžetu, taip pat siūlo steigėjams (Kultūros ministerijai ir Vilniaus miesto savivaldybei – lrt.lt) likviduoti pačią įstaigą „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“. Esą su esamomis lėšomis įstaiga negali veikti ir jos „buvimas netenka prasmės“.

Vyriausybės kancleris Deividas Matulionis pasiūlė pažvelgti „tiesai į akis“. Anot jo, papildomų lėšų galėtų atrasti Vilniaus miesto savivaldybė. Jis taip pat pasiūlė peržiūrėti programos komunikacijai skirtas lėšas.

„Premjeras nesiūlo likviduoti įstaigos, bet prašo peržiūrėti įstaigos administravimui ir komunikacijai skirtas lėšas“, – penktadienį teigė D. Matulionis ir pridūrė, kad tikėtis papildomų lėšų šiandien būtų sunku ir sprendimų reikėtų ieškoti su esamomis lėšomis.

Tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės atstovas pabrėžė, kad savivaldybė yra atsakinga už įstaigos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ administravimą ir rinkodarą, todėl iš jos tikėtis papildomų lėšų nacionalinei programai nereikėtų.

„Esame numatę 9 mln., bet atsižvelgsime, ar bus programa ir kokia apimti ji vyks“, – sakė Vilniaus miesto savivaldybės atstovas.

Po posėdžio nuspręsta, kad pirmadienį Vyriausybės sudaryta darbo grupė dar kartą peržiūrės nacionalinės programos sąmatą, sudarytas sutartis ir Kultūros ministerijos numatytas investicines programas.

Kaip teigė E. Žilevičius, „turėtume dar kartą pasitvirtinti prioritetus 25-iems mln. litų“.

Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Valentinas Stundys nurodė, kad iki vasario 13 d. Vyriausybės darbo grupė komitetui turi pateikti išvadą dėl papildomų 7 mln. litų poreikio.