Generalinės prokuratūros skundą antrą kartą Vilniaus apygardos teismui nurodė išnagrinėti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT), kuriam kilo abejonių, jog Europos Sąjungos lėšas skirstančios Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) buvusiems darbuotojams esą nepagrįstai galėjo paskelbti išteisinamąjį nuosprendį dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi bei dokumentų suklastojimo.

Neskundžiamoje nutartyje išplėstinė LAT kolegija pažymėjo, kad žemesnės instancijos teismai neteisingai vertino tai, kas laikytina dokumentais.

Prašo paskelbti apkaltinamuosius nuosprendžius

Generalinė prokuratūra siekia, kad buvusiam LVPA darbuotojui D. Balčyčiui būtų skirta 10 tūkst. litų bauda bei atimta teisė 4 metus dirbti valstybės tarnyboje. Kaltais taip pat prašoma pripažinti LVPA dirbusius Tomą Ulinauską ir Paulių Kairį. Jiems prokuroras siūlė atitinkamai skirti 7,5 tūkst. Lt ir 8,75 tūkst. litų baudas. Tiesa, nors jie ir pripažino savo kaltę, tačiau vis tiek buvo išteisinti, nes esą padarė tik drausminį nusižengimą.

Dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi Vilniaus miesto 3-iojo teismo teisėjų kolegija yra nuteisusi tik buvusį LVPA direktoriaus pavaduotoją Mindaugą Vilčinską - jam uždrausta dvejus metus dirbti valstybės tarnyboje. Generalinė prokuratūra siekia, kad M. Vilčinskas būtų nuteistas ir dėl dokumentų suklastojimo ir prašo jam papildomai skirti 5 tūkst. Lt baudą.

Ketvirtadienį antrą kartą atvertus D. Balčyčio ir buvusių jo kolegų bylą, politiko sūnaus advokatas Juozas Gaudutis siūlė iš naujo atlikti teisminį tyrimą, tačiau su tuo nesutiko valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Linas Belevičius. Jis mano, kad taip bandoma piktnaudžiauti procesinėmis teisėmis bei bandoma vilkinti procesą.

Teismas nusprendė nebeatlikti įrodymų tyrimo - iš karto pereita prie teisminių ginčų. Pasak valstybinio kaltintojo, byloje pilnai įrodyta, jog išteisintieji suklastojo oficialių dokumentą bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

"Jokių įrodymų dėl klastojimo byloje nėra pateikta, mes tik taisėme tam tikras klaidas, todėl prašau išteisinti", - ketvirtadienį teisme tepasakė D. Balčytis.

Savo verdiktą teismas žada paskelbti po mėnesio.

Sukeitė vertinimo balus

Prokuratūros kaltinamajame akte buvo teigiama, kad D.Balčytis "Panevėžio melioracijos" projektą, kuriuo buvo prašoma daugiau kaip milijono litų ES paramos, įvertino tik 62 balais, o jo kolegė - 58.

Teigiama, kad tai buvo per mažas vidurkis, todėl buvo nuspręsta padidinti vertinimo balų skaičių iki 65. Vertinimo ataskaitą LVPA sekmadienį, praėjusių metų sausį, sukeitė T. Ulinauskas ir M. Vilčinskas . Vertinimą buvo pasirašęs D. Balčytis.

D. Balčytis tuo metu atostogavo, todėl savo bendrų laukė šalia agentūros. Ataskaitą skubėta sukeisti, nes artimiausiomis dienomis vertinimo dokumentai turėjo būti perduoti į Ūkio ministeriją.

Beje, D. Balčyčio bendradarbis P. Kairys pasiūlė jam neiti į LVPA, nes baiminosi, kad ateityje šio viršininkas M. Vilčinskas jį gali šantažuoti.

Išteisinamajame nuosprendyje teigiama, kad D. Balčyčio ir jo bendrų sukeistas aktas neturėjo dokumento požymių, todėl esą jis neturėjo teisinės galios.

Teismas pabrėžė, kad jeigu D. Balčyčio vertinimą būtų pasirašęs skyriaus vedėjas, tuomet būtų galima vertintojo elgesį traktuoti kaip dokumento suklastojimą. Prokurorų kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi teismas pavadino tik tarnybiniu nusižengimu.