„Prezidentas teigiamai vertina Vyriausybės pastangas taisyti padarytas klaidas, kalbėtis su visuomene ir aiškinti antikrizinių priemonių būtinumą“, - po V. Adamkaus susitikimo su premjeru A. Kubiliumi sakė šalies vadovo atstovė spaudai Rita Grumadaitė.

DELFI primena, kad prezidentas V. Adamkus, pasirašydamas 2009 m. valstybės ir „Sodros“ biudžetus bei pluoštą mokestinių įstatymų pataisų, paragino sugrįžti prie kai kurių teisės aktų, kurie, jo nuomone, sunkmečiu pridaro daugiau žalos, nei duoda naudos.

Tuo metu premjeras A. Kubilius sako, jog planai, ką daryti ateinančius dvejus metus, yra aiškūs, įstatymai taisomi, o ekonomikos gaivinimo planui numatoma skirti 4 mlrd. Lt., iš kurių dalis lėšų bus skirta namų renovacijai.

„Tą planą mes baigsim svarstyti ir rengti per artimiausias kelias savaites, per gerą dešimt dienų. Jį pasitvirtinę, pradėsim realizuoti. Tam reikės tartis su Europos institucijomis, Europos investicijų banku (EIB), taisyti kai kurias europinių pinigų naudojimo taisykles čia, Lietuvoje“, - sakė premjeras.

Pasak jo, jeigu ekonomikos gaivinimo planas būtų pradėtas rengti rugsėjį, dar prieš rinkimus, tai pinigai verslui atkeliautų apytiksliai šiuo metu. A. Kubilius tvirtina, kad dabartinėmis sąlygomis dalis pinigų iš šių 4 mlrd. Lt rinką gali pasiekti jau kovo mėnesį, o likę – balandį, gegužę, birželį.

Klausiamas, kaip užtikrins, kad bankai, gavę injekcijas, imsis skolinti pinigus, premjeras teigia, jog bankai bus atrenkami pagal konkursines sąlygas - injekcijas gaus tie bankai, kurie pateiks aiškiausius įsipareigojimus bei garantijas, jog pinigus panaudos verslo skatinimui.

„Mes esam santūriai optimistiški. Kaip Europos Komisija (EK) teigia, kad 2011 m. mūsų ekonomika gali ne tik atsigauti, bet ir pakankamai sparčiai augti. Tuo pat metu Lietuva pagal daugelį makroekonominių parametrų bus netoli Mastrichto kriterijų. Tai būsim netoli pasirengimo tapti eurozonos nare. Kaip žinot, 2011 m. turim laimėti krepšinio čempionatą Lietuvoje. Tai visa problema yra, kaip išgyventi šiuos dvejus metus“, - viltimis dalijosi A. Kubilius.